ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00
Mielipide

Jukureiden pelaaja-arviot 2005-2006

MESTIS / Kolumni
Jatkoajan toimitus arvioi perinteiseen tapaan Jukureiden pelaajat. Arvostelujen pohjana toimivat ennakko-odotukset, joten viisi logoa tienannut pelaaja on pelannut loistokauden ja yhteen logoon jäänyt taas ollut kaukana odotuksista.

Jukureiden kausi oli varsin onnistunut ja tuloksena olikin seuralle neljäs Mestis-mestaruus. Jukurit onnistui sarjassa nimenomaan joukkueena, sillä laajasta materiaalista ei lopulta löytynyt ainoatakaan heikkoa lenkkiä.

Maalivahdit:

#1 Jaakko Suomalainen

Jukureiden mestaruuden takuumies. Jaakko Suomalainen saapui Jukureihin suuret odotukset harteillaan. Jäätävän syyskauden jälkeen ote hieman hiipui muun joukkueen mukana, mutta kevään playoffeissa ”Jaskan” otteet olivat suorastaan maagisia. Nousi kauden aikana mikkeliläisfanien suureksi suosikiksi, eikä lainkaan syyttä.

#30 Kai Tillanen

Mikkelin oma poika osoitti kehittymisen merkkejä. Peliaika jäi Suomalaisen huippupelien myötä vähäiseksi, mutta torjuntavuoroon päästessään ”Kaitsu” hoiti ruutunsa varmasti. Persoonallisella tyylillä pelaava maalivahti.

Jukureiden vaihtoaitiossa kävivät kauden aikana luukkua avaamassa myös A-nuorten Pekka Lahikainen ja Henri Immonen.

Puolustajat:

#7 Markku Erholtz

Jukuripuolustuksen isähahmo pelasi upean kauden. Runkosarjassa erinomaiset pistelukemat takoneen Erholtzin tahti rauhoittui hieman pudotuspeleissä, mutta kokeneen puolustajan rutiinitaso oli edelleen valttia. Pienikokoinen puolustaja osoitti pärjäävänsä hyvin myös kulmaväännöissä ja jakoi tarpeen tullen myös kunnon taklauksia.

#8 Kaj Lindström

Lindströmistä odotettiin Jukureihin puolustuksen johtohahmoa, mutta ”Pihvin” kohtalo oli lopulta jäädä yllättävän vähäiselle peliajalle. Vaisun syksyn jälkeen pelit alkoivat kulkea ja ajoittain lahtelainen hallitsi kaukaloa isännän ottein. Väläytteli vaarallista laukaustaan silloin tällöin. Tasaisuuden puuttumisen myötä peliaika vaihteli melkoisesti.

#9 Kalle Kaijomaa

SaiPasta aluksi syyskauden ajalle vuokrattu Kaijomaa päätyi jatkamaan Mikkelissä kevääseen asti, ja se kannatti. Syksyllä perusvarmasti pelanneen isokokoisen puolustajan pelit lähtivät kevään aikana huikeaan lentoon, mikä poiki Mestiksen mestaruuden ja jatkopahvin Lappeenrantaan. Esitti välillä näyttäviä suorituksia kiekon kanssa ja puolusti tunnollisesti.

#15 Esa Hämäläinen

Perusjukuri pelasi elämänsä kauden. Hämäläinen otti harppauksen eteenpäin kehittymällä aiempaa selkeästi varmaotteisemmaksi pelaajaksi. Puolustuspään virheet vähenivät selvästi ja ”Essi” kuului joukkueen tärkeimpiin alivoimapelaajiin. Pudotuspelien suuryllättäjä, jonka tulinen lyöntilaukaus Sportin verkkoon neljännessä finaalissa muistetaan Mikkelissä vielä pitkään.

#20 Simo Mälkiä

KooKoossa virhelingon maineessa ollut täytti ruutunsa hyvin, vaikka otteet olivatkin hieman epätasaisia. Luistin liikkui liukkaasti läpi kauden. Mälkiän tehot hyökkäyspäässä jäivät ehkä hieman odotuksista, mutta vastaavasti oman pään pelaamisessa lappeenrantalainen kehittyi selkeästi. Vaikeuksissa vahvojen hyökkääjien kanssa.

#22 Ilkka Kallioinen

Vähällä peliajalla Mikkelissä viime kaudet työskennellyt Kallioinen sai loukkaantumisten ansiosta paljon vastuuta ja kantoi sen komeasti. Peruspuolustaja pelasi hyvät playoffit ja näytti, että puolustustyöskentelyn lisäksi kiekko kestää lavassa hyvin.

#27 Mikko Mäenpää

Räväkkäotteinen puolustaja pelasi kaksijakoisen kauden, joka päättyi ikävään loukkaantumiseen keväällä. Välillä Mäenpää esitti hienojen kiekollisten suoritusten lisäksi komeita taklauksia, mutta toisinaan mikään jäällä ei ottanut onnistuakseen. Virhealttius kiusana omalla alueella.

Jukureiden puolustukseen kuului lisäksi myös oma kasvatti Tuomas Anttonen, joka pelasi kuitenkin vain hajavaihtoja. Samoin SaiPan Joni Tuominen kävi muutaman ottelun vierailulla sarvipääpaidassa.

Hyökkääjät:

#5 Tero Kettunen

Mies tuntemattomuudesta saapui tryoutille ja vaikutti alussa täydeltä turistilta. Paransi kuitenkin otteitaan ja sai sopimuksen. Ei loistanut, mutta kentälle päästessään teki nöyrällä asenteella töitä joukkueen menestyksen eteen ja väläytteli muutamaan otteeseen myös taitojaan. Aineksia nousta isompaankin rooliin löytyy.

#10 Jesse Welling

Kokenut sentteri hankittiin Jukureihin suureen rooliin, jonka Welling myös hyvin täytti. Ei loistanut kiekon kanssa, mutta oli arvokas puolustustyön ja räkämaalien tekijä. Pelasi pahimman loukkaantumissuman aikana hyvin myös puolustajana.

#11 Jesse Kiukas

Oman kasvatin kausi oli pieni pettymys. Syksyä varjostivat loukkaantumiset, eikä kauteen valmistautuminen sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Kevättä kohden Kiukas kuitenkin piristyi selvästi ja ennakkoluulottomasti kentällä viilettänyt laituri aiheutti runsaasti hämmennystä vastustajissa taklaamalla siekailematta itseään päätä pidempiä vastustajia. Ensi kausi tarjonnee lupaukselle mahdollisuuden läpimurtoon.

#12 Antti Laakso

Vaisun edelliskauden jälkeen Laakso sai jälleen tutun sentterin vierelleen ja pelit paranivat selvästi. Juonikas veteraanihyökkääjä kunnostautui erityisesti tilanteiden luojana, sillä omista maalipaikoista olisi ”Ana” voinut osua useamminkin. Päätti kautensa iskemällä kiekon tyhjään Sport-maaliin.

#13 Ilpo Salmivirta

Saapui yllättäen siirtorajan viime hetkillä Mikkeliin. Avasi pelinsä väkevästi nakuttamalla hattutempun Vaasan Sportia vastaan. Isokokoisen Salmivirran potentiaali jäi osittain hyödyntämättä, sillä Tappara-kasvatti osoitti luontaista maalintekotaitoa. Ehjä kausi Mestiksessä voisi olla hyvä ratkaisu tulevaisuutta ajatellen.

#14 Samuli Piiroinen

Alkusyksy meni Piiroisella totutellessa, sillä sentteri vaihtui Tero Koposesta Mika Niemeen. Kun ketsuppipullo aukesi, oli jälki kentällä tuhoisaa. Lopputuloksena olleet 23 runkosarjamaalia olivat todella kova suoritus monipuoliselta hyökkääjältä. Katosi kuvasta täysin pudotuspelien alussa, mutta vertyi jälleen finaaleissa hyviin esityksiin. Ura jatkuu ansaitusti SM-liigassa.

#16 Petri Koskinen

Tryoutin kautta syksyllä Jukureihin saapunut Koskinen oli joukkueen tärkeimpiä hyökkääjiä. Liukasliikkeisen taistelijan merkityksen huomasi vain, kun mies syystä tai toisesta oli poissa kokoonpanosta. Teki tilaa ketjukavereille, raastoi, repi ja karvasi 110% lasissa. Hyvät tehopisteet bonusta.

#17 Janne Jaakkola

Toipuminen vaikeasta loukkaantumisesta näkyi liikkumisessa. Monipuolinen Jaakkola pelasi kuitenkin perusvarmaa ja fiksua peliä ja täytti paikkansa kentälle päästessään hyvin. Edellytyksiä otteiden parantamiseen on.

#18 Tuomo Jormakka

Ikitaistelija pääsi mukaan vasta loppusyksystä ja otti välittömästi paikkansa kokoonpanosta. Pörrääjä teki muutaman tärkeän osuman ja tsemppasi kentällä tutun terrierimäisesti. Lasse Kanervan loukkaantuminen avasi tien jopa ykkösketjuun. Jormakan käsialaa oli myös ikimuistoinen voittomaali Vaasassa komean yksilösuorituksen päätteeksi.

#19 Tomi Lindfors

Lindforsin kausi meni täysin pilalle heti ensimmäisessä harjoitusottelussa, kun KooKoon Mikko Tarkiaisen puhdas niitti vei taskuraketin pitkälle sairauslomalle. Pääsi kuvioihin mukaan vasta runkosarjan viimeisissä peleissä, eikä vakiopaikkaa kovassa jukurimiehistössä enää löytynyt.

#23 Harri Suutarinen

Kajaanista saapuneen Suutarisen rooli vaihteli kauden mittaan jonkin verran. Ajoittain häikäiseviin suorituksiin yltyneen hämeenlinnalaisen otteista jäi puuttumaan tasaisuus, mikä esti suuremman vastuun saamisen. Pelisilmää ja taitoa löytyy.

#24 Lasse Kanerva

Kaikkien aikojen Jukurin pelit saivat arvoisensa päätöksen, kun Kanerva pääsi kapteenin C paidassaan nostamaan mestaruuspokaalin kohti kattoa. Kausi oli kuitenkin Kanervalle vaikea, sillä nihkeän alkusyksyn jälkeen pitkittynyt sairaus vei ikonin pitkäksi aikaa sairauslomalle. Pudotuspeleissä Lasse näytti kuitenkin vielä kerran, että rannelaukaus lähtee vaarallisesti. Ura jatkuu siviilielämän haasteiden parissa ja numero 24 nousee jossain vaiheessa Kalevankankaan jäähallin kattoon.

#25 Niko Kantelinen

Nihkeän kauden Kouvolassa pelannut Kantelinen palasi Mikkeliin melko onnistuneesti. Väkkärämäisen laitahyökkääjän tehosaldo ei yltänyt enää entiselle tasolle, mutta liike ja karvaaminen ovat edelleen hyvää luokkaa. Osui pudotuspeleissä vain kerran, mutta sitäkin tärkeämmässä paikassa: 2-1-osuma Kajaanin Hokin verkkoon 5. välierässä oli voittomaali.

#26 Ari Kovanen

Ari Kovanen kuului kauden alla pelaajiin, jolta ei suuria odotettu. Fyysinen ja kovaa taklaava Kovanen oli kuitenkin peliaikansa arvoinen mies. Kehittyi kauden aikana kiekollisessa pelissä ja puolustustyöskentelyssä.

#28 Mika Niemi

Mika Niemi täytti kovat odotukset komeasti. Nousi kauden mittaan Jukureiden tärkeimmäksi hyökkääjäksi. Puolustuspelaaminen ja työmoraali huippuluokkaa. Raamikas ja taitava sentteri kuului sarjan parhaisiin pelaajiin. JYP sai riveihinsä erinomaisen pelimiehen.

#29 Olli Sipiläinen

Pitkään Jukureissa viihtyneen Sipiläisen kausi jäi vaisuksi. ”Sipin” luistin kulki yhä liukkaasti, mutta tehot maalipaikoissa olivat suuren osan kautta kateissa. Lisäksi laitahyökkääjän otteet olivat ajoittain sangen turhautuneen oloisia. Tietyllä tavalla näytti siltä, että aika Jukureissa tuli täyteen. Maisemanvaihdos ja uusi mahdollisuus SM-liigassa piristävät varmasti.

#31 Petri Lehtonen

Mestiskaukaloiden visionääri palasi Mikkeliin näyttävästi. Syksyn peleissä potku ei vielä ollut odotetunlaista, mutta kevään lähestyessä alkoivat syötöt napsua kohdilleen ja tuttu maalilaulukin soida Kalevankankaalla useammin. Playoffeissa yleensä maalipaikkojen rakentajana viihtyvä Lehtonen yllätti viemällä maalipörssin seitsemällä osumalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle