Mielipide

Kanada dominoi nuorten MM-kisoja

MAAJOUKKUE / Kolumni
Pohjois-Amerikkalainen kiekko-osaaminen on tällä hetkellä voimissaan. Viime vuonna nuorten MM-kisoissa juhli USA, nyt oli Kanadan vuoro. Kanadan voitto ei tullut kenellekään varmasti yllätyksenä, mutta tapa millä se tuli, oli monelle varmasti yllätys. Kanada oli tämän vuoden kisoissa ylivoimainen. Joukkue oli omaa yksinäistä luokkaansa ja hallitsi kisoja alusta loppuun selvemmin kuin koskaan.

Moni puhui ennen kisoja Kanadan kaikkien aikojen joukkueesta ja sellainen heillä kiistatta olikin. Tämä joukkue menee jopa vuoden 1995 joukkueen edelle, joka voitti myös nuorten mestaruuden ylivoimaisella joukkueella. Silloin joukkueen peliä johtivat pelaajat kuten Jason Allison, Eric Daze, Dan Cloutier, Ed Jovanovski, Bryan McCabe, Marty Murray, Ryan Smith, Jeff O'Neill, Wade Redden, Darcy Tucker ja Nolan Baumgartner. Monet näistä ovat nykyisin NHL joukkueidensa avainpelaajia ja osa NHL tähtiä. Tämän vuoden joukkueessa pelasi kuitenkin vielä tätäkin ryhmää suurempi määrä lahjakkuutta ja se on paljon se.

Miksi tämän vuoden joukkue oli tätä vuoden 1995 tähtinippua kovempi? Ensinnäkään, NHL:ssä ei nyt pelata, kuten ei myöskään tuolloin vuonna 1995, joten maa sai kaikki parhaat pelaajansa loukkaantunutta Nathan Hortonia lukuun ottamatta jälleen mukaan. Jos NHL olisi ollut käynnissä, ainakin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Patrice Bergeron olisi ollut poissa, voi olla, että myös turnauksen parhaaksi puolustajaksi valittu Dion Phaneuf ja pari muuta.

Toisekseen Kanadan joukkue oli tälle tasolle kokenut. Joukkue ajoi viime talvena Suomessa pelatuissa nuorten kisoissa pelaajansa sisään. Tuolloin vain kolmella joukkueen pelaajalla oli kokemusta nuorten MM-kisoista ja tuloksena oli tästä huolimatta hopeaa ja tappio USA:n kaikkien aikojen nuorten joukkueelle. Tänä vuonna Kanadan joukkue oli hyvin pitkälle sama kuin viime kaudella ja tämä kokemus oli joukkueen yksi voimavara. Kokenein pelaaja oli Bostonissa jo viime kaudella pelannut Patrice Bergeron, joka oli pelaamassa NHL:n lisäksi viime kaudella myös Tshekeissa pelatuissa MM-kisoissa.

Kolmannekseen Kanada oli tänä vuonna nimenomaan joukkue sanan varsinaisessa merkityksessä. Pelaajien ilmeistä näki jokaisessa tilanteessa, että he pelaavat ylpeänä maalleen, taistelevat ja pelaavat jokaisen tilanteen loppuun saakka. Joukkueen suurin tähti, Sidney Crosby taklasi, karvasi ja heittäytyi kiekkojen tielle. Toinen Kanadan joukkueen taistelun ilmentymä oli puolustaja Brent Seabrook, jonka olkapää meni kesken turnausta rikki. Seabrook harjoitutti kuitenkin olkapäätään iltaisin ja öisin ja oli täten valmis pelaamaan maansa puolesta.

Kolmas taistelija oli kapteeni Mike Richards, joka heittäytyi kiekkojen tielle pää edellä alivoimissa ja oli tämän jälkeen jo karvaamassa vastustajan päässä täydellä höyryllä. Yksi esimerkki joukkueen eteen pelaavista pelaajista oli myös Corey Perry, joka junioriliiga OHL:ssa pelatessaan on Kanadan junioriliigojen toisiksi paras pistemies heti Crosbyn jälkeen. Kanadan joukkueessa palvotusta junioritähdestä tuli kuitenkin puolustuspään erikoismies Crosbyn ja Bergeronin ketjussa ja hän kantoi osansa läpi turnauksen ylpeänä.

Kanadan joukkueessa kukaan tähdistä ei pelannut itselleen ja omille pisteilleen, vaan joukkueelleen ja maalleen. Siksikin joukkue oli kisoissa ylivoimainen. Valmentaja Brent Sutterin kädenjälki joukkueen pelaajien asenteissa näkyi turnauksen alusta loppuun. Jokainen tilanne pelattiin täysillä, kukaan ei narissut peliajastaan, pelaajat auttoivat toinen toistaan ja asenne kentällä ja kentän ulkopuolella oli viimeisen päällä ammattimainen. Kanadalla oli kisojen selvästi paras materiaali ja se olisi voittanut heikommallakin asenteella, mutta ylivoimaiseksi Kanadan teki asenne.

Kanadan ylivoima musertavaa

Finaaliin päässeet Kanada ja Venäjä olivat selkeästi kaksi turnauksen parasta maata, kuten niin usein aikaisemminkin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Kanada on ollut mitaleilla yhdeksän kertaa ja Venäjä kahdeksan kertaa. Kanada on voittanut viimeisen 10 vuoden sisällä neljä mestaruutta, Venäjä kolme mestaruutta. Kanadan suurin mestaruusputki nuorten tasolla tuli 1990-luvulla, jolloin joukkue juhli viisi kertaa peräkkäin kultaa (1993-1997).

Kanada oli kohdannut ennen näitäkin kisoja Venäjän finaalissa kaksi kertaa kolmen vuoden sisään ja molemmilla kerroilla oli tullut tappio. Ensin Tshekin nuorten MM-kisoissa vuonna 2002 Kanada hävisi maalein 4-5 ja tätä seuraavana vuonna Kanadan omissa kisoissa Nova Scotiassa Venäjä oli jälleen parempi, sillä kertaa maalein 3-2. Suomessa pelatuissa nuorten MM-kisoissa viime talvena Kanada oli jälleen finaalissa ja hävisi katkerien vaiheiden jälkeen puolestaan USA:lle maalein 3-4, vaikka johti peliä kahden erän jälkeen jo 3-1. Tänä vuonna joukkueella olikin vahva revanssihenki päällä ja peliesitykset sen mukaisia.

Ennakkosuosikkina kisoihin lähtenyt Kanada voitti turnauksen kaikki pelinsä ylivoimaisesti. Kanadan kuuden pelin maaliero kertoo joukkueen hallinnasta paljon; 41 tehtyä, seitsemän päästettyä. Kentällä peli oli vielä maalieroa selvempää. Esimerkiksi semifinaalipelissä Tshekkia vastaan, jonka Kanada voitti maalein 3-1, Kanada hallitsi kenttätapahtumia miten tahtoi ja päästi Tshekkien joukkueen laukomaan kahden ensimmäisen erän aikana vain kaksi kertaa molemmissa erissä. Tshekit saivat koko pelissä tasan yhden maalipaikan ja senkin alivoimalla, jonka he käyttivätkin hyödykseen. Tshekin kokonaissaldoksi pelissä jäi 11 laukausta, joista neljä lauottiin siniviivan takaa. Tällaista hallintaa näkee harvoin tämän tason kisoissa ja vielä harvemmin semifinaalivaiheessa.

Finaalissa Venäjää vastaan Kanada aloitti heti ensimmäisen erän alussa maalinteon ja iski ensimmäisessä erässä vielä toisenkin maalin. Venäjä tuli peliin mukaan ensimmäisen erän lopussa tehdyllä ylivoimamaalilla, mutta tähän joukkueen tähtihetket pelissä loppuivatkin. Kanadan masensi finaalivastustajansa tasakentin, ylivoimilla ja alivoimilla. Joukkue liikkui paremmin kuin Venäjä, se hallitsi kiekkoa paremmin kuin Venäjä ja se vei fyysisen pelin nimiinsä täysin. Venäjällä, joka oli tullut kuitenkin finaaliin 7-2-voitto taskussaan USA:sta ja pelannut kisoissa muutenkin vahvaa peliä, ei ollut kahdessa viimeisessä erässä edes maalipaikkoja. Kanadalla puolestaan niitä riitti ja ainoastaan ylivoimainen 6-1-johto kahden erän jälkeen piti numerot edes jollakin tavalla siedettävinä.

Turnauksessa oli kaiken kaikkiaan yksi joukkue, joka oli ylivoimainen, eli Kanada. Venäjä oli turnauksen selkeä kakkonen, Tshekki ja USA yhtä selviä kolmosia ja nelosia. Tämän jälkeen tuli harppaus Suomeen, Ruotsiin ja Slovakiaan. Sveitsi, Saksa ja Valko-Venäjä olivat enemmän tai vähemmän muiden takana. Erot olivat kaiken kaikkiaan aika selviä eri ryhmillä. USA:n kokonaispelin ero esimerkiksi Ruotsiin oli suuri, Suomen kokonaispelin ero esimerkiksi Saksaan yhtä suuri. Turnauksessa nähtiin tietysti jälleen yllätyksiä, kuten Valko-Venäjän voitto USA:sta, mutta aika lailla käsikirjoituksen mukaan koko turnaus mentiin.

Kisoissa mielenkiintoisia pelaajia

Nuorten MM-kisat ovat pelaajille paras mahdollinen näyttöpaikka NHL scouttien suuntaan. Nuorten kisat ovat vuodessa ainoa tapahtuma, joka kerää kaikki parhaat ikäluokan pelaajat yhteen, peluuttaa pelaajia kovalla ottelutahdilla parhaita vastaan ja tuo esiin pelaajien pelaamisen paineen alla. Nuorten MM-kisat ovatkin scouttien, NHL joukkueiden johtohenkilöiden ja nuorten pelaajien erittäin arvokas vuosikatsastus. Ensinnäkin nuorten MM-kisoissa scoutit saavat omat työtodistuksensa näkemällä varatut pelaajansa kovissa peleissä. Toisekseen scoutit näkevät kollegoidensa työtodistukset näkemällä muiden joukkueiden varatut pelaajat. Kolmannekseen scoutit näkevät pelaajia, joita ei olla vielä varattu. Tänäkin vuonna nuorten kisoissa pelasi joitakin varaamattomia pelaajia, joilla on edessään loistava tulevaisuus. Tässä heistä joitakin esittelyssä;

Phil Kessel

USA:n "Sidney Crosbysta", Phil Kesselista odotetaan seuraavaa USA:n supertähteä. Kessel varataan vuoden 2006 NHL Draftissa ja näillä näkymin ykkösenä. Kessel teki pisteen enemmän kuin Crosby viime vuoden kisoissa ja hän oli USA:n parhaita pelaajia pari vuotta muita nuorempana. Teki kolme maalia Ruotsia vastaan ja laukoi turnauksessa joukkueensa eniten. Ihastutti katsojat, valmentajansa ja joukkueensa pelaajat. Ruotsi pelissä muut USA:n pelaajat eivät voineet kuin nauraa Kesselin taidoille harhautella puolustajia - niin uskomattomia vipuja kentällä nähtiin. Loistava mailatekniikka ja pelisilmä, riittävän fyysinen jo nyt tälle tasolle.

Michal Frolik

Tshekkien nuorin pelaaja varataan Kesselin tavoin vasta vuonna 2006. Teki Kesselin tavoin uskomattomia maaleja ja nousi esiin tärkeissä peleissä. Iski maalin ja antoi syötön pronssipelissä USA:ta vastaan. Taitava mailastaan, sulava luistelija ja näkee vapaat ketjukaverinsa ihailtavan hyvin. Uskoo itseensä paljon, mistä kertoo nuoren miehen soolomaalit. Loistava pelaamaan 1-1-tilanteita ja haastamaan puolustajia. Pelaa jo nyt Tshekin pääsarjassa, jossa aloitti 15-vuotiaana.

Jesse Joensuu

Suomen joukkueen ehkä lupaavin kiekkoilija varataan Kesselin ja Frolikin tavoin vasta vuonna 2006. Vuoden 2002 Pohjola leirin arvokkain pelaaja pelasi kisoissa ennakkoluulottomaa peliä ja oli tapansa mukaan menossa suoraviivaisesti maalille. Iski tärkeässä pelissä Ruotsia vastaan nuorten kisoissa ensimmäisen maalinsa, pelissä jonka Suomi voitti maalein 5-4. Joensuun suurin valtti NHL scouttien silmissä on tällä hetkellä miehen koko, mutta kehuja on tullut myös mailatekniikasta ja hyökkäyspelistä.

Sidney Crosby

Viime kaudella Kanadan parhaaksi junioripelaajaksi valittu ja tällä kaudella temppunsa uusiva Crosby aloitti kisansa mahtavasti ja sivuutti parin pelin aikana Kanadan Eric Dazen tekemän ylivoimamaali ennätyksen nuorten tasolla. Crosby näytti kisoissa muutenkin jälleen sen, miksi hän on kuumaa tavaraa ensi kesän Draftisssa (jos se pidetään). Kiekko pysyi lavassa kuin taiottuna ja mies kontrolloi peliään erittäin vahvoilla jaloillaan. Yhdistelmä (jalat, mailatekniikka), joka takaa sen, että häneltä on lähes mahdotonta viedä kiekkoa. Näytti omaavansa Gretzkymaisen "kolmannen silmän" löytäen ketjukaverinsa paikoista, joihin edes tv kuvan välityksellä ei olisi uskonut kenenkään osaavan syöttää. Muuttaa pelin tempoa ja kulkua nopeammin kuin kukaan näissä kisoissa loistavilla syötöillään ja pelisilmällään.

Danny Syvret

Varaamaton Kanadan puolustuksen kiekollinen puolustaja, joka saattoi nostaa itsensä seuraavan Draftin ykköskierrokselle saakka. Londonissa OHL liigaa päälle piste/peli keskiarvolla pelaava puolustaja teki kisoissa finaalin voittomaalin, avasi peliä hyvin ja liikkui hienosti. Omaa kovan laukauksen ja hyvän hyökkäyspään pelisilmän. Fyysisessä pelissä eniten kehitettävää, mutta toisaalta osaa sijoittua kentällä hyvin ja pelaa mieluummin mailalla kuin taklauksilla.

Tuukka Rask

Suomen ykkösmaalivahti, joka kärsi paljon melko heikon puolustuksen takana pelaamisesta ja iästään vastuuseen nähden. Pelasi Tshekki pelin hyvin ja piti Suomea pystyssä, mutta ei saanut apuja omaan päähän, eikä toisaalta vastustajankaan päähän. Ennen kisoja kymmenen joukkoon ensi kesän Draftin ennakko kaavailuissa sijoitettu maalivahti saattoi pudota joukkueen menestymättömyyden johdosta hieman. Edessä kuitenkin loistava tulevaisuus ja NHL ura mahdollinen kunhan saa kokemusta ja lisää lihasta. Isokokoinen, hyvin peittävä maalivahti.

Sergei Shirokov

Venäjän joukkueen kolmonen pisteissä, vaikka ei ole vielä NHL varausta varausiästään huolimatta. Iski itsensä hienosti esiin Jevgeni Malkinin ketjussa tehden neljä maalia ja antaen neljä syöttöä. Nopea, hyvä mailatekniikka ja hyvä maalivainu. Nosti itsensä ensi kesän Draftin kahdelle ensimmäiselle kierrokselle kovilla esityksillään ja runsaalla peliajallaan. Ehkä Venäjän joukkueen kolmanneksi paras näissä kisoissa. Mennyt vuodessa paljon eteenpäin ja saattaa täten olla "myöhäiskehittyvä" pelaaja, josta on vielä paljon iloa.

Nicklas Bergfors

Ruotsin ykkösketjussa pelannut Bergfors iski turnauksessa kaksi maalia (Suomea ja Slovakiaa vastaan) ja antoi yhden syötön. Bergforsin pelissä eniten pisti silmään miehen nopeus, mailatekniikka ja se, että hän haastaa puolustajia hyvin ja pelaa fyysisesti. Kokonaisuudessaan melko hyvä paketti ja yksi lupaavimpia Ruotsalaishyökkääjiä vähään aikaan. Bergfors tullaan viemään Draftin 15 ensimmäisen pelaajan joukossa ensi kesänä.

Teemu Laakso

Yksi ennakkoon lupaavimmista ikäluokkansa puolustajista koko maailmassa sai peliaikaa Suomen ylivoimassa kovan laukauksen ansiosta, mutta ei osunut maalipuiden väliin. Laakson saldo turnauksessa jäi koko muun joukkueen tavoin vaatimattomaan yhteen syöttöön ja 10 minuuttiin jäähyjä. Pelasi pari kertaa itsensä ulos tilanteesta omassa päässä, mutta yritti muuten pelata NHL tyylisesti miestä ja paikkaa. Näytti omaavan hyvän kilpailuhengen ja tsempin pelissään ja on ikäisekseen hyvän kääntämään peliä.

Nuorten MM-kisat vuonna 2006 Vancouverissa

Ensi vuonna nuorten MM-kisat pidetään Kanadan Vancouverissa, pelipaikkoina 18630 henkeä vetävä GM Motors Place ja kaupungin NHL joukkue Canucksin vanha kotihalli Pacific Coliseum. Ensi vuonna Kanada joutuu leikkaamaan tämän vuoden joukkuettaan paljon ja ainoastaan kaksi pelaajaa tämän vuoden joukkueesta, puolustaja Cam Barker ja hyökkääjä Sidney Crosby saavat olla ikänsä puolesta mukana. Lahjakkuutta suuresta massasta on kuitenkin tulossa.

Kanadalla on muutama loistava vuonna 1987 syntynyt pelaaja, etupäässä Vancouver Giantsin Gilbert Brule, Bostonin yliopiston Daniel Bertram, OHL joukkue Erien Ryan O'Marra ja Quebecin junioriliigan Levingstonin Alex Bourret. Vuoden 1986 ikäluokasta löytyy sieltäkin lahjakkaita pelaajia, jotka saavat edustaa Kanadaa; Näitä ovat mm. viime kesän Montrealin ykkösvaraus Kyle Chipchura, Chicagon kakkoskierroksen varaus David Bolland ja Chicagon toinen viime kesän kakkoskierroksen varaus Ryan Garlock.

USA:lla on tulossa myös mielenkiintoinen joukkue seuraaviin nuorten MM-kisoihin ja menestys saattaa hyvinkin olla luokkaa parempaa kuin tänä vuonna. Ehkä suurin mielenkiinto kohdistuu jälleen Phil Kesseliin, joka saattaa olla ensi vuonna jo lähellä turnauksen arvokkaimman pelaajan titteliä. Toinen huippulahjakas pelaaja on OHL liigajoukkueen Owen Sound Attackin isokokoinen Bobby Ryan, ensi kesän Draftin viiden ensimmäisen pelaajan joukossa menevä hyökkääjä. Ryanin lahjoista kertoo paljon esimerkiksi se, että hän on tehnyt OHL:ssa tällä kaudella enemmän pisteitä kuin näissä kisoissa Kanadan keskushyökkääjänä pelannut Jeff Carter.

Ryanin ja Kesselin lisäksi USA:lla on tulossa kaksi mielenkiintoista tulevaa huippupakkia, Brian Lee pelasi jo nyt USA:n joukkueessa ja Jack Johnsonin uskotaan menevän ensi kesänä Draftin kolmen ensimmäisen pelaajan joukossa. Näiden huippulahjakkaiden pelaajien lisäksi USA:n tämän vuotisesta joukkueesta ensi vuonna maatansa saavat edustaa mm. Rob Schremp ja Kevin Porter. Yksi ongelma joukkueella saattaa kuitenkin olla seuraavissa kisoissa edessään. Mistä löytää luotettava maalivahti? Al Montoya ei saa ikänsä puolesta enää ensi vuonna pelata. Cory Schneider saisi, mutta onko hän luotettava ykkösmaalivahti?

Venäjä on varmasti jälleen kova, etenkin jos joukkueen supertähti Jevgeni Malkin on mukana. Hänen tulonsa riippuu kuitenkin Kanadan Crosbyn tavoin hyvin paljon NHL:n alkamisesta. Mikäli NHL alkaa, Malkin pelaa todennäköisesti Pittsburghissa, mikäli ei ala, Malkin ihastuttaa kansaa loistosyötöillään nuorten MM-turnauksessa. Näistä kisoista ensi vuonna Venäjän joukkueessa saavat olla mukana kuitenkin mm. Enver Lisin, Sergei Shirokov, Aleksandr Radulov, Mihail Junkov, Denis Parshin, Roman Voloshenko, Anton Belov ja maalivahti Anton Hudobin, joten joukkueen ydinryhmä on kasassa jo nyt.

Entä muut Eurooppalaiset joukkueet? Tshekki tuo ensi kisoihin Marek Schwarzin, Ladislav Smidin ja nuoren tähtihyökkääjänsä Michal Frolikin, kuten myös tulevan tähtipakkinsa Jakub Kindlin. Suomi saa peluuttaa Lauri Tukosta, Petteri Nokelaista, Lauri Korpikoskea ja Aki Seitsosta. Näiden lisäksi ehkä ensi kesän ensimmäisellä kierroksella varattavat Tuukka Rask ja Teemu Laakso ovat valmiimpia kantamaan suurempaa roolia. Ruotsillakin on Nicklas Bergfors, Alexander Sundström, Fredrik Pettersson, Oscar Hedman ja Johannes Salmonsson. Nuorten pelaajien seuraavistakin kisoista on tulossa siis yhtä mielenkiintoiset kuin tämän vuotisista.

» Lähetä palautetta toimitukselle