Mielipide

KalPan menestysvuosista kulunut pitkä tovi

LIIGA / Kolumni
Kuopiossa eletään tällä hetkellä valtaisaa kiekkohuumaa, eikä ihme, sillä SM-liigan pudotuspelit ovat olleet Kuopiossa harvinainen näky. KalPa pelasi SM-liigan pudotuspelejä viimeksi 14 vuotta sitten. Seuran ainoasta todellisesta menestyskaudestakin on kulunut jo 18 vuotta.

Periaatteessa voisi sanoa, että perjantaina alkavissa SM-liigan pudotuspeleissä nähdään kokonaan uusi organisaatio. Edelliskerran kuopiolaisseura pelasi kiekkoliigan pudotuspelejä keväällä 1995, jolloin Jokerit pudotti KalPan heti ensimmäisellä ottelukierroksella otteluvoitoin 3-0. Tuosta seurasta on jäljellä nykyisin enää edustusjoukkueen nimi.

Neljässätoista vuodessa KalPan ympärillä on ehtinyt tapahtua paljon: SM-liigasta putoaminen, konkurssi, uusi taustaorganisaatio, uudet vastuuhenkilöt, päivitetty seuran logo, pitkä taustatyö Suomi-sarjassa ja Mestiksessä, nousu SM-liigaan sekä kolmen vuoden rimpuilu liigan häntäpaikoilla.

Ei siis ole ihme, että Kuopiossa eletään tällä hetkellä kaupungin suurinta kiekkohuumaa liki kahteenkymmeneen vuoteen. Orastavat menestysmahdollisuudet ovat saaneet monet myös muistelemaan takavuosien ainoaa mitalia ja menestyskautta. Lähihistoriassa hyvää muisteltavaa ei liiga-nousun lisäksi ole.

Hopeakausi seurahistorian kruunu

Muiden joukkueiden kannattajien muistellessa pudotuspelien kynnyksellä edelliskausien mestaruusjuhlia tai mitalipelien karvaita pettymyksiä, samaan aikaan Kuopiossa joudutaan palaamaan historiassa kauas taaksepäin. Välieräpelit ovat tällä kaudella KalPalle täysin realistinen, mutta vaikea tavoite. Edellisten välieräpelien aikaan kilpipaitojen uusi kannattajasukupolvi ei ollut nähnyt vielä edes päivänvaloa.

Kausi 1990–1991 on yhä kuopiolaisten seurahistorian paras. Hopeakaudellaan kilpipaidat johtivat pitkään SM-liigan runkosarjaa, kunnes TPS jyräsi kevätkaudella vastustamattomasti runkosarjan voittoon. Pudotuspelit KalPa aloitti sijalta kaksi. Kuopiolaisten rakas kiistakumppani JYP HT oli muutaman pisteen päässä kolmantena.

Sarjasysteemin ansiosta KalPa sai huilata pudotuspelien ensimmäiset kierrokset ja välieräpaikka oli saavutettu jo runkosarjasijoituksen ansiosta. Välierissä vastaan tuli paikallisvastus JYP HT. Tapparan puolivälierissä kaatanut jyväskyläläisryhmä ei kuitenkaan pystynyt vastamaan savolaisten haasteeseen.

KalPa kukisti JYPin otteluvoiton 3-0 ja kuopiolaisseura eteni seurahistoriansa parhaaseen saavutukseen. Ratkaisu täpötäydessä Niiralan montussa oli KalPan kannattajille ikimuistoinen. Kotiyleisön lemmikki Jari Pulliainen ratkaisi ottelun jatkoajalla, puolittaisen läpiajonsa päätteeksi.

Seuran ensimmäinen mitali ja ensimmäiset finaalipelit varmistuivat.

Itse finaaliottelut olivat TPS:n varsin yksipuolista näytöstä. Jännittämiseen sortunut kuopiolaisjoukkue ei pystynyt taistelemaan tosissaan mestaruudesta. Itse asiassa KalPan akut tyhjenivät jo välieräpeleihin ja tavoitteiden täyttymiseen, mitali oli jo tullut Kuopioon.

TPS jyräsi KalPan finaalipeleissä otteluvoitoin 4-1. Finaalisarjasta parhaiten jäi mieleen kolmas kohtaaminen Turussa. Sankan sumun takia kuopiolaiset jäivät jumiin Rissalan lentokentälle ja ottelun alku viiväistyi useita tunteja. KalPa pystyi ottelusarjassa vain yhteen voittoon, kun TPS tuli hakemaan tilanteessa 3-0 Kuopiosta ratkaisevaa voittoa puolittaisella asenteella.

Hoppee ei ole häppee oli kuitenkin kauden 1990-1991 mantra Kuopiossa. Mitalia juhlittiinkin miltei kuin mestaruutta. Todennäköisesti yhtä tyytyväiset hopeamitalistit liigan historiassa nähtiin seuraavan kerran vasta Porissa keväällä 2006.

Seurahistorian ykköskausi jätti kuopiolaisyleisön mieleen useita huippupelaajia ja monta historiallista hetkeä. Joukkueen ratkaisupelaajat ovat yhä Kuopiossa suuressa arvossaan. Harva kuopiolainen on unohtanut tärkeimmät hopeanimet: Darius Rusnak, Jari Pulliainen, Peter Slanina, Juha Tuohimaa, Juha Jokiharju, Erik Hämäläinen, Mika Rautio ja Pasi Kuivalainen. Varsinkin ulkomaalaiskaksikko Rusnak-Slanina on yhä miltei jatkuvasti mukana kuopiolaisfanien muistoissa.

Paljon tuttua

KalPan hopeakautta tutkiessa ei voi olla huomaamatta tiettyjä yhtäläisyyksiä kilpipaitojen nykyjoukkueeseen. Hopeakaudella KalPan maalivahtiosastoa miehitti tasainen kaksikko, Mika Rautio ja Pasi Kuivalainen. 18-vuotias Kuivalainen pelasi huikean kauden ja ylitti kaikki odotukset. Nykyisin Kuivalainen toimii seuran myyntijohtajana.

Myös KalPan joukkueen rakenne oli hyvin pitkälti samanlainen. Vaihtuvuus joukkueessa kauden alla oli pientä ja joukkueen runko säilyi hyvin kasassa. Keväällä 1990 tehdyn nuorennusleikkauksen myötä KalPan miehistö oli samalla tapaa sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Yhteistä on myös pelien kulkeminen erittäin hyvin myös vieraskaukaloissa.

Suurin yhtäläisyys on kuitenkin Kuopion valtaisa kiekkohuuma. Tunnetusti kriittinen savolaisyleisö hullaantui täysin 90-luvun vaihteessa liigakiekkoilusta. Miltei 20 vuoden hiljaiselon jälkeen kansa on jälleen löytänyt halliin ja hiljaisesta Niiralan montusta on alkanut löytyä oikeaa urheilutunnelmaa.

Aika näyttää mihin KalPan kausi keväällä 2009 päättyy. Haaste heti puolivälierissä on todella kova ja välieräpaikka vaatisi pienen ihmeen. Kuopiossa tietenkin toivotaan, että ensi kesänä ei enää tarvitsisi kelailla videoilta Jari Pulliaisen jatkoaikamaalia, vaan digibokseilta löytyisi tuoreempaa muisteltavaa.

Kirjoittaja elää yhä uudelleen varhaisnuoruuttaan ja KalPan ainoaa todellista menestyskautta. Kuopion jaloistaan karistanut sudeettisavolainen suree yhä sitä, että ajanhammas tuhosi rakkaimman aarteen, hopeakauden ratkaisevan välieräpelin otteluvideon.
» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös