Mielipide

Kärppien esimerkki loisti myös kaukalon ulkopuolella

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärpät oli viime kaudella Liigan pelillinen edelläkävijä ja ajoi positiivisia asioita myös pelin ulkopuolella. Joukkueen henkinen hyvinvointi oli suuri voimavara matkalla mestaruuteen.

Tänä keväänä Oulun Kärppien pelaajistolta on kuultu useaan otteeseen lause: "Tässä joukkueessa ihmisellä on hyvä olla." Päävalmentaja Mikko Manner on todennut useissa lehdistötilaisuuksissa: "Ihmisiähän tässä ollaan." Ensimmäisillä kerroilla näiden kauniiden lauseiden kuuleminen herätti jääkiekon kontekstissa jopa hieman huvitusta. Lauseet kuulostivat vain opetelluilta korulauseilta, kunnes pudotuspelit paljastivat joukkueen eläneen tällaisten ajatusten mukaan.

Kauden alusta lähtien puhuttiin paljon Kärppien uudistuneesta peli-identiteetistä. Manner toi mausteita Ruotsista ja Kanadasta, kehittäen Liigaan jopa vallankumouksellisen rohkean ja aktiivisen pelityylin. Taustalle jäi piiloon se mitä Manner teki apuvalmentajien ja kapteenien kanssa joukkueen ja pukukopin sisällä. Joukkueen ilmapiiri ja henkiset voimavarat paljastuivat vasta hiljalleen pudotuspelien edetessä.

Jani Hakanpää avasi Ruutu plussan haastattelussa suurelle yleisölle Kärppien filosofiaa. Loistavan kauden ja etenkin pudotuspelit pelannut puolustaja kertoi ääni väristen henkisen hyvinvoinnin tärkeydestä joukkueelle. Hakanpään mukaan joukkueen ykkösasia oli, että kaikilla oli pukukopissa hyvä olla ja kaikki saivat olla omana itsenään. Vasta näiden asioiden jälkeen katsottaisiin tulostaululle. Hetkinen, puhuiko hän Liiga-joukkueesta vai Nuori Suomi -periaatteista?

Hakanpään mukaan joukkueen ykkösasia oli, että kaikilla oli pukukopissa hyvä olla ja kaikki saivat olla omana itsenään.

Tällaiselle ajatusmaailmalle löytyisi jääkiekon parissa enemmän epäilijöitä, jos mestaruus ei olisi tullut juuri Kärpille. Joukkueen osoittama rohkeus pelata ja olla pelkäämättä virheitä toi joukkueesta parhaat puolet esiin takaiskuista huolimatta. Perinteinen pudotuspelifraasi "nyt vain nautitaan pelaamisesta", tuntui saavan Kärppien kohdalla uuden merkityksen. Kaiken lisäksi juuri Hakanpää oli joukkueen eniten kehittyneitä pelaajia ja löysi pudotuspeleissä vielä uuden tason pelaamiselleen.

Toinen hyvä esimerkki on hienot pudotuspelit pelannut Veini Vehviläinen. Maalivahdin isä kuoli pudotuspelien alla sairaskohtaukseen. Surun keskellä nuori mies onnistui joukkueensa tukemana paremmin kuin koskaan ja torjui Kärpät mestaruuteen. Samalla Vehviläinen puhui medialle avoimesti tunteistaan ja kokemuksistaan. Vehviläinen kertoi myös Urheilulehden haastattelussa, kuinka oli kauden aikana opetellut elämään enemmän hetkessä ja keskittymään paremmin sitä kautta.

Näiden pelaajien avoimuus on kunnioitettavaa jäyhän ja hieman junttimaisenakin pidetyn lajin piirissä. Myös Manner on ollut ensimmäisellä kaudellaan Liiga-joukkueen päävalmentajana yllättävän avoin puheissaan ja ollut rohkeasti erilainen. Manner toi uudella tavalla esiin paljon puhutun ihmislähtöisen valmentamisen. Joukkueensa kanssa Manner on ollut muuttamassa Liigan pelityylin lisäksi myös jääkiekkoa isompiakin asioita.

Urheilua pidetään varsinkin nykypäivänä usein pelkkänä fyysisenä kilpailuna. Parhaimmillaan urheilu mittaa ja kehittää yhtä lailla myös henkisiä voimia ja kykyjä. Kärpät on osoittanut, että jääkiekkojoukkue voi olla kaukalossa ja sen ulkopuolella esimerkillinen koko kansalle ja sen yhteisöille. Joukkueen arvot ja etiikka ovat sovellettavissa myös työpaikoille tai yksittäisen ihmisen elämään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös