IFK - LUK
HPK - SAI
ILV - KÄR
ÄSS - JUK
OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00
Mielipide

Kakkonen onkin ykkönen?

MESTIS / Kolumni
Mestiksen runkosarjaa johtavan Mikkelin Jukurien päävalmentaja Jarno Pikkaraisella alkaa olla käsissään erittäin visainen pulma ratkottavaksi. Luottaako jatkossa ykkösvahdiksi hankittuun, mutta ailahtelevasti kiekkoja torjuneeseen Teemu Seppäseen vai huippukautta pelaavaan ja alun perin kakkosveskariksi kiinnitettyyn Kai Tillaseen?

Ainakin viimeisten otteluiden ja etenkin Mestiksen kärkikamppailussa KooKoosta 2-1-lukemin torjutun vierasvoiton perusteella valinnan on syytä alkaa kallistua Jukurien omaan kasvattiin, kolme edellistä kautta muualla kierrelleeseen sekä kokemusta kartuttaneeseen, mutta kesällä takaisin kotiin paluun tehneeseen Kai Tillaseen.

– Ei meillä ole kiveen hakattu sitä, kuka on ykkös- tai kuka kakkosveskari. Pelataan silloin kun valmentaja määrää ja pyritään tekemään paras suoritus – ei tässä muuta edes kannata miettiä, Tillanen toteaa.

Kahdeksatta kauttaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kiekkoja torjuva 29-vuotias maalivahti ehti ennen Kotkan Titaanien, keravalaisen HC Keski-Uusimaan ja Rovaniemen Kiekon riveissä tekemäänsä kolmen kauden mittaista reissuaan profiloitua Mikkelissä vahvasti kakkosvahdiksi.

Vastuuta ei tuntunut millään heruvan, sillä edessä olleet maalivahdit niin Mikko Strömbergistä, Jaakko Suomalaiseen ja aina Ari Reunaseen asti tuntuivat vievän suuremmat valokeilat Jukurien menestyksen kyllästämällä Mestis-taipaleella.

– Jollen olisi silloin lähtenyt maailmalle, olisi pelaamiseni loppunut siihen. Varsinkin Kotkassa viettämäni kaksi ja puoli kautta kasvatti ennen kaikkea henkisesti todella paljon, Tillanen tuumii.

– Tunnustusta on pakko antaa Titaanien silloiselle maalivahtivalmentaja Mika Lievoselle, joka teki meikäläisen kanssa paljon töitä sekä käytti valmennustaikojaan minun torjuntapakettini hiomiseen.

– Kyllä Mikalle se suurin kiitos kuuluu ehdottomasti sen suhteen, minkälaisella tyylillä minä nykypäivänä kiekkoja torjun, ”Kaitsu” lähettää terveisiä Jyväskylässä tällä hetkellä vaikuttavaan, mutta Mikkelissä aika ajoin Tillasta sekä Teemu Seppästä opastamassa käyvän valmentajansa suuntaan.

Keväällä kypsyneen kotiin paluu päätöksen ja sen myötä Jukurien kanssa solmitun yksivuotisen pelaajasopimuksen myötä Tillanen aloitti kuluvalla pelisesongilla 2010–2011 pelinsä Jukurien sotisovassa tutulla kakkosveskarin –statuksella.

Miehen varmat ja ennen kaikkea voittoisat otteet ovat kuitenkin pikkuhiljaa nostaneet hänet – jos ei nyt vielä aivan ohi, niin lähestulkoon – samalle viivalle viime kauden parhaana Mestis-vahtina palkitun Teemu Seppäsen kanssa taistelussa sarvipäiden aloittavan häkkärin tittelistä.

– Kesällä tuli tehtyä aivan älyttömästi töitä ja pudotettua painoa 10 kiloa, kyllähän sen täytyy jossain näkyä. Hyvin puolustavan huippujoukkueen takana on todella helppoa ja kiva pelata, jonka myötä voittoja tulee sekä itseluottamus kasvaa, ei siinä sen ihmeellisempiä poppakonsteja takana ole, ”Touko-Pouko” –lempinimellä Mikkelissä tunnetuksi tullut kumiukko valottaa huippuvireensä syitä ja seurauksia.


Kai Tillanen on hyvää vauhtia kohoamassa Jukurien ykkösvahdiksi kevään Mestis-karkeloihin.
Anette Naroma - http://anskun.net

”Peli kerrallaan”

Mestiksen runkosarjaa on jäljellä vielä tasan 10 kierrosta, jonka jälkeen alkavat ne pelaajille kaikista himotuimmat taistot eli pudotuspelit. Kolmen kovan – verta, hikeä ja kyyneleitä vaativan – ottelusarjan jälkeen Mestiksen kuluvan kauden mestari ja liigakarsintoihin tiensä selvittänyt joukkue on lopulta selvillä.

Tillasen mukaan kevään tavoitteet ovat niin miehellä itsellään kuin Jukureilla joukkueena varsin maltilliset.

– Mennään ihan vaan peli kerrallaan ja katsotaan rauhassa mihin tämä laiva meitä vie. Koko joukkue on yhdessä airoissa ja ensiksi taistellaan runkosarja loppuun, jonka jälkeen mennään pudotuspelit kierros kierrokselta eteenpäin, jukurivahti puhelee.

– Turha tässä on alkaa paukutella henkseleitä sen suuremmin. Kunhan kaikki keskittyvät täysillä jokapäiväiseen työntekoon, niin kyllä tästä vielä hyvä kevät tulee.

Sen sijaan tuleville uranäkymilleen jääkiekkomaalivahtina ”Kaitsu” antaa aiemmasta poiketen hieman toisenlaisen näkemyksen. Mies kun totesi Jatkoajan haastattelussa kuluvan pelisesongin olevan hänelle viimeinen Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla – kävi miten kävi.

– Pakko tässä on alkaa vetää syksyllä sanottuja sanoja hieman takaisin päin, sillä pelaaminen maistuu tällä hetkellä todella kivalta. Katsotaan nyt kuitenkin ihan rauhassa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Tillanen puntaroi.

Erityisesti ulkomaiden kiekkokaukalot siintävät reilun 85-prosentin marginaalilla voittoja kuluvalla kaudella torjumistaan otteluista napsineen jukurivahdin silmissä.

– Tottahan toki se on vieläkin mielessä, että tässä pääsisi vielä oman uran aikana ulkomailla käymään ja pelaamaan siellä kauden tai pari. Hieno juttuhan se eittämättä olisi, Tillanen kommentoi.

Ei mennä kuitenkaan vielä asioiden edelle, sillä ensiksi Tillasen on kuitenkin mahdollisesti niin torjuttava kuin tsempattavakin Jukurit runkosarjan kärkisijoille ja mahdollisimman pitkälle kevään pudotuspeleissä sekä huippuonnistumisen ja sen myötä silmissä välkkyvän Mestis-mestaruuden myötä liigaporteille, jonka jälkeen tie on varmasti auki ulkomaita myöten.

Allekirjoittaneen mielestä Jukurien päävalmentaja Jarno Pikkaraisen on, mikäli Kai Tillasen otteet jatkuvat yhtä vahvoina, alettava myöntää se tosiasia, että ”ikuisena kakkosena” Mikkelissä pidetty Tillanen taitaa sittenkin olla sarvipäiden maalivahtiosaston kiistaton ykkönen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös