TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Kimmo Koskenkorva – raataja palasi huipulle

LIIGA / Kolumni
Vikkeläliikkeinen kärppähyökkääjä Kimmo Koskenkorva palasi keväällä 2009 kasvattajaseuraansa kovin odotuksin. Ensimmäinen kausi Oulussa oli kuitenkin katastrofi, kun 58 ottelussa syntyi vaatimattomat 19 tehopistettä. Seuraavana kesällä myyntilistalle joutunut ”Kossu” ei kelvannut yhdellekään muulle seuralle, mutta tällä hetkellä hän kuuluu Kärppien ehdottomiin luottopelaajiin.

Kärppien kokenut laituri Kimmo Koskenkorva, 33, on aina tunnettu pienestä koostaan ja nopeudestaan. Mies pitää itseään enemmän raatajana kuin ratkaisijana, mutta myös pisteitä on kertynyt viimevuosina mukavasti. Kossun otteet oululaisten riveissä ovat parantuneet parin viimekauden aikana huimasti, vaikka hänet hankittiin suureen rooliin jo keväällä 2009.

Kärpistä Tapparaan kesällä 2002 lähtenyt Koskenkorva juhli keväällä 2003 suomenmestaruutta, kun kirvesrinnat kukistivat hänen vanhan seuransa finaaleissa suoraan kolmessa ottelussa. Tapparan lisäksi hän ehti edustaa pääsarjatasolla myös Saipaa, Skellefteåta, sekä leijonia muutamassa Euro Hockey Tour-ottelussa. Uransa alkuvuosina Kossu oli lähinnä luotettava nelosketjun raataja ja työmyyrä, mutta Saipa-vuosina 2005–2007 hänestä kehittyi monipuolinen ja tehokas kärkiketjujen hyökkääjä.

– Vastuuhan se on aina mikä niitä onnistumisia tuo. Kovasti peliaikaa ja luottoa, niin sitä kautta löytyi sitten tehojakin, ja kyllähän ne tehot ovat yleensä suhteessa peliaikaan ja vastuuseen, mietti Koskenkorva.


Onnistuneen alkusyksyn aikana Koskenkorva pääsi kantamaan joukkueen kultakypärää.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Keväällä 2009 mies palasi takaisin Ouluun, jossa hänelle oli tarjolla iso rooli ykkös- tai kakkosketjusta.

– Kärpät on aina ollut minulle kotiseura, ja perheeseen tuli pari lasta, joten oli sitten kivaa tulla kotikonnuille takaisin. Ja tietenkin Oulussa on myös mahdollisuus pärjätä, kun täällä on joka vuosi hyvä porukka kasassa, kertoi Koskenkorva paluunsa syitä.

Ensimmäinen kausi petopaidoissa ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti. Vaisut otteet runkosarjassa tuottivat vain seitsemän maalia, ja playoffseissa pistelukemat näyttivät pyöreitä nollia.

– Vaikeaa sanoa mikä meni vikaan, en näe siihen mitään yksittäistä syytä. Joskus ei vain lähde, ja se oli sellainen kausi ettei oikein missään vaiheessa lähtenyt. Oli kyllä vaikea kausi, mutta kyllä alamäen jälkeen tulee yleensä ylämäki, ja pari viimekautta onkin ollut omasta mielestäni ihan hyviä, pohti Koskenkorva.

Kausi 2009–2010 meni monelta muultakin pelaajalta alakanttiin, kun Kärpät jäi mitalipelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten kevään 2002. Seuraavana kesänä seura asetti Koskenkorvan myyntilistalle, mutta mikään muu joukkue ei ollut hänestä kiinnostunut. Oululaiset ”joutuivat” pitämään hyökkääjän riveissään. Seuraavana syksynä jäälle astui kuitenkin täysin uudesti syntynyt pelimies, kun välillä jopa kultakypärää kantanut Kossu oli vaisusti pelanneen oululaisryhmän suuria valopilkkuja.

– Vastuuhan se on aina mikä ratkaisee. Eka vuonna tuli tietenkin vastuuta, mutta se ei vain onnistunut, ja ehkä itseluottamuskin katosi. Sitten taas toinen vuosi oli sellainen, ettei ollut mitään odotuksia, mutta sain kuitenkin vastuuta ja luottoa, ja ne sitten ruokkivat onnistumisia.

Hyvän kauden päätteeksi Koskenkorva teki Kärppien kanssa vuoden jatkosopimuksen. Se kannatti, sillä kuluneella kaudella hän on ollut joukkueen tehokkaimpia viimeistelijöitä. Runkosarjan loppuun mennessä syntyneet 17 täysosumaa takaavat kolmannen sijan joukkueen sisäisessä maalipörssissä. Lisäksi Kossu on muodostanut Joonas Kemppaisen ja Julius Junttilan kanssa toimivan trion, joka varsinkin alkukaudesta oli Kärppien kantavia voimia.

– Heidän [Junttilan ja Kemppaisen] kanssa on ollut hyvä pelata. Kemppainen on hyvä sentteri ja jakaa hyvin kiekkoa, ja Junttila hyväjalkainen. Meillä on synkannut hyvin koko kauden ja paikoille ollaan päästy kun on luistin liikkunut, kehui Kossu ketjukavereitaan.

Vaikka Koskenkorva on pelannut koko kauden vahvasti, hänen pelipaikkansa on löytynyt enimmäkseen kolmos-nelosketjusta. Siitä huolimatta mies on tyytyväinen rooliinsa, vaikka vastuuta on välillä tullut vähemmän.

– Roolini on ehkä loppukautta kohti hieman tippunut, kun taas alkukaudella pelasin ylivoimaakin. Peliaikaa ei nyt välttämättä ole loppukaudesta hirveästi tullut, mutta minulle käy kaikki roolit. Pelataan sen verran kun pelataan, ja täysillä mennään aina.

Kärppien kulunut kausi on ollut kaukana viimevuosien loistosta, jolloin petolauma pystyttiin käytännössä julistamaan runkosarjan voittajaksi jo ennen kauden alkua. Parhaillaan suorasta pudotuspelipaikasta kamppailevilla oululaisilla on kuitenkin Kossun mukaan hyvät mahdollisuudet jopa Suomenmestaruuteen asti.

– Hyvät on mahdollisuutemme, meillä on tosi hyvä porukka. Pitäisi vain saada nuo pienet ja isommat virheet pois. Kyllä me ollaan osoitettu että pystytään haastamaan ihan mikä porukka tahansa tässä liigassa, sanoi Kossu luottavaisena.

Koskenkorvan nykyinen sopimus päättyy kuluvan kauden jälkeen. Vaikka miehen peli kulkee Oulussa mukavasti ja Kärpillä olisi hyvälle laitahyökkääjälle käyttöä myös jatkossa, ei Kossu osannut vielä sanoa mitään tulevan kauden pelipaikastaan.

– Ei ole mitään tietoa, pelataan tämä kausi loppuun ja katellaan sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle