Mielipide

Kaikki vastuu on valmentajalla

LIIGA / Kolumni
Miksi seitsemän SM-liigavalmentajaa on eronnut tai erotettu viimeisen vuoden aikana? Miksi suomikiekossa on sana vastuuvalmentaja, joka on muille kielille tuntematon?

Suomikiekossa kaikki vastuu on valmentajalla. Muut kiekkokulttuurit eivät tunne termiä vastuuvalmentaja.

Englanniksi head coach, ruotsiksi huvudtränare, saksaksi cheftrainer. Kaikki tarkoittavat päävalmentajaa, jota myös suomen kielessä käytetään ylimmän valmentajan nimikkeenä. Sana vastuuvalmentaja on kuitenkin yhtä käytetty synonyymi. Miksi? Miksi se on muille kielille tuntematon?

Miksi valmentaja on se, joka kantaa vastuun joukkueen suorituksesta? Miksi se ei ole toimitusjohtaja? Miksi se ei ole joukkueen rakentanut urheilutoimenjohtaja tai pelaajakoordinaattori? Miksi se ei ole kapteeni? Miksi se ei ole maalivahti? Miksi se ei ole koko ykköskentällinen?

Viimeisen vuoden aikana viisi SM-liigan vastuuvalmentajaa on erotettu kesken sopimuskauden. Kaksi on eronnut, virallisten tiedotteiden mukaan. Se tekee yhteensä seitsemän. Vastaava luku NHL:ssä on kolme. NHL-joukkueita on 30, SM-liigajoukkueita 14. Yksi kymmenestä NHL-joukkueesta vaihtoi valmentajaa, Suomessa melkein puolet.

Jalkapallon Veikkausliigassa yksikään seura ei vaihtanut valmentajaa päättyneellä liigakaudella.

Onko SM-liigan vastuuvalmentaja epäkiitollisin, epäterveellisin ja turvattomin työpaikka, jota huippu-urheilu sisällään pitää?

Miksi Hannu Aravirta ei valmenna missään? Miksi hän nauttii vapaaherran elämästä? Koska kuka haluaisi olla SM-liigavalmentaja, kun menestys on saavutettu, samoin taloudellisesti turvallinen elämä???

SM-liigavalmentajan parasta ennen -päiväys ei ole koskaan kaukana. Ihanteelliseksi valmennuspestin pituudeksi on arvioitu kolme vuotta. Risto Dufva (JYPin luotsina vuodesta 2007, sopimus päättyy 2014) on miellyttävä poikkeus.

Kuusi SM-liigavalmentajaa valmentaa parhaillaan kolmatta (tai myöhempää) kauttaan joukkueessaan. Lukumäärä on kiitettävä.

Samanaikaisesti kuudella muulla on alkanut ensimmäinen kausi. Kaksi on aloittanut juuri hiljattain. Koska edeltäjä on erotettu. Heikki Leime katosi Ranskaan, Mika Toivola palannee tv-kommentaattoriksi, vai kuinka?

Miksi media hiillosti Leimettä, mutta ei TPS:n pelaajia? Miksi Leimeen vastauksiin ei tyydytty, vaan kysymyksiä toisteltiin, kun taas pelaajien haastatteluissa "emmä tiiä, lisätään luistelua" -vastaukset kelpasivat?

Olivatko pelaajat uhreja ja Leime konna? Onko vastuuvalmentaja syntipukki, koska hänellä on nimikkeensä mukainen vastuu? On.

Miksi TPS henkilöityi Leimeeseen?

- Hoikkalan SM-liigalinkki
- Valmentaja myyttinen hahmo, saa sen voimavaran, minkä takia todella valmentajan vaikutus on suuri ja vaihto voi auttaa koska se raikastaa koko ilmapiirin, juuri siksi koska valmentajaan kätkeytyy kaikki se voima
- Selinin kommentti pelosta
- Valmentajakeskeisyys tappaa yksilöt: Suomesta tulee enää hyviä valmentajia ja maalivahteja, koska mv:t pysyy valmennuskurimuksen ulkopuolella

» Lähetä palautetta toimitukselle