Mielipide

Kaikki pelissä - Hannu Aravirta hakee uralleen kruunausta kotikisoista

MAAJOUKKUE / Kolumni
Hannu Aravirran päävalmentajakausi huipentuu kotikisoihin, joissa jäljellä on tasan yksi missio: kadonneen kultamitalin metsästys. Mestaruus olisi huipennus Aravirran pitkän linjan päävalmentajauralle, joka on tuonut roppakaupalla himmeämpiä mitaleita, muttei kertaakaan kirkkainta.

Häviäjän osa ei ole ollut niitä kadehdittavimpia. Aravirta on saanut kerta toisensa jälkeen tyynnytellä kansakunnan pettymystä hektisen finaalin jälkeen puhumalla YLE:n kisastudiossa "pienistä marginaaleista äärimmäisen tasaväkisten finalistien välillä".

Vain voittajat muistetaan

Totuus on tietysti myös se, että Aravirran aikakaudella Suomi on kiistatta vakiinnuttanut paikkansa maailman kiekkoeliitissä. Arvokisoissa Aran luotsaama leijonalauma on kammennut itsensä lähes poikkeuksetta mitalipeleihin.

Viimeistään finaaleissa potku on kuitenkin loppunut kesken. Kuten tunnettua, kiekkofanaatikkojen luvatussa maassa kakkossijat eivät ole juuri mitään. Tutun liturgian mukaan vain voittajat muistetaan.

Ne kuuluisat vaikeat valinnat

Jääkiekkomaajoukkueen valintaprosessi nostattaa suomalaisten tunteet pintaan joka kevät. Viimeisen vastuun valinnoista kantavalle Aravirralle valinta saattaa useimmissa tapauksissa olla helppoa, mutta kansalle sitä ei parane enää suoraan kertoa.

Takavuosina TPS:n kultaranne Kai Nurmisen rannalle jättäminen MM-karkeloista nostatti varsinaisen kansanliikkeen. Jopa Turun ulkopuolellakin uskottiin sitkeästi, että Kaitsu oli jätetty rannalle kisoista vääryydellä. Aravirran puhelin soi taukoamatta ja päävalmentaja joutui varsinaiseen piinapenkkiin perustellessaan Nurmisen tiputtamista MM-leirityksestä.

Tapaus Kaitsun opettamana maajoukkueessa on käyty jo useamman vuoden ajan äärimmäisen tiukkaa taistelua kisapaikoista viime metreille saakka. Tänäkin vuonna Aran taitaman kiekkojargonin mukaan, "joukkue piti hyvin tunteikkaan palaverin ja varsinainen valintaprosessi venyi kello kahteen asti yöllä".

Uskokoon ken tahtoo. Kyynisempien mukaan taustalla on todennäköisesti ajatus siitä, että viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka jatkuva hiuksen hienojen erojen korostaminen hillitsee kiihkeimpien kiekkofanaatikkojen ylilyöntejä. Samalla maajoukkueen valmistautuminen kisoihin saadaan sujumaan ilman turhia häiriötekijöitä.

Aran taustalla huikea tiimi

Suomen maajoukkueen päävalmentajalla on takanaan yksi maailman innokkaimmista ja suurimmista valmennustiimeistä. Aravirralla on aina arvokisojen lähestyessä tukena ja turvana parimiljoonaa kotikatsomovalmentajaa.

Yksimielisyys tosin on usein kaukana. Joku tykkää Raipesta ja toinen taas Lindistä. Kolmas taas ei halua kisoihin kumpaakaan. Loppujen lopuksi, valittiinpa ketä tahansa, niin aina joku on mennyt väärin.

Hävityn finaalin jälkeen maailmanluokan kotikatsomovalmentajat voivat hyvällä omalla tunnolla röyhistää rintaa ja tokaista naapurille postilaatikolla, että "kyllähän mä ton tiesin".

Kotikisoissa kaikki pelissä

Curt Lindström päätti uransa leijonien peräsimessä Aravirran tavoin kotikisoihin. Curre turvasi loppuun saakka vanhoihin luottopelaajiinsa. Timo Jutilan johdolla Helsingin kisoissa luisteli nippu vuoden 1995 maailmanmestareita. Tuloksena lopulta viides sija.

Aravirta puolestaan teki maanantaina julkistettuun joukkueeseensa muutaman radikaalin muutoksen. Yllättävin Aravirran päätös oli huikean uran maajoukkueessa tehneen legendaarisen, armoitetun lättysyöttöjen mestarin Raimo Helmisen pudottaminen kisoista. Myös toinen luottomies, nelosketjun raatajana tutuksi tullut työmyyrä Juha Lind sai jäädä kotiin levyjä soittelemaan.

Valinnat kertovat Aravirran uudistumiskyvyistä. Vaikka valinnoista voidaan jälleen olla montaa mieltä, niin viesti on selkeä: Aralla on kotikisoissa kaikki pelissä. Tavoitteena on yksiselitteisesti mestaruus ja valittujen pelaajien vanhoilla meriiteillä ei ole merkitystä.

Edes viime vuotisissa Ruotsissa pelatuissa MM-kisoissa Suomen sisäisen pistepörssin voittanut Timo Pärssinen ei mahtunut joukkueeseen. Kahden viikon kuluttua nähdään pysyikö Aran paketti kasassa. Se on ainakin selvää, että kiekkohurmiossa vaeltavalle kansalle kotikisoista kelpaa vain jättipotti.

Tähtäin on nyt sunnuntaissa, toukokuun yhdennessätoista päivässä. Mikäli kaikki menee nappiin, niin kapteeni Koivu johdattaa joukkonsa tuolloin loppuunmyydylle Helsinki Areenalle. Vuoden 2003 MM-kisojen loppuotteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle