Mielipide

Kahvaaminen joutunut tehotarkkailuun

LIIGA / Kolumni
SM-liigaa on kritisoitu kahvaamisesta jo väsymiseen asti. Tuomareita on vaadittu puuttumaan roikkumiseen ja mailahäirintään vuositolkulla. Vihdoin tällä kaudella on nähty huomattavasti tiukempaa tuomarilinjaa. Kaikki eivät ole silti vieläkään tyytyväisiä - nyt valitetaan kasvaneista jäähymääristä.

Tuomari on aina jääkiekossa kaiken paha alku ja juuri. Hävinnyt joukkue voi syyttää pelinsä sekoamisesta tuomarityöskentelyä, tuomarit aiheuttavat toiminnallaan ylilyöntejä ja välillä tuntuu että raitapaidat olisivat kaukalossa mailat käsissä jarruttamassa pelaajia.

Näyttää siltä, etteivät tuomarit voi tehdä kaukalossa mitään oikein. Aina motkotetaan jostain viasta linjassa. Kahvaamisen kitkeminen vaatii kuitenkin määrätietoista työtä nyt valitulla tiellä. Pelaajien, valmentajien sekä jääkiekkoa seuraavien on totuttava tiukentuneeseen linjaan, joka johtaa lopulta terveempään jääkiekkoon.

Sama prosessi käytiin pari vuotta sitten läpi rapakon takana kun NHL päätti puuttua kahvaamiseen. Aluksi kuultiin parranpärinää liiallisesta jäähymäärästä, mutta lopulta päänsä pitäneet tuomarit onnistuivat tavoitteessaan. NHL:stä tuli viihdyttävämpi sarja pelin parannuttua. Nyt SM-liiga on tarttunut samaan haasteeseen tosissaan.

"Halutaanko tätä?"

Eilisellä kierroksella HPK-SaiPa-pelin tuominnut slovakialainen Rudolf Lauff sekä Ässät-Blues-ottelun viheltänyt Aleksi Rantala joutuivat paiskimaan kovasti töitä mailahäirinnän parissa. Kumpikin jakoi koukkaamisista ja estämisistä armottomasti rangaistuksia ja piti linjansa loppuun asti. Silti palaute ei ollut kiittävää, vaikka kummankin miehen työskentely oli askel marssissa kohti puhtaampaa peliä.

- En tiedä pitääkö yleisö tällaisesta, mutta minua tämä ei ainakaan miellytä lainkaan, kun koko ajan pelataan ali- tai ylivoimaa, ihmetteli Ässien valmentaja Mika Toivola.

Itse ainakin pidän tuomarista, joka karsii estämiset ja koukkaamiset pois. Uskon, etten ole mielipiteeni kanssa aivan yksin yleisön joukossa. Myös ässähyökkääjä Teemu Virkkunen tuntui ymmärtäneen asian laidan.

- Nyt kuulemma uuden tuomarilinjan mukaan otetaan koukut ja muut roikkumiset kokokaan pois. Sehän tarkoittaa erikoistilanteiden lisäystä, kommentoi Virkkunen perjantain Iltalehdessä.

Hämeenlinnan ottelussa slovakkituomari Lauff osoitti tiukan linjansa ensimmäisen minuutin ensimmäisestä koukkaamisesta lähtien. Pelaajat tottuivat tuomarilinjaan pikkuhiljaa ja kolmannessa erässä tilanteisiin mentiin kroppa edellä taklaamaan sen sijaan, että olisi koukittu vastustajaa mailalla. Yleisö näki näin hienoa taklauspeliä käsijarrupelaamisen sijaan.

Mainittavaa on myös, etteivät pelaajat protestoineet SM-liigaan tottuneille helpon näköisistä koukkaamisista jaettuja rangaistuksia. Koukkineet pelaajat poistuivat kiltisti jäähylle saatuaan rikkeistään jäähyn. Myös ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa valmentajat Heikki Mälkiä ja Jukka Jalonen käyttäytyivät ymmärtäväisesti - tilaisuudessa puhuttiin pelaajien ottamista jäähyistä, ei tuomarin antamista.

Tuote kuntoon

Katoavan yleisön edessä tuskastellut SM-liiga on keksinyt mitä mielenkiintoisempia konsteja houkutellakseen kansaa halliin. Oheistoiminta ja rankkarikisat eivät kuitenkaan ole sitä, mitä halliin perinteisesti tullaan katsomaan. Sinne tullaan katsomaan jääkiekkoa, jonka tason parantaminen on varmasti ykkösratkaisu katsojakatoon.

Vihdoin alkanut kahvaamisen kitkeminen on saanut aluksi kovaakin kritiikkiä, ja tulee varmasti saamaankin. Pelaajien, valmentajien, yleisön ja median on tärkeää muistaa että totuttelun jälkeen estämisen ja mailahäirinnän tarkka karsinta on lopulta ainoastaan positiivinen asia SM-liigalle. Alkukaudesta on ollut ällistyttävää seurata, kuinka erinomaisesti kahvaamisesta jäähyjä antanut tuomari on haukuttu lyttyyn eri yhteyksissä.

Ainakin minun näkemieni pelien tuominneille herroille haluan jakaa vilpittömät ruusut. Jatkuva erikoistilannepelaaminen ei sinänsä ole kaunista katsottavaa, mutta uskon sen johtavan hyvinkin nopeasti tasokkaaseen jääkiekkoon. Suunta on oikea ja eteenpäin on menty, jatkossa pilkkanimi "kahvaliiga" joutaa historiaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle