Mielipide

Kiekkoileva Ronaldo ja viritetty PV

MAAJOUKKUE / Kolumni
Mikael Granlund on taas noussut kansakunnan kaapin päälle hienoilla otteillaan olympialaisissa.

Kun tarvitaan vastuunkantajaa, kuka muukaan astuisi etulinjaan ja ratkomaan tärkeitä otteluita, kuin Minnesota Wildin nuori suomalaishyökkääjä Mikael "Mikke" Granlund. Hän on ottanut itselleen sen omimman roolinsa maajoukkueessa, ratkaisijan roolin. Siinä Granlund on parhaimmillaan, tehokkaimmillaan ja silloin hän hyödyttää joukkuettaan eniten.

Suora lainaus Ylen Suomi-Venäjä ottelun selostajalta Niki Juuselalta, Teemu Selänteen 2-1 maalin jälkeen: "Millä tavalla tämä maali tulee! Mikael Granlund aivan fantastisen vahvasti pelaa Vjatšeslav Voinovia vastaan, Voinov on aivan kuin seisovin jaloin ja polkee paikallaan ja taustalta tulee viritetty PV ja ottaa kiekon ja tarjoilee Selänteelle, Suomi johtaa 2-1!"

Siitä letkautuksesta voi tulla seuraava iso hokema ja vaikkapa uusi lisänimi MG64:lle. Viritetty PV, miten se kuvastaa nuorta suomalaista? Suzuki PV on hyvin pienikokoinen mopo, joita näkee maanteillä etenkin kesäisin nuorilla pojanklopeilla. Kun sanoja hetken makustelee kielenpäässään, keksii muutamia seikkoja.

Vaikka Granlundia ei ole tunnettu luisteluvoimastaan, kertoo tuo tilanne siitä työmäärästä, minkä mies on tehnyt pärjäämisensä eteen. Verrattuna viime kauteen, nyt "Venäjän kaataja numero yksi" on oikeasti huippuunsa viritetty versio.

Vaikka numeroa 64 selässään kantava taitoniekka ei olekaan se isoin ja fyysisin, kiemurtelee hän pienen mopon ominaisuuksia käyttäen nopeasti ahtaista väleistä ja ketterästi sekä kevyesti liikkuen tarjoilee muille avopaikkoja lähes solkenaan.

Kiekkoileva Ronaldo. Kyllä, tätäkin nimitystä voi käyttää, jos tahtoo. Enkä vertaa häntä Cristiano Ronaldoon, vaan aitoon ja oikeaan Brasilian Ronaldoon. Ja tässä syy: Ronaldon lempinimi on espanjalaisittain O Fenomeno eli ilmiö. Ja Granlund on ilmiö sanan täydellisessä merkityksessä.

Granlund nousi kansan tietoisuuteen ilmiön lailla nuorena pojankoltiaisena halliten liigakaukaloita. Ja samalla tavalla ilmiö oli hänen ilmaveivinsä Bratislavassa 2011. Hän avusti Selänteen ilmiötä miehen viimeisessä maaottelussa syöttämällä molemmat legendan maalit. Suomalainen jääkiekko tarvitsee positiivisia ilmiöitä kehittyäkseen, Granlund on juuri sitä.

Yksi merkittävin ominaisuus, joka tulee tekemään Granlundista aivan erikoislaatuisen huippupelaajan, on hänen halunsa ja kykynsä ratkaista tärkeitä matseja. Tietyistä pelaajista huokuu se tarvittava pelirohkeus, uskallus ja sen kaiken yhdistämisen jalo taito, millä ratkotaan mestaruuksia, tehdään historiaa, päästään sanomalehtiin.

Mikael Granlund on isojen pelien mies!

» Lähetä palautetta toimitukselle