Mielipide

Kapasen Carolina voiton päässä jatkopaikasta

NHL / Kolumni
Canal+ televisioi eilen illalla viidennen ottelun sarjasta Carolina Hurricanes-Montreal Canadiens. Peliin lähdettiin voittojen ollessa tasan 2-2. Canadiens joutui antamaan kotijoukkueelle hieman tasoitusta Yannic Perreaultin jäätyä viruksen vuoksi ottelusta sivuun.

Gelinas rikkoi kuparisen

Kamppailu lähti käyntiin melko tasaisissa merkeissä. Peli kulki päästä päähän ja molemmat maalivahdit niin Arturs Irbe kuin Jose Theodorekin olivat alusta asti työllistettyjä.

Ottelun avausmaali syntyi kun peliä oltiin käyty noin kolme minuuttia. Kiekko toimitettiin Canadiensin päätyyn jossa Josef Vasicek sai sen laitaväännön jälkeen itselleen ja vapautti Martin Gelinasin yksin Theodorea vastaan, jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia torjua laukausta Gelinasin nostettua kiekon aivan maalin yläkulmaan.

Tämä Carolinan kokenut laitahyökkääjä oli muutenkin ensimmäisen erän hahmo, hänellä oli maalin lisäksi ainakin kaksi hyvää paikkaa parantaa omaa tilastoansa ja kasvattaa joukkueensa johtoa. Molemmilla kerroilla Theodore oli kuitenkin hereillä ja esti lisäosumien synnyn. Kumpikin joukkue pääsi ensimmäisessä erässä pelaamaan kerran ylivoimaa, Andrei Markovin ja Vasicekin otettua kahden minuutin rangaistukset. Tulosta ei tullut ja erätauolle lähdettiin kotijoukkueen yhden maalin johdossa.

Montreal pääsi paremmin peliin mukaan, Carolina oli kuitenkin tehokkaampi

Montrealilla oli heti toisen erän alussa loistava paikka tasoittaa tilanne kun hyvää ottelua pelanneet Joe Juneau ja Oleg Petrov pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen, Irbe oli kuitenkin loistavasti tilanteessa mukana ja torjui yrityksen.

Kun vierailija ei paikastaan tehnyt maalia iski jälleen Carolinan pudotuspelien tehonyrkki. Eric Cole toi kiekon oikea oppisesti laidasta sisään, syötti keskelle jossa oli vapaana Rod Brind`Amour joka laukoi ranteella Theodoren maalin alakulmaan ja tilanteeksi 2-0 kotijoukkueelle. Maaliin sai syötön myös ketjun toinen laitahyökkääjä Bates Battaglia. Erää oltiin maalin syntyessä käyty noin kolme minuuttia.

Melko pian osuman jälkeen `Canes-puolustaja Niklas Wallin otti rangaistuksen, Montrealin ylivoima meni kuitenkin "vihkoon" ja isäntien kahden maalin johto säilyi.

Myös toisessa erässä nähtiin vain yksi maali josta vastasi jälleen Carolina. Tällä kertaa kuitenkin molemmat joukkueet onnistuivat luomaan paikkoja. Carolinan pelin sielu oli sen tehokas ketju Cole-Brind`Amour-Battaglia joka teki maalin ja sai painettua peliä muutenkin Theodoren vartoiman maalin tuntumaan vahvasti. Varsinkin ketjun sentteri Brind`Amour oli hyvin esillä rakenneltuaan kavereilleen tilanteita ja oltuaan välillä itsekin vaarallinen kiekon kanssa. Vierailijoista etenkin taitava venäläinen Oleg Petrov pelasi hyvin, mies oli aina jäällä ollessaan vaarallinen. Petrovilla oli itsellään muutama kunnon paikka jonka lisäksi hän avasi tilanteita myös useasti jäällä saman aikaisesti olleille Juneaulle sekä Doug Gilmourille. Habsin peli oli kuitenkin tehotonta johon omalta osaltaan vaikutti myös hyviä esityksiään jatkanut Irbe.

Päätöserässä nähtiin maaleja

Canadiens aloitti viimeisen 20-minuuttisen heikosti kun heti kahden minuutin pelin jälkeen Juneau komennettiin rangaistujen aitioon. Miehen ei tarvinnut kuitenkaan istua tuomiotaan loppuun koska Carolina rankaisi ylivoimalla Ron Francisin toimesta. Joukkue oli saanut ylivoimansa pyörimään kun kiekko pelattiin viivasta Sean Hillin ja Brind`Amourin toimesta maalin kulmalle josta Francis ensiksi laukoi päin Theodorea mutta sai kuitenkin laitettua reboundin verkkoon.

Nopeasti maalin jälkeen sai Montreal mahdollisuuden pelata ylivoimaa, pyöritys oli kuitenkin jälleen tehotonta ja paras paikka muodostuikin kotijoukkueelle Kevyn Adamsin päästessä yksin läpi. Tällä kertaa ainoastaan Theodoren uskomaton torjunta jäistä pelasti Habsit takaiskulta.

Näyte hyvän kulmapelaamisen tärkeydestä saatiin Carolinan neljänteen maaliin johtaneessa tilanteessa. Yksi illan kuumimmista pelaajista Martin Gelinas taisteli kiekon maalin takana itselleen, sai pelattua sen Jeff O`Neill`lle joka jatkoi Tommy Westlundille jolla oli helppo työ tehdä ensimmäinen maalinsa pudotuspeleissä aivan maalin kulmalta lähteneellä laukauksella. Tilanne oli 4-0 kotijoukkueelle ja peli oli käytännössä ratkennut.

Ainoa jännitystä kotiyleisön keskuudessa aiheuttanut asia oli varmasti enää se pysyisikö Irben maali koskemattomana loppuun asti. Westlundin maalin jälkeen ei kysymystä tarvinnut muutamaa minuuttia kauempaa pohtia kun harvemmin tilastoissa näkyvä puolustava puolustaja Karl Dykhuis rikkoi latvialais-vahdin nollan hänestä katsoen vasemman p-pisteen kaaren tuntumasta lähteneellä lauakuksellaan. Syöttöpisteet merkittiin Juneaulle sekä Bill Lindsaylle. Veto olisi ehkä ollut otetttavissa kiinnikin, mutta helpoksi osumaa ei kuitenkaan voi sanoa.

Illan ykköspelaajiin kuuluneet Battaglia ja Cole huudattivat vielä kerran yleisöä kun ensiksi mainittu viimeisteli Colen poikittais-syötön jälkeen loppunumeroiksi hallitusti 5-1. Maali syntyi 2-1 hyökkäyksestä.

Pari minuuttia ennen loppua jo alkulämmittelyssä henkistä yliotetta vastustajistaan hakenut fyysinen Gino Odjick taklasi rumasti vastustajan päin laitaa ja sai teostaan 2+2 minuutin rangaistuksen. Paras paikka siunaantui aivan ottelun viimeisillä sekunneilla Adamsille jonka maalin edestä lähteneen yrityksen Theodore onnistui kuitenkin vaivoin eliminoimaan.

Näin Carolina otti toisen perättäisen voittonsa Montrealista ja on nyt askeleen päässä konferenssin finaalista jossa tästä sarjasta jatkoon menevää joukkuetta vastaan asettuu voittaja otteluparista Toronto-Ottawa.

» Lähetä palautetta toimitukselle