Mielipide

Kanadan junioriliigoissa puolustajien vuosi

NHL / Kolumni
Kanadan junioriliigoista nousee tämän vuoden varaustilaisuuteen harvinaisen paljon laadukkaita puolustajia.

Kanadan junioriliigojen (CHL) osalta huomion arvoista tämän vuotisessa lahjakkuustarjonnassa on monen lahjakkaan puolustajan esiin tulo samaan aikaan. Mikään mahdottomuus ei olisi nähdä ensimmäisten kymmenen varauksen joukossa jopa viittä CHL:sta tulevaa erittäin laadukasta puolustajaa.

Esimerkiksi pelaajatarkkailuun erikoistunut ISS sijoitti kuusi puolustajaa ensimmäisten 10 pelaajan sisään. Kun noista kuudesta puolustajasta peräti viisi tuli Kanadan junioriliigoista, voidaan sanoa junioriliigojen tämän vuotuisen puolustajatarjonnan olevan harvinaisen kovaa tasoa.

ISS:n kymmenen parhaan joukkoon sijoitetut puolustajat Ryan Murray (WHL), Griffin Reinhart (WHL), Morgan Rielly WHL), Matt Dumba (WHL) ja Cody Ceci (OHL) ovat kaikki kovan luokan junioripuolustajia. Lisäksi suomalainen Olli Määttä (OHL) sekä kanadalaiset Matthew Finn (OHL), Slater Koekkoek (OHL), Derrick Pouliot (WHL), Dalton Thrower (WHL) ja Adam Pelech (OHL) takaavat sen, että joukkueilta ei lopu hetkessä kesken ainakaan laatu ja erilaiset puolustajavaihtoehdot.


Tuulettaako Ryan Murray tällä kertaa?

Murray ykkösnimi

Ryan Murray on etukäteen useimmissa arvioissa korkeimmalle rankattu junioriliigapuolustaja. Häntä pidetään erittäin luotettavana ja tasapainoisena kahden suunnan puolustajana, jonka erityisiä vahvuuksia on peliälyssä, luistelussa ja puolustuspelissä. Nicklas Lidströmiin samankaltaisen pelityylin johdosta vertauksia saanut Murray ei pelaa häikäisevää hyökkäyspeliä päästä toiseen, mutta on todellinen valmentajan unelmapelaaja ja luontainen johtaja. ISS arvioi Murrayn varaustilaisuuden parhaaksi luistelijaksi ja neljänneksi parhaaksi hyökkääväksi puolustajaksi.

Entisen NHL-puolustajan Paul Reinhartin poika Griffin Reinhart on isokokoinen, kovaotteinen ja ominaisuuksiltaan melko tasapainoinen puolustaja. Kahden suunnan peliä pelaava Griffin lukee erinomaisesti peliä ja hänellä on esimerkillinen asenne. Pienillä heikkouksilla pelaava Reinhart on tämän vuoden varaustilaisuuden kärkipuolustajista kookkain ja mahdollisesti fyysisinkin.

Morgan Rielly kuuluu varaustilaisuuden kolmen parhaimman pelaajan joukkoon luistelijana ja syöttäjänä. Myös erittäin älykkäänä pidetty pelaaja lukee peliä aina pari askelta eteenpäin molemmissa päissä kenttää. Heikkouksia Riellylla on voimatasoissa ja fyysisessä pelissä. Rielly pelasi viime kaudella vain 18 ottelua polvivamman vuoksi. Pelaamissaan peleissä hän teki kuitenkin puolustajalle hienot 18 pistettä.

Matt Dumba on puolustaja, joka pelaa peliä siten kuin moni toivoisi kaikkien pelaajien pelaavan. Dumba voi painaa hyökkäyksiin viisikon kärjessä, taklata massiivisia taklauksia ja laukoa ison kasan maaleja – viime kaudella hän ampui 20 osumaa – hurjalla laukauksellaan. ISS pitää häntä varaustilaisuuden kovimpana laukojana ja parhaana hyökkäävänä puolustajana. Dumba on johtajatyyppi, joka johtaa esimerkillään. Hän voitti keväällä 18-vuotisten MM-kisojen pistepörssin ja lisäksi hänet valittiin kisoissa parhaaksi puolustajaksi. Dumbaa pidetään puolustuspäässä pienenä riskipelaajana.


Olli Määttä on rankattu ykköskierroksen arvoiseksi.
Anette Naroma - http://anskun.net

Määttä ja muut haastajat

Isokokoinen, mutta hieman pehmeä OHL-seura Ottawan puolustaja Cody Ceci on hyökkäävä puolustaja, joka teki viime kaudella hienot 17 maalia ja 60 pistettä 64 pelissä. Ceci on fyysistä peliä lukuun ottamatta hyvin monikäyttöinen ja kovaa laukova puolustaja, mutta hänellä yksikään erillinen ominaisuus ei ole varaustilaisuuden kaikkein kovinta tasoa.

Suomalaispuolustaja Olli Määttä pelasi hienon tulokaskauden OHL:n Londonissa. Erityisesti Määttä nousi otsikoihin pudotuspeleissä, joissa hän oli hyökkääjä Seth Griffithin kanssa joukkueensa tehokkain pelaaja tekemällä 23 pistettä 19 ottelussa. Määttä on erittäin rauhallinen ja tasapainoinen puolustaja, joka tekee erinomaisella peliälyllään järkeviä ja varmoja ratkaisuja illasta toiseen. Häntä pidetään ikäisekseen hyvin kehittyneenä, mutta joissakin paikoissa kyseenalaistetaan hänen kykynsä kehittyä nykyisestä tasosta riittävästi eteenpäin.

Slater Koekkoek oli ehkä Kanadan paras pelaaja syksyn Ivan Hlinka –turnauksessa ja avasi kauden hyvin, mutta kausi päättyi marraskuussa olkapääleikkaukseen. Ilman sitä monipuolinen puolustaja voisi olla hyvinkin top 10 varauksia. Erinomaisesti kahteen suuntaan liikkuvan ja käsistään taitavan Koekkoekin lahjakkuus on samalla tasolla ikäluokan kärkipuolustajien kanssa. Parannettavaa löytyy fyysiseltä puolelta ja lisäksi hänen pitää saada lisää voimaa. Koekkoek on kaiken kaikkiaan yksi varaustilaisuuden mielenkiintoisimmista pelaajista.

Guelphin Matthew Finn arvostetaan varausikäluokkansa kärkeen luotettavuudessa, puolustuspelissä ja johtajuudessa. Aina kaikkensa joukkueensa eteen laittava Finn on erinomainen joukkuepelaaja. Hyökkäyspäässä hän on kehityskelpoinen pelinrakentaja, mutta hän ei ole ikäluokkansa näyttävimpiä pelaajia, vaan pyrkii pelaamaan tilanteet varman päälle.

Sulavasti kiekkoa taitavilla käsillään liikuttava Derrick Pouliot muistuttaa tulevaisuuden NHL-tason ylivoimapuolustajaa. Viime kaudella hyvin liikkuva Pouliot teki WHL:n Portlandissa 72 pelissä 59 pistettä. ISS arvostaa Pouliotia tämän vuosikerran kolmanneksi parhaaksi hyökkääväksi puolustajaksi, mikä on tämän vuoden sarjassa kova sijoitus. Heikkouksia Pouliotilla on voimapuolella ja fyysisessä pelissä.

Varausikäluokkansa kovimpien pelaajien joukkoon lukeutuva Dalton Thrower on monipuolinen ja näyttävää peliä pelaava puolustaja. Thrower ei ole kookkaimpia pelaajia, mutta hän pelaa erittäin fyysisesti ja kovalla sydämellä. Kovuutensa lisäksi hän on lahjakas kiekollinen puolustaja ja hyvä luistelija. ISS pitää Throwerin hyökkäyspelin lahjakkuutta mahdollisesti yhtenä ikäluokan suurimmista. Häntä on verrattu monissa yhteyksissä pelityyliltä Vancouverin puolustajaan Kevin Bieksaan. ISS arvioi Throwerin fyysisesti ikäluokkansa toiseksi kovimmaksi pelaajaksi Thomas Wilsonin jälkeen.

Seuraa häntä – Adam Pelech

Isokokoinen puolustava puolustaja Adam Pelech pelasi menneellä kaudella kovia minuutteja surkeassa Erien joukkueessa. Kun hän kärsi kaiken lisäksi vielä loukkaantumisesta, niin Pelechin kannalta hänen varausvuotensa käy sääliksi. NHL Central Scouting rankkasikin kauden jälkeen Pelechin 120. lupaavimmaksi ikäluokassaan.

Pelechin lahjakkuus ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Hän lähti kauteen yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista pelaajista. Hänet valittiin myös Kanadan kolmen parhaan pelaajan joukkoon 18-vuotisten MM-kisoissa keväällä. Hänen seurajoukkueensa Erien onneton tilanne sai vain Pelechin pelaamaan hänelle epätyypillistä peliä, jossa fyysinen puolustava puolustaja joutui kantamaan isoa vastuuta surkeassa joukkueessa, tekemään kentällä kaikkea mahdollista ja samalla ympärillä ollut tuki oli laihaa.

Pelechin isä on ammattilaistason koripalloilija Bo Pelech ja setä Vancouver Canucksin toimitusjohtaja Mike Gillis.

» Lähetä palautetta toimitukselle