Mielipide

Kärppien hyökkäys odottaa vastuunkantajia

LIIGA / Kolumni
Viime kaudella iloisella pelillään katsojia ihastuttanut ja keväällä hopeaa voittanut Oulun Kärpät on uuden tilanteen edessä. Petr Tenkratin, Petr Tonin, Andrei Potaichukin ja Sami Mettovaaran poistuminen jätti joukkueen hyökkäykseen loven, jota on yritetty paikata koko kesän ajan.

Toistaiseksi ainoaksi nimekkääksi vahvistukseksi voidaan laskea kanadalainen Jason Dawe. Parhaalla kaudellaan NHL:ssä yli 50 tehopistettä tehnyt Dawe on meriiteiltään huippuluokkaa, jolta seura odottaa kovia tehoja. Toistaiseksi Dawen esitykset ovat olleet kovin vaisuja.

Katseet onkin käännetty seuran omiin junioreihin. Harjoitusotteluissa hirmuisia tehoja saalistaneet Jussi Jokinen ja Janne Pesonen ovat ottaneet vapaana ollutta roolia. Samaa voi sanoa Pekka Saarenheimosta. Vaikka harjoitusottelut ovatkin sujuneet optimaalisella tavalla on olemassa tietty riski: Jaksavatko nuoret pelaajat pitää samaa tasoa yllä koko raskaan kauden ajan?

Jämsenistäkö apua snaipperi-osastolle?

Asiaan saatiin lisää osviittaa torstaina, kun riveihin liittyi kokenut laitahyökkääjä Lasse Jämsen Tapparasta. Viime kausi oli Jämseniltä kaikkea muuta kuin onnistunut, eikä Tapparassakaan siunaantunut kovin paljoa peliaikaa. Parhaalla kaudellaan Jämsen merkkautti tililleen 23 maalia, joka on todella kova saavutus. Siitä on kuitenkin aikaa jo pari vuotta. Mutta mitä Kärpät tulevat Jämseniltä saamaan?

- Kokemusta, räkämaaleja sekä kovaa maalinedustapelaamista, Jämsen itse kommentoi.

Siinäpä olikin kolme hyvää pointtia. Sillä juuri nuo

ominaisuudet porukan muilta hyökkääjiltä puuttuvatkin. Jämsenin lisäksi hyökkäyksessä on ainoastaan kaksi pelaajaa, jotka ovat pelanneet pääsarjatasolla enemmän kuin kolme vuotta. Jämsenin paikka on ainakin ensimmäisissä kaavailuissa Sakari Palsolan ja Mika Pyörälän vieressä.

Jämseniltä on turha odottaa ihmetekoja. Kaikista vähiten niitä odottaa mies itse. Liittyminen joukkueeseen lähes sarjan kynnyksellä ei ole mitenkään vähäteltävä urakka. Kiinnikurottavaa varmasti on. Vasta kevät kertoo, kuinka kannattavaksi miehen hankinta voidaan luokitella.

Se paljon puhuttu NHL-mies

Toukokuusta asti on kannattajat odottaneet kahta-kolmea NHL:ssä pelannutta pelaajaa. Seurajohto on myös tasaisin väliajoin muistuttanut tällaisista suunnitelmista. Toistaiseksi ainoaksi saaliiksi on jäänyt jo mainittu Dawe. Moni ihmettelee, mikä aiheuttaa viivytystä? Eikö sopivaa pelaajaa löydykään?

- Jos hankkisimme pelaajan pelkästään hankkimisen ilosta voisimme hommata tänne bussilastillisen miehiä joka viikko. Fakta on kuitenkin se, että joukkueen pelatessa näin hyvin on pelaajan kriteerit koventuneet koko ajan lisää, päävalmentaja Kari Heikkilä valotti tilannetta.

Tilanne ei ole mikään helppo. Vaikka seuran palkanmaksukyky on loistava sekä taustat kunnossa on monella neuvotteluosapuolella omat intressinsä.

- Olemme neuvotelleet useiden pelaajien kanssa. Monien tavoite on edelleen NHL, mutta kaikki ei varmasti tule sinne sopimusta saamaan, seuran toimitusjohtaja Juha Junno jatkaa.

Odottavan aika on pitkä. Päivä päivältä lähestyvässä SM-liigassa on tosi kyseessä. Harjoittelut on harjoiteltu ja alkaa pisteistä pelaaminen. Usein on käynyt niin, että parhaiten harjoitusotteluissa menestynyt joukkue ei ole sarjan alettua se paras joukkue. Ero näillä otteluilla on kuin yöllä ja päivällä.

Kärppien leirissä ei ole mitään syytä paniikkiin. Tälläkin joukkueella se pystyy liigan alussa haastamaan kenet tahansa. Vasta useiden kierroksien jälkeen näkyy akuutti vahvistusten tarve. Siihen asti, päästäkää vintiöt temmeltämään!

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös