Mielipide

JYPin pelaaja-arvostelut 2008-2009 - uusia ja tuttuja onnistujia

LIIGA / Kolumni
Liigahistoriansa ensimmäisen SM-kullan napanneen JYPin riveistä löytyi kauden varrella useita onnistujia. Erityisesti puolustuksessa taso oli huima, sillä karsinta pelaavaan kuusikkoon oli todella kovaa. Hyökkäyspäässä loistivat jälleen tutut nimet parin uuden nousijan ohella. Kauden isoin yllättäjä löytyi kuitenkin tolppien välistä.

Maalivahdit

Pekka Tuokkola

Runkosarja
27. 1,96ka 92,68%

Pudotuspelit
10. 1,19ka 95,40%

Jatkoi kehittymistään harppauksin. Vielä viime kauden pudotuspeleissä hieman epävarmasti torjunut Tuokkola otti kevätpuolella ykkösvahdin paikan itselleen, eikä siitä luopunut. Oli erityisesti välierissä ja finaaleissa huikeassa vedossa kaapaten yhdessä Sinuhe Wallinheimon kanssa pudotuspelien MVP-palkinnon. Oppi voittavaksi maalivahdiksi ja on tärkeässä roolissa myös tulevan kauden JYPissä.

Jarno Laitinen


Runkosarja
10. 3,02ka 90,63%

Loppukauden JYPin A-nuorten maalia vartioinut Laitinen esiintyi syksyn aikana mainiosti D Teamin Mestis-ryhmässä. Nuori torjuja siirtyi takaisin JYPin riveihin siirtorajan kynnyksellä. Pelattuja otteluita kertyi liigassa yksi kappale, jossa hän onnistui hyvin.

Sinuhe Wallinheimo
Runkosarja
35. 1,68ka 94,03%

Pudotuspelit
6. 1,50ka 93,71%

Maalivahtikaksikosta kokeneempi sai pitkälle uralleen kruunun Suomen mestaruuden muodossa. Wallinheimo oli jälleen oma itsensä erikoisine temppuineen, niin hyvässä kuin pahassa. Torjui läpi kauden odotetun hyvin. Välillä saattoi hieman lipsua, mutta keräsi itsensä seuraavaan peliin ja esitti maagisia otteita. Sopimus kattaa myös tulevan kauden, mutta empinee vielä hetken jatkoaan.

Puolustajat

Antti JaatinenRunkosarja
27. 0 + 2 = 2 +1 6min

Pudotuspelit
2. 0 + 0 = 0 0 0min

Liigadebytantin kausi sujui varsin mukavissa merkeissä. Ei yrittänyt enempää kuin osasi, vaan pelasi rauhallisesti omaa maalia suojellen. Täytti aina paikkansa kun sai peliaikaa. Seuraavana askeleena kiekollisen roolin kasvattaminen.

Esa SaksinenRunkosarja
32. 1 + 4 = 5 +2 10min

Pudotuspelit
12. 0 + 0 = 0 0 0min

Lahtelaislähtöinen Saksinen pelasi pitkän aikaa D Teamin riveissä ja välillä näytti, että portit liigaan pysyvät suljettuina kauden osalta. Sai kuitenkin mahdollisuutensa ja käytti sen vähintäänkin tyydyttävästi. Ei loistanut millään osa-alueella, mutta ei myöskään tehnyt virheitä. Tulevan kauden kuviot vielä auki.

Kalle Koskinen
Runkosarja
22. 3 + 7 = 10 +6 24min

Pudotuspelit
15. 0 + 3 = 3 -1 8min

Alakerran kokenein konkari kärsi läpi kauden loukkaantumisista. Koskinen oli totutusti rauhallisuuden ilmentymä kiekon kanssa. Kiire ei vaivannut, vaikka välillä hätäisemmästä näyttikin, että kannattaisi hieman laittaa vauhtia toimintaan. Toi esimerkkiä ja johtajuutta joukkueeseen. Sopimus kattaa myös ensi kauden.

Mikko Viitanen
Runkosarja
55. 2 + 6 = 8 0 36min

Pudotuspelit
15. 3 + 1 = 4 +4 6min

Kesken kauden Lukosta siirtynyt Viitanen on kokonaisuutena vaikeimmin arvioitava pelaaja. Oli tullessaan välillä suorastaan surkea, mutta nosti hurjasti tasoaan kauden loppua kohden ja pudotuspeleissä nousi joukkueen parhaimmistoon. Jatkuvasti parantunut pelaaminen nostaakin kokonaisuuden plussan puolelle. Ei sopimusta ensi kaudesta, mutta viimeisten pelien näytöillä sen ehdottomasti ansaitsisi.

Ville Mäntymaa
Runkosarja
57. 7 + 17 = 24 +21 36min

Pudotuspelit
15. 0 + 3 = 3 -2 8min

Oli jälleen joukkueen peliaikakuningas. Ei yltänyt kiekollisena aivan samaan mitä edelliskaudella, mutta totuttuun tyyliin pelasi uhrautuvasti joukkueelle joka tilanteessa. Tehopörssissä Mäntymaa ylsi joukkueen kakkospaikalle komealla lukemalla +21, jota voidaan pitää kiitettävänä suorituksena. Ura jatkuu Ruotsissa Frölundan paidassa.

Jyrki Välivaara

Runkosarja
56. 6 + 16 = 22 +20 48min

Pudotuspelit
15. 2 + 6 = 8 +7 10min

Kokenut paluumuuttaja oli jopa aavistuksen parempi kuin kukaan osasi odottaa. Puolustuksen kiekollisen pelin sielu. Antoi ajoittain loistavia syöttöjä ja rauhoitti peliä omalla taidollaan. Keskellä talvea näytti, että ei aivan jaksanut syttyä jokaiseen peliin täysillä, mutta tärkeimmillä hetkillä oli suorastaan jäätävän hyvä. Sopimus jatkuu ensi kauteen.

Ilkka Vaarasuo


Runkosarja
31. 0 + 1 = 1 -2 24min

Jäi hieman väliinputoajaksi JYP-puolustuksessa. Vaarasuolla olisi periaatteessa potentiaalia luutia ja suojella omaa maalia kolmosparissa, mutta jotain puuttuu. Peliaika oli varsin kortilla alakerran kokonaistason noustessa erittäin korkealle, joten pelasi paljon myös Mestistä. Ei sopimusta ensi kaudesta.

Jarno Lippojoki


Runkosarja
26. 0 + 0 = 0 0 0min

Tuli kohtuullisen suurin odotuksin, mutta tulos jäi laimeaksi. Ei tahtonut löytää paikkaansa eikä sopivaa roolia, ja näinpä myös itseluottamustaso laski ja seurauksena oli virheitä sekä hermostuneisuutta. Lippojoki tuli ehkä hieman väärään aikaan JYP-puolustukseen, sillä aiempina vuosina ruutu olisi varmasti ollut vastuullisempi. Palaa takaisin SaiPaan hakemaan uutta lähtöä uralleen.

Kalle KaijomaaRunkosarja
37. 2 + 5 = 7 +9 38min

Pudotuspelit
15. 0 + 3 = 3 +5 4min

Kaijomaan rooli pieneni huomattavasti edelliskauteen verrattuna. Tämä näkyi erityisesti hyökkäyspään tehoissa. Oli myös hieman loukkaantumisten runtelema, mikä näkyi ajoittaisina virheinä. Päätyi tehopörssissä kuitenkin selkeästi positiiviseen lukemaan kolmosparissa pelaten, mikä on hyvä saavutus. Erityisesti pudotuspeleissä löysi hyvän yhteissävelen Viitasen kanssa. Jatkaa JYPissä myös seuraavana talvena.

Olli Malmivaara

Runkosarja
57. 4 + 11 = 15 +28 122min

Pudotuspelit
15. 2 + 3 = 5 +10 20min

Paljon odotettiin, paljon saatiin. Koko liigan tehopörssin ykkönen muodosti Välivaaran kanssa yhden sarjan tasapainoisimmista pakkipareista. Taso ei notkahdellut juurikaan, pelasi kiekollisena varmaa peliä ja oli kiekottomana ylin rauhanturvaaja oman maalin tuntumassa. Nappikausi. Jatkaa hurrikaanipaidassa myös ensi kaudella.

Hyökkääjät

Jani Tuppurainen


Runkosarja
24. 3 + 8 = 11 -2 10min

Pudotuspelit
15. 1 + 2 = 3 +5 4min

KalPasta kovien odotusten kera saapuneen hyökkääjän kausi meni osin piloille jo heti alkuunsa nivusvamman vuoksi. Palasi kaukaloon vasta vuodenvaihteen tienoilla, eikä päässyt missään vaiheessa aivan parhaaseen iskuunsa. Yritti kyllä hurjasti, mutta tehottomuus vaivasi. Lupa odottaa kovempia tehoja ensi kaudella, kun saa harjoitella terveenä.

Filip Riska
Runkosarja
54 5 + 2 = 7 +3 22min

Pudotuspelit
15. 0 + 0 = 0 +3 24min

Pietarsaarelaislähtöinen Riska pelasi koko kauden nelosketjussa, ja onnistui roolissaan hyvin. Taklasi kovaa, ärsytti ja taisteli joka vaihdossa sata lasissa. Hyökkäyspäässä melko tehoton, mutta joukkuepelaajana arvokas. Jatkaa JYP-nutussa ensi kaudellakin.

Pekka JormakkaRunkosarja
17. 1 + 2 =3 +4 0min

Tulevaisuuden lupaus pääsi kokeilemaan liigavauhtia ajoittain melko vastuullisessakin roolissa. Väläytteli nopeuttaan ja näppäriä käsiään, mutta pelaamisessa vielä pientä juniorimaisuutta. Kausi päättyi ennen aikojaan jalkavammaan. Parhaat vuodet vielä edessä.

Juha-Pekka Hytönen
Runkosarja
58. 17 + 15 = 32 +18 22min

Pudotuspelit
15. 1 + 8 = 9 +2 16min

Joukkueen kapteeni oli jälleen tärkeässä roolissa alivoimilla ja aloituksissa. Oli alkukaudesta hurjassa maalitahdissa, mutta hukkasi osumatarkkuutensa täysin vuodenvaihteen jälkeen. Kokonaisuutena kuitenkin esiintyi mallikkaasti, ja sai palkinnoksi työstään komennuksen MM-kisoihin. Jatkaa JYPissä.

Kaarlo Jormakka


Runkosarja
10. 0 + 0 = 0 0 0min

Pääsi kokeilemaan liigavauhtia, mutta rooli jäi pieneksi. Oli pääosin 13. hyökkääjä, eikä taidoista liigatasolla saanut todellista kuvaa. Jatko auki.

Jari Jääskeläinen
Runkosarja
57. 7 + 4 = 11 + 8 16min

Pudotuspelit
15. 4 + 1 = 5 +1 4min

Mitä Jääskeläiseltä voi odottaa? Taklauksia, taistelua ja vahvaa alivoimapelaamista. Niitä kaikkia oli jälleen tarjolla, ja bonuksena muutama äärimmäisen tärkeä maali. Ei millään muotoa maailman sulavaliikkeisin tai taitavin, mutta asenne illasta toiseen ihailtavaa luokkaa. Kuuluu jo JYPin peruskalustoon ja jatkaa myös ensi kaudella.

Ossi Louhivaara
Runkosarja
58. 9 + 18 = 27 +15 14min

Pudotuspelit
15. 5 + 2 = 7 +1 8min

Lopullinen läpimurto jäi vieläkin tekemättä, mutta Louhivaara osoitti potentiaalin edelleen olevan tallella. Vajosi välillä tehottomuuteen ja turhaan kulmissa pyörimiseen, mutta kun muisti pelata suoraviivaisesti, niin tulostakin tuli. Täydet kyvyt ylittää 15 maalin raja runkosarjan aikana, kun vaan pelaa läpi kauden enemmän kohti maalia. Ura jatkuu JYPissä.

Jarkko Immonen

Runkosarja
58. 23 + 41 = 64 +21 40min

Pudotuspelit
15. 1 + 10 = 11 +1 24min

Rantasalmen kasvatti oli jälleen joukkueen ykköshyökkääjä. Kantoi vaikeina aikoina joukkuetta liki yksinään, ja samalla teki oman piste-ennätyksensä liigassa. Kokonaisarvosanaa nostaa lisäksi huomattavasti vuoden takaiseen parantunut puolustuspelaaminen. Sai myös kutsun MM-kisoihin. Sopimus JYPin kanssa ensi kaudesta.

Miika Lahti


Runkosarja
16. 0 + 1 = 1 -1 2min

Pudotuspelit
9. 0 + 0 = 0 0 2min

Kausi meni osin piloille loukkaantumisen vuoksi, josta toipuminen meni pitkälle syksyyn. Pelasi hyviä otteluita Mestiksessä D Teamin riveissä, mutta liigassa jäi varsin pienelle peliajalle. Sai vastuuta finaaleissa, joissa täytti paikkansa. Jatkaa JYPissä.

Markus PoukkulaRunkosarja
9. 3 + 0 = 3 +1 4min

Pudotuspelit
11. 0 + 0 = 0 0 4min

Nousi hieman yllättäen JYPin rinkiin kesken kauden D Teamista. Jäi pienelle peliajalle, mutta runkosarjassa tehdyt kolme maalia osoittavat maalintekijän vaiston. Fyysisesti joutuu antamaan hieman vielä periksi, mutta potentiaalia löytyy. Sopimus ensi kaudesta D Teamin kanssa.

Samuli Piiroinen


Runkosarja
1. 0 + 0 = 0 0 0min

Ehti pelata kauden ensimmäistä liigapeliään ainoastaan muutaman minuutin, kunnes loukkaantui. Toipumiseen meni käytännössä koko talvi, joten suorituksen arviointi mahdotonta.

Olli SipiläinenRunkosarja
50. 0 + 4 = 4 0 43min

Pudotuspelit
15. 2 + 2 = 4 +3 12min

Sipiläinen on mielipiteitä jakava pelaaja. Ajoittain tuskastuttavan tehoton, mutta toisaalta erittäin harvoin kentällä vastustajan tehdessä maalin. Tekee arvokasta työtä erityisesti alivoimalla. Ei pidä itsestään paljoa meteliä, vaan keskittyy omaan suoritukseensa. Taso ei juurikaan ailahtele suuntaan tai toiseen, siksi arvokas syvyyshyökkääjä joukkueelle. Imatralaiskasvatti nähdään JYPissä myös ensi kaudella.

Jouni Virpiö


Runkosarja
12. 1 + 1 = 2 0 0min

Mestiksen tehopelaajan kausi loppui loukkaantumiseen ennen aikojaan. Kauden alku oli hankala, ja kadotti itseluottamuksensa täysin. Kävi hakemassa D Teamista vauhtia tehden Mestis-kaukaloissa ajoittain liki mitä halusi. Paluu JYP-paitaan oli lupauksia antava, kun heti ensimmäisessä pelissä syntyivät tehot 1+1, mutta olkapäävamma pilasi kaiken. Teki huhtikuussa jatkosopimuksen JYPin kanssa.

Antti Virtanen

Runkosarja
56. 22 + 31 = 53 +15 26min

Pudotuspelit
15. 6 + 5 = 11 +1 6min

Kiekkotaiteilija numero yksi. Teki uransa parhaat pisteet ja siinä samalla puolusti paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Virtanen ei koskaan ole ollut kaukalon isoin ja vahvin, mutta oveluudellaan ja reagointikyvyllään täydensi JYPin ykkösketjun panosta. Esitti jälleen hienoja kiemuroita ja ovelia syöttöjä. Ura jatkuu JYPissä.

Tuomas Pihlman

Runkosarja
58. 24 + 32 = 56 +16 54min

Pudotuspelit
15. 6 + 5 = 11 +3 16min

Väkivahva laitahyökkääjä oli taas ykkösketjun työhevonen, joka paini ja kaivoi kiekkoa mitä ahtaimmista paikoista. Ylsi ketjukavereidensa tavoin uransa piste-ennätykseen, ja oli samalla joukkueen paras maalintekijä. Immosen ja Hytösen tavoin matkasi Sveitsiin MM-joukkueen vahvuuteen. Sopimus kattaa myös ensi kauden.

Mikko Hakkarainen
Runkosarja
57. 8 + 11 = 19 +9 89min

Pudotuspelit
13. 0 + 5 = 5 +4 18min

Hyökkäyspään todellinen yllättäjä. Pelasi vahvasti molempiin suuntiin ja siinä samalla kirjautti kelvolliset tehotkin. Vahvana luistelijana erityisen arvokas alivoimalla. Ainoa miinus tulee suuresta jäähymäärästä, sillä otti melkoisen paljon tarpeettomiakin rangaistuksia. Kausi loppui hieman kesken loukkaantumisen vuoksi. Jatkaa JYP-paidassa.

Harri Pesonen
Runkosarja
47. 4 + 3 = 7 -3 12min

Pudotuspelit
15. 4 + 1 = 5 +5 8min

Kiekkotaiteilija numero kaksi. Kävi mättämässä D Teamissa 10 maalia yhtä monessa pelissä, kunnes sai kutsun liigajoukkueeseen. Pelasi rajattomalla itseluottamuksella ja esitti mitä mielikuvituksellisempia harhautuksia - välillä suoraviivaisuudenkin kustannuksella. Nousi uudelle tasolle pudotuspeleissä, joissa teki tärkeitä maaleja. Edessä hyvä tulevaisuus jos kehitys jatkuu. Sopimus JYPin kanssa tulevastakin kaudesta.

Tuomas Vänttinen
Runkosarja
38. 3 + 0 = 3 -4 51min

Pudotuspelit
13. 1 + 4 = 5 +4 31min

Suuri taistelija. Melkein koko kauden rikkinäisellä polvella taistelleen Vänttisen meno oli välillä kuin puujalalla ryyditetyn merirosvon linkuttamista, mutta hammasta purren mies taisteli illasta toiseen joukkueen eteen. Vaikka tehot jäivät vaisuiksi, niin taklasi ja teki töitä kiitettävästi. Teloi toisenkin polvensa pudotuspeleissä, mutta palasi silti kaukaloon. Jatkaa jyväskyläläisryhmässä ensi kaudellakin.

Arvioitujen pelaajien lisäksi JYPissä esiintyi sekalainen ryhmä enemmän ja vähemmän vierailevia taiteilijoita. Syyskaudella loukkaantunutta Tuppuraista kävi tuuraamassa hyvin tuloksin Jiri Bicek. Slovakkihyökkääjä kokosi tehot 7+8 ennen siirtymistään Sveitsin pääsarjaan. Lisäksi yhteistyö D Teamin kanssa antoi muutamalle Mestiksessä esiintyneelle pelurille mahdollisuuden näyttää kykyjään liigajäillä tulevia kausia varten. Hyökkääjistä JYP-paidassa poikkesivat Heikki Laine, Tuomo Laukkanen ja Timo-Pekka Heikkinen sekä puolustajista Henrik Forsberg. Eniten pelejä kokosi Forsberg, joka oli kokoonpanossa 18 ottelussa taistellen samalla loppuun asti paikasta lopullisessa liigamiehistössä. Hyökkäyspään vierailijoista maininnan arvoinen seikka on, että jokainen onnistui visiittinsä aikana maalinteossa, Laine jopa kahteen kertaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle