TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

JYPin pelaaja-arvostelut 2001-2002

LIIGA / Kolumni
Jyväskylän JYP pelasi melkein nappikauden. Ero voiton ja tappion välillä oli loppupeleissä liiankin hiuksenhieno. Tässä arviot varmasti pettyneestä joukkueesta.

MAALIVAHDIT

# 34 Mika LEHTO 9

Lehto pelasi varmaankin elämänsä kauden saaden tililleen toiseksi eniten nollapelejä liigassa eli kuusi kappaletta. Lehto pelasi sellaista peliä, jolla JYP kykeni venymään voittoihin asti. Ailahtelut tuntuivat olevan mennyttä elämää kunnes tammikuun lopulla Lehdon peli alkoi heittelehtiä ja mies muuttui kuin salamaniskusta varjoksi entisestään. Lopullisesti Lehdon paikka ykkösvahtina hävisi ottelussa HPK:ta vastaan, jossa mies päästi kahdeksan maalia selkänsä taakse ja torjui vain 17 kertaa. JYP oli siinä vaiheessa kiivaassa taistelussa play-off paikasta, joten Tero Leinonen sai kontolleen torjuntavastuun kevään ratkaisupeleissä. Loistava kausi, joka kuitenkin jätti oudon maun suuhun kevään ratkaisupelien surkean räpellyksen takia.

# 35 Tero LEINONEN 9

Veikkaaja-lehdessä Timoksi ristitty ja liigaan epäkelvoksi tuomittu harjoituspeleissä kieltämättä epävarmasti esiintynyt Mestiksen kakkos-allstars vahti pelasi kaikki liiga-ottelut tiukalla otteella. Syksyllä mies sai näyttää kyntensä Lehdon vapaapäivien (!) aikana, mutta nivusvamma joulun alla sekä ykkösvahti Lehdon maagiset otteet estivät Mikkelin Muurin nousun ykkösvahdiksi. Tammikuun loppupuolella oli Leinosen vuoro nousta taas parrasvaloihin, kun Lehdon peli alkoi rakoilla pahasti. Leinonen pelasi kuin hurmoksessa loppukauden kuusi peliä, ilman ainoatakaan tappiota. Ensi kaudella oletusarvoisesti JYPin ykköskassari.

# 41 Tommi TERVO

Ei ainoatakaan pelattua ottelua tälle nuorelle lupaukselle. Kokemusta luukunavailusta parissa ottelussa.

PUOLUSTAJAT

# 3 Martin CECH 8
Mielipiteitä jakanut taitava, mutta riskialtis tsekkipakki ihastutti ja vihastutti Hippoksen yleisöä tasatahtiin. Itsevarmuus näkyi kikkailuna alimpana miehenä, mutta myös upeina yksilösuorituksina. Taitoon nähden pistesaldo jäi varsin köykäiseksi. Oli vahva laitakahinoissa, mutta myös varsin jäähyaltis. Vastustajat tiesivät tämän ja kuumensivat selvästi Cechiä jälkitilanteissa.

# 4 Pekka POIKOLAINEN 7-
Kausien välinen vuoristorata eikun jatkuu. Huippukauden jälkeen profiilipakiksi kaavailtu Poikolainen pelasi varsin heikon runkosarjan. Ajoittain luistelu ja merkkauspeli vaikutti jopa laiskalta ja haluttomalta. Myös vahvana tunnettu laukaus pysytteli piilossa. Millainenkohan Poikolainen ensi kaudella JYPin puolustuksessa luistelee?

# 5 Sami SILTAVIRTA 4+
JYPissä ei hetkeen näin heikkoa pelaajaa olekaan nähty. Surkea liike, pilalle sorvatut puukädet, heikko tasapaino, olematon pelikäsitys olivat niitä osatekijöitä jonka takia Sami Siltavirran nimi muistetaan kauan Keski-Suomessa - vaikka yritys unohtaa lienee kova.

# 6 Petri VIROLAINEN 7
Joukkueen ainoa kenttäpelaaja jolta jäi maalitili avaamatta. Aloitti kauden varsin heikosti, mutta paransi loppua kohden eksponentiaalisesti suorituksiaan. Luistelu parani kauden mittaan huimasti. Joukkueen pahin kahvaaja.

# 7 Miika HUCZKOWSKI
Junnupuolustaja, joka kävi haistelemassa liigatuulia. Pelasi kypsää peruspeliä ikäisekseen eikä kalvennut kovienkaan nimien rinnalla. Mieliin on jäänyt Machuldan läpiajon estäminen syyskauden viimeisessä pelissä. Ensi kaudella miehistössä?

# 8 Angel NIKOLOV 9-

Profiilipakiksi hankittu Nikolov pelasi niin paljon kuin jaksoi. Joulutauon aikana runsas peliaika yhdistettynä Tsekin maajoukkuetehtäviin alkoi näkyä miehen otteista. Levättyään olympiatauon mies oli kevään ratkaisupeleissä juuri niin hyvä kuin häneltä odotettiin. Loistavia avauksia, sekä hyvää kiekotonta pelaamista. Nikolov oli ainoa JYPin pakeista joka kykeni estämään läpiajon ottamatta jäähyä. Säästeli turhaan hyvää laukaustaan.

#29 Jani-Matti LOIKALA 8 +

Hurja harppaus parjatusta kiekkokiertolaisesta luottopakiksi. Loikala osoittui kuluneen kauden aikana olevansa hyvä all-around puolustaja, jolla ei kiekko lavassa liiemmälti polttele. Siinä missä vastustajan kärkikarvaajan lähestyminen on perinteisesti aiheuttanut JYP-puolustuksessa ns. roiskimis-ilmiön, Loikala ei panikoitunut vaan rakensi tilanteet hallitusti. Sai maalitilinsä auki aivan liigan loppumetreillä ja todisti vanhan hokeman todeksi – ”ei kautta ilman maalia.” Odotusarvoihin nähden joukkueen suurimpia yllätyksiä – positiivisesti.

# 36 Jarkko GLAD 9-

Varman tasaisesti suorittava Glad teki poikkeuksen kausien väliseen käyräänsä pelaamalla nappikauden. Joukkueen pakkien paras maalintekijä on titteli, jota ei Jarkon käsillä varustetulta pelurilta odotettu. Oma fyysinen peli jäi jopa ajoittain kiekollisen pelin varjoon.

# 58 Jyri MARTTINEN 9-
Tikkakosken sissi osoitti kauden aikana kuuluvansa maan nuoreen puolustajaelittiin. Pakkien parhaan plus/miinus-saldon omaava, aina kaikkensa antava, kiekollisesti taitava ja kuvia kumartamaton pelityyli hurmasi Hippoksen yleisön. Tikkakosken sissi ei anna koskaan periksi. Hanskat tippuivat muutaman kerran.

HYÖKKÄÄJÄT

# 13 Tuomo JÄÄSKELÄINEN 7+
Kaukalon ulkopuolellakin sankaruutta esittänyt vahvasti karvaava laituri. Räkä- ja tuurimaaleja nähtiin tänäkin kautena. Arvosanaa laskevat useat todella typerät jäähyt, joita Jääskeläinen otti usein kriittisilläkin hetkillä.

# 15 J.P.HYTÖNEN 7 1/2
Nuori Hytönen pelasi vahvan kauden JYPin nelosen johdossa. Aloituksia voittava ja oivaltava peli. Hyvä syöttämään, huono viimeistelemään. Kauden loppupuolella rutiini riitti jo kylmäpäisiin ratkaisuihin.

# 16 Olli AHONEN 8 1/2
Olli Ahonen onnistui roolissaan kakkoskentän sentterinä loistavasti. Koko kauden jaksettiin kehua Spockin taitoa liimata kenttä yhteen. Tasaisen hyvässä kaudessa oli ehkä kaksi erityisen makeaa onnistumista: kaksi alivoimamaalia Bluesia vastaan yhdessä pelissä ja jatkoaikamaali HIFK:ta vastaan Helsingissä. Loukkaantui heti vuoden alussa, kun Mikko Peltolan varomaton mailankäyttö murskasi Ahosen leukaluun ja tämä joutui olemaan sivussa kuutisen viikkoa.

# 17 Jari JÄÄSKELÄINEN 7 1/2
Tämä kovaa taklaava ja maaleja tekevä laiturilupaus ei sopinut millään Mika Saarisen piirrustuksiin. Tehot peliaikaan nähden joukkueen parhaimmat. Aina kun JJ oli kentällä, jotain tapahtui - vahva taklaus, maali tai röyhkeä nousu vastustajan maalille.

# 18 Tuomas MIKKONEN 7+
Nuori lupaus osoitti ennakkoluulotonta peliä, mutta myös alokasmaisia virheitä. Reväytti pernansa harmittomassa pelitilanteessa ja oli sivussa monta kuukautta.

# 20 Pavel VOSTRAK 9

Mies josta on jo kauan kaavailtu Petr Tonin seuraajaa Jukka Holtarin muistivihkoissa kantanee jo lähtökohtaisesti sellaista odotuslastia niskassaan, että heikompaa voisi hirvittää. Alku oli vieraassa joukkueesa ja vierassa liigassa hankala. Kauden viimeissä peleissä joukkueen paras pelaaja. Väläytti muutaman kerran käsittämättömän kovaa ja tarkkaa lyöntilaukaustaaan. Monipuolinen pelaaja, joka on taitava kuten tsekkitaiteilijat tuppaavat olemaan, mutta liikkuu ruuhkassa kuin kanadalainen.

# 20 Josef VOSKAR 7+
Naurava Jooseppi ei ehtinyt toipumaan polvivammastaan, eikä saanut itsestään irti sitä panosta jota häneltä odotettiin. Olisi ehkä mahtunut JYPin umpisurkeaan sentterikalustoon, mutta ulkomaalaisten täytyy olla vahvistuksia, joten sai käteensä yhdensuunnan lipun Slovakiaan.

#25 Harri SILLGREN 8
Kapteeni sai lähes koko kauden kunnian pelata Petr Tonin rinnalla. Harjoitusotteluissa tutkapari oli joukkueen parhaimmistoa, mutta kauden aikana maalihanat tyrehtyivät. Syöttöpisteitä tuli yhä tasaiseen tahtiin Tonin rinnalla, mutta Sillgren tykkäsi kiekosta vähän liikaakin ja hautomalla sitä myrkytti paitsi omia, myös joukkueen tehoja. Voitti kuitenkin joukkueen sisäisen syöttöpörssin.

# 27 Janne HAUHTONEN 8+
Sanakirjassa on varmaan kolmossentteri-kohdan vieressä Janne Hauhtosen kuva. Isokokoinen, mutta hyvin liikkuva. Maalisarake näytti kauan nollaa, mutta sai sen kuparisen rikottua syyskauden viimeisessä pelissä. Kelpo kausi ilman pahempia notkahduksia.

# 28 Jouni KULONEN 7+
Viime kaudella fanien suosikiksi äänestetty Kulonen hoiti kohtuullisesti ruutunsa. Sai omat hetkensä parrasvaloissa kun pelasi muutaman ottelun ykköskentässä Hauhtosen ja Tonin kanssa. Ei jotenkin saanut itsestään revittyä parasta irti.

#31 Pekka KÄRKKÄINEN 7
Divarin paras kahdensuunnan sentteri oli vaikeuksissa liigassa. Liike ei tuntunut aina riittävän. Karvasi noin neljäkymmentä kertaa itselleen kiekon vastustajan alimmalta mieheltä, mutta viimeistelyprosentti oli surkea.

#32 Tomi HIRVONEN 7
Toinen kausi JYPin ykkössentterinä ei mennyt sen ruusuisemmin kuin edellinenkään. Hyvä blokkipelissä ja aloituksissa, surkea kaikessa mikä liittyi kiekolliseen peliin. Hirvosen laukaus oli paitsi epätarkka, myös heikko. JYP tarjosi Töppöselle kaksi kautta aikaa näyttää kyntensä kiekkoilevalle maailmalle, mutta ne kynnet olivat varsin heppoista tekoa. Tuloksena mm. joukkueen surkein teholukema. Hyvä asenne, esimerkillinen joukkuepelaaminen ja vahva harjoittelumoraali olivat kaverin selviä vahvuuksia.

# 42 Antti VIRTANEN 9-
32 pistettä kaudessa ja silti nimi lähes tuntematon. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että samoissa haminoissa pyörivät sellaiset kaverit kuin Petri Pakaslahti, Joonas Jääskeläinen ja Andrei Potaitchuk, joista palstamillimetrejä on vuollettu huomattavasti enemmän. Pikku-Antti saattaa olla piilossa mailansa takana kun kiekkojournalistit keksivät kuluneella kaudella jutunaiheitaan, mutta ratkaisupaikassa Virtanen on mies oikeassa paikassa. Joukkueen luovimpia pelaajia.

# 49 Tuomas PIHLMAN 7 1/2
Suurlupauksen odotettiin viimein räjäyttävän pankin kun loukkaantumisen jäljiltä ensimmäisessä ottelussaan iski neljä maalia vastustajan verkkoon. Oli kuin kotonaan isoja jengejä vastaan (Tappara) ja jakeli pesosmaisia pommeja aika ajoin. Joko ensi vuonna?

#87 Petr TON 9 ½

Hippoksen herra hidalgo oli läpi kauden lähes elementissään. Kauteen mahtui kuitenkin outoja kuivia kausia, jolloin Tonin pistetehot olivat jäässä, mutta kokonaisuutena pisteitä tuli tasaisen varmaan tahtiin. Menetti silti hetkittäin kultakypäränsä Tomas Chlubnalle. Tällä kaudella JYP pelasi myös ensimmäisen liigapelin (6.10.2002 Ässiä vastaan) ilman Petr Tonia tämän liityttyä joukkueeseen. Loppukaudesta näitä pelejä tuli lisää, kun Ton otti play-off taistelun kantilta typerän pelikiellon rankaistessaann Jani Kiviharjua.

# 89 Tomas CHLUBNA 10-

SM-liigan maalikuninkuuden Vesa Viitakosken kanssa jakanut tsekkilaituri oli JYPille suunnitelma C, mutta kentällä kiekkoon ja elämään intohimoisesti suhtautuva tsekki oli parasta a-luokkaa. Atlantaan karanneen Kamil Piroksen korvaajan Jozef Voskarin korvaaja. Jihlavan Jyrä jaksoi hymyillä, jutella kaikille tsekkiä, paijata vastustajan maalivahteja ja ennen kaikkea tehdä maaleja. Maaleja paikoista, mistä maaleja ei voinut tehdä. Siinä mielessä maalinteko oli Chlubnalle Luojan antama lahja - showmiehen otteiden lisäksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle