Mielipide

KalPan pelaaja-arviot 2010–2011

LIIGA / Kolumni
Savon kiekkoylpeyden KalPan pelaajistosta löytyy paljon tasaisia suorittajia. Nappisuoritukset olivat kuitenkin harvassa, eikä flopeiltakaan vältytty. Myös uusien pelaajien sopeutuminen KalPan pelitapaan näytti tuottavan paljon vaikeuksia.

Kauden parasta antia tarjosivat Ari Ahonen ja Sakari Salminen, jotka molemmat jatkavat Kuopiossa myös ensi kaudella. Nuoremmista suurin yllättäjä oli nuori puolustaja Simo-Pekka Riikola, joka murtautui pelaavaan kokoonpanoon osin loukkaantumisten, osin epäonnistuneiden hankintojen ansiosta.

Aikanaan A-nuorten mestaruutta juhlineet nuoret pysyivät edelleen suhteellisen pienissä rooleissa. Hyökkääjistä varsinkin Tommi Jokinen ja Toni Hyvärinen olivat edelleen tutulla tasollaan. Ajottaiset pilkahdukset eivät tahdo riittää ammattilaisurheilussa, eikä ailahtelevia otteita voi enää 23-24-vuotiaana laittaa ”junnuuden” piikkiin.

Maalivahdit


Ari AhonenRunkosarja 51. 2,13 ka, 91,56%

Pudotuspelit 7. 2,68 ka, 89,71%

Oli odotetusti KalPan suvereeni ykkösmaalivahti. Hieman epätasainen alkukausi vaihtui ennen joulutaukoa alkaneeseen hirmuvireeseen. Oli monessa ottelussa KalPan pisteiden takuumies ja räpylään tarttui lukuisia huipputorjuntoja. Jatkaa Kuopiossa myös kaksi seuraavaa kautta.

Aleksis Ahlqvist

Runkosarja 12. 2,90 ka, 89,30%

Pudotuspelit 1. 3,00 ka, 87,50%

Ei kyennyt Ahosen loukkaantumisen aikana vakuuttamaan ja sai aukoa lähes koko kevätkauden luukkua. Tulevaisuudessa peliaikaa on löydettävä vaikka alemmilta sarjatasoilta, sillä vastuu jäi tänäkin vuonna mitättömäksi.

Puolustajat


Adam Masuhr


Runkosarja, 55. 6 + 15 = 21 -7 53min

Pudotuspelit 6. 0 + 0 = 0 -4 2min

Ruotsalaispakin toinen kausi Kuopiossa ei ollut läheskään debyyttikauden veroinen. Pelasi hieman uudessa roolissa, mutta se ei selitä lukuisten harhasyöttöjen määrää. Ylivoimatehot jäivät vaisuksi, varsinkin, kun KalPa pelasi harvoin pakkopeliä viivan kautta.

Marko Kauppinen

Runkosarja, 7. 0 + 2 = 2 +-0 4min

Pudotuspelit 6. 0 + 3 = 3 -4 2min

Kauppisen näytöt savolaisten peräpäässä jäivät vain kolmeentoista otteluun. Ei ollut vahvistuksena aivan odotettua luokkaa ja joutui pudotuspeleissä kertaalleen jopa kokoonpanon ulkopuolelle. Jatkaa Kuopiossa ensi kaudella.

Henri Laurila

Runkosarja, 39. 3 + 5 = 8 +8 92min

Pudotuspelit 5. 0 + 1 = 1 +-0 18min

Laurilan alkukausi oli hankala ja pelityyliin sopeutuminen vei aikansa. Ajaa itsensä usein tilanteeseen, jossa syöttölinjat ovat joka suuntaan tukossa. Kova laukaus olisi pelote, jos osuisi edes joskus maalipuiden väliin. Oman maalin edustalla Laurila hoiti hommansa hyvin, josta kertoo osaltaan myös tehotilasto.

Mikko Kukkonen


Runkosarja, 47. 1 + 4 = 5 +11 41min

Pudotuspelit 7. 1 + 1 = 2 +-0 29min

Oli yksi kauden ehdottomista onnistujista. Hyvä peruspuolustaja, joka suorittaa tunnollisesti illasta toiseen. Virheiden määrä kauden aikana huomattavan vähäinen. KalPan tehotilaston ykkönen runkosarjassa.

Simo-Pekka Riikola


Runkosarja, 24. 1 + 2 = 3 +5 10min

Pudotuspelit 4. 0 + 1 = 1 +1 4min

Tuli täysin puskista liigajäille, kun kokeneempia pelimiehiä ei pelaaminen kiinnostanut. Nuoresta iästään huolimatta erittäin rohkea ja kiekollisesti taitava puolustaja. Ajoittain hieman epätasainen, mutta täytti paikkansa myös kevään kovimmissa peleissä.

Pasi Hirvonen

Runkosarja, 33. 0 + 3 = 3 -4 24min

Pudotuspelit 3. 0 + 0 = 0 -1 34min

Pelasi viime kautta enemmän, mutta keikkui paljon myös kokoonpanon ulkopuolella. Sai hiottua kesän aikana luistelua aavistuksen paremmaksi, mutta kiekollisessa pelissä sattuu liikaa virheitä. Vakituinen pelipaikka liigassa kovan työn takana.

Jussi Timonen


Runkosarja, 30. 1 + 1 = 2 -4 24min

Pudotuspelit -

Ei yrittänyt kentällä tänäkään vuonna taikatemppuja. Puolustuksen perusjyrän kausi päättyi harmittavasti ennen aikojaan ja pudotuspelit jäivät pelaamatta.

Joonas Lehtivuori

Runkosarja, 19. 0 + 2 = 2 -1 14min

Pudotuspelit 4. 0 + 1 = 1 -4 2min

AHL:stä kesken kauden tulleelta Lehtivuorelta toivottiin suurempaa panosta kuopiolaisten kiekolliseen peliin, mutta 23 ottelussa syntyneet kolme syöttöä ei ollut sitä mitä odotettiin. Toi leveyttä kokoonpanoon, mutta ei suuremmin joukkuetta vahvistanut.

Ryan Lannon


Runkosarja, 15. 0 + 1 = 1 +2 4min

Pudotuspelit 7. 0 + 0 = 0 +1 4min

Isokokoinen jenkkipakki toi äijämäisyyttä ja kovuutta KalPan alakertaan, jota Kuopiossa on kaivattu jo usean vuoden ajan. Osaa antaa helpon syötön, eikä yritä sitä mitä ei osaa. Lisäksi taklaa kovaa ja puhtaasti. Jatkaa KalPassa myös ensi kaudella.


Lannon vahvisti kuopiolaisten puolustusta.

Samuli Suhonen

Runkosarja, 19. 0 + 3 = 3 -8 39min

Pudotuspelit -

KalPan uuden liigataipaleen ensimmäinen kapteeni teki paluun Kuopioon, mutta suoritukset jättivät valjun kuvan. Valmentajan hampaissa koko kauden surffaillut Suhonen ei ollut riittävän hyvä täyttämään kiekollisen puolustajan tonttia ja siirtyi loppukaudeksi Italiaan. Onko vielä käyttöä liigatasolla?

Kai Syväsalmi

Runkosarja, 23. 2 + 6 = 8 +-0 20min

Pudotuspelit -

Kiekolliset taidot parhaimmillaan kohtuulliset, mutta omassa päässä hyökkäävä puolustaja oli pahoissa vaikeuksissa. Kärsi loukkaantumisista, eikä koskaan kyennyt vakuuttamaan valmennusjohtoa kannattajista puhumattakaan. Matkasi siirtorajan kynnyksellä Tapparaan ja pelaa ensi kaudella sarjaporrasta alempana Kouvolan KooKoossa.

Janne JalasvaaraRunkosarja, 40. 9 + 8 = 17 -7 51min

Pudotuspelit -

Jykevä puolustaja oli KalPan johtohahmoja ja varsinkin alkukausi oli loistelias. Tammikuussa Venäjän ruplat houkuttelivat siinä määrin, että loppukausi vierähti KHL:ssä. Alakerran isännän lähdön myötä KalPan ylivoima menetti hyvän viivapelotteen.

Hyökkääjät


Sakari SalminenRunkosarja, 57. 12 + 33 = 45 -16 10min

Pudotuspelit 7. 4 + 2 = 6 +4 29min

Alkukauden hapuilun jälkeen takoi pisteitä tasaisesti ja laittoi henkilökohtaisen piste-ennätyksensä uusiksi. On hyökkäyspäässä taitava ja luova, mutta välillä hieman itsekäs. Runkosarjan tehotilasto ja viimeisen puolivälieräottelun hölmöily himmentää kautta, mutta playoff-pelien tehot palkittiin lopulta maajoukkuekutsulla.

Tuomas Kiiskinen


Runkosarja, 55. 16 + 26 = 42 +1 4min

Pudotuspelit 4. 1 + 0 = 1 -1 0min

Joukkueen toiseksi parhaalta pistemieheltä jälleen yksi hyvä kausi, mutta viimeinen harppaus todelliseen liigan tähtiviisikkoon on edelleen tekemättä. Oli välillä maaginen, mutta häipyi ajoittain täysin kuvasta. Ei pettänyt, mutta odotukset olivat kiistatta kovemmat.

Janne Laakkonen

Runkosarja, 54. 7 + 19 = 26 -7 50min

Pudotuspelit 7. 1 + 2 = 3 +-0 2min

Laakkosen paluu kasvattajaseuraansa oli suuri pettymys, vaikka kiekollisen pelityylin olisi luullut sopivan taitavalle hyökkääjälle. Liike ei kuitenkaan tainnut riittää pelitavan vaatimuksiin ja peliesitykset näyttivät kauttaaltaan flegmaattisille. Ensi kauden sopimus purettiin ja miehen ura jatkuu jälleen Hämeenlinnassa.

Tommi Miettinen

Runkosarja, 57. 6 + 20 = 26 -13 52min

Pudotuspelit 5. 0 + 1 = 1 -6 6min

Edellinen kausi oli yksi Miettisen parhaista, tämä ei. Kapteeni oli keskitalvella mukavassa vedossa, mutta surkea loppukausi latisti mielikuvaa konkarin kaudesta. Pisteet jäivätkin selvästi odotetusta ja tehotilasto valahti yhteensä lähes parikymmentä pinnaa pakkaselle. Otti ihmeellisen paljon turhia jäähyjä hyökkäyspäässä.

Kalle Kerman


Runkosarja, 37. 18 + 7 = 25 -3 22min

Pudotuspelit 6. 1 + 0 = 1 -7 10min

Alavatsavammasta kärsinyt Kerman pelasi runkosarjassa ainoastaan 37 ottelua, mutta oli silti joukkueensa paras maalintekijä. Laukaus lähtee edelleen nopeasti ja tarkasti. Taklasi myös huomattavasti edellistä kautta enemmän. Vaikka pudotuspelien saldo jäi heikoksi, voidaan Kermanin kautta pitää suhteellisen onnistuneena.

Tapio Laakso


Runkosarja, 60. 7 + 15 = 22 +4 73min

Pudotuspelit 7. 2 + 0 = 2 -1 29min

Pistekehitystä ei neljän KalPa-vuoden aikana juuri tapahtunut, mutta jokaisella kaudella Laakso oli tasainen ja luotettava suorittaja. Tarjolla olisi ollut isompikin rooli hyökkäyspäässä, mutta ainakaan vielä aika ei ollut siihen kypsä. Vahvuudet puolustavammassa roolissa ja erinomaisena alivoimapelaajana. Pelasi ainoana KalPan kaikki liigapelit.

Jussi Pesonen


Runkosarja, 32. 13 + 4 = 17 -10 8min

Pudotuspelit 7. 1 + 4 = 5 +1 35min

Kesken kauden Kuopioon saapuneen Pesosen alku uudessa seurassa oli vaikea, mutta juonesta kiinni päästyään oli joukkueelle selkeä vahvistus. Varma liigajyrä onnistui myös pudotuspeleissä ja toi fyysisyyttä hyökkäysosastolle.

Joonas Riekkinen


Runkosarja, 55. 2 + 10 = 12 -1 20min

Pudotuspelit 7. 0 + 1 = 1 -1 0min

Urheilullisemman olemuksen hommannut varpaisjärveläinen oli Pekka Virran luottomies. Pelasi suurimmaksi osaksi sentterinä, mutta tuurasi usein myös pakin tontilla. Edelleen hieman dieselmäinen, mutta monipuolisuutensa ansiosta paikka pelaavassa kokoonpanossa oli taattu.

Jaakko Rissanen


Runkosarja, 33. 7 + 3 = 10 +5 28min

Pudotuspelit 6. 1 + 2 = 3 +3 4min

Sekä sentterinä että laiturina pelannut Rissanen nousi kauden mittaan vakiokokoonpanoon ja oli loppukaudesta joukkueen parhaimmistoa. Potentiaalia edelleen suurempaan rooliin, sillä ominaisuudet ja taitotaso riittävät liigatasolle hyvin. Oli ainoa KalPa-hyökkääjä, joka pääsi tehotilastossa sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä plussan puolelle.

Iiro Pakarinen


Runkosarja, 47. 7 + 3 = 10 +-0 34min

Pudotuspelit 7. 1 + 0 = 1 -1 37min

Toisena vuonna peräkkäin nuorten MM-kisoissa Suomea edustaneen Pakarisen liigakausi oli kohtuullinen, vaikka armeija häiritsi alkukaudesta. Haki tälle kaudelle lisää tehokkuutta maalipaikkoihin, mutta ei siinä oikein onnistunut. Tarvitsee otteisiinsa lisää tasaisuutta. Light-versio Teemu Hartikaisesta.

Peter Ölvecky

Runkosarja, 15. 5 + 5 = 10 +2 4min

Pudotuspelit 3. 0 + 0 = 0 +-0 0min

Loppukaudeksi kilpipaitaan saapunut Ölvecky ei oikein missään vaiheessa saanut peliään käyntiin, eivätkä pikkuvammat ainakaan edesauttaneet sopeutumista. Yksittäiset väläytykset hautautuivat arkailun ja laiskuuden alle. Oli pudotuspeleissä ynnä muut –osastolla.

Timo Salo


Runkosarja, 46. 4 + 6 = 10 +5 44min

Pudotuspelit 7. 0 + 0 = 0 +-0 6min

Tahtopelaaja pelasi uhrautuvaisella pelityylillään itsensä savolaisyleisön sydämiin. Tekee pyyteetöntä työtä joukkueensa eteen ja on oikeassa roolissa joukkueelle lähes korvaamaton. Blokkaa laukauksia uskomattomat määrät ja on alivoimalla liigan eliittiä. Syntynyt piste-ennätys kertoo sen, että ratkaisijaa Salosta on turha jatkossakaan odottaa.


Raataja-Salo muistetaan Kuopiossa pitkään.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Toni Hyvärinen

Runkosarja, 48. 4 + 6 = 10 -2 14min

Pudotuspelit 5. 0 + 0 = 0 -1 10min

Välillä katsomon puolelta vauhtia hakenut Hyvärinen teki pienellä peliajalla kymmenen tehopistettä. On kehittynyt tasaisesti, mutta hitaasti. Voisi rynniä välillä röyhkeämminkin kohti vastustajan maalia. Ei enää mikään juniori, joten haluaako jatkaa neloskentän jyränä, vai kokeilla kenties sarjaporrasta alempana?

Tommi Jokinen

Runkosarja, 55. 3 + 6 = 9 +-0 22min

Pudotuspelit 3. 0 + 0 = 0 -1 0min

Edellinen kausi antoi odottaa paljon enemmän, mutta askel otettiin tällä kaudella taaksepäin. Potentiaalia ja taitoa olisi, mutta tämä ei näy konkreettisena tuloksena, vaan peli menee usein tehottomaksi pörräämiseksi. Putosi loppukaudesta pois kokoonpanosta ja peliaika pudotuspeleissä oli kortilla.

Jyri Junnila

Runkosarja, 16. 1 + 1 = 2 +-0 4min

Pudotuspelit 3. 0 + 0 = 0 -1 0min

Loppukaudesta KalPaan palannut Junnila ei ilmeisesti kuulunut vielä kuluneen kauden valmennuksen kuvioihin, sillä polkukone sai peliaikaa vaihtelevasti. Energinen ja periksi antamaton, mutta ei lopulta tuonut savolaissikermään mitään uutta. Pelaaminen tehotonta.

Muut KalPa-nutussa esiintyneet

Jo mainittujen lisäksi kilpipaitaa kauden aikaan kantoivat kauden Kuopiossa aloittaneet hyökkääjät Teemu Normio (2 ottelua 0 maalia + 0 syöttöä) ja Mathias Månsson (18, 1+3) sekä talvella Savossa piipahtaneet Pavel Brendl (16, 7+8), ja Robert Petrovicky (13, 2+5).

Myös pääosin Mestistä pelanneet omat kasvatit
Jarkko Malinen (4, 0+0), Mikko Nuutinen (2, 0+0) ja uransa yllättäen lopettanut Petteri Rasi (1, 0+0) piipahtivat KalPan riveissä. Juniorijoukkueesta liigailmapiiriä pääsivät haistelemaan hyökkääjät Niko Kallela (2, 0+0) Joonas Toivanen (2, 0+0) ja maalivahti Petteri Similä (1, 78,57%).

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös