Mielipide

Jukka Jalonen ei puhunut palturia

MAAJOUKKUE / Kolumni

Suomen pelaaminen hitsautuu päivä päivältä. Jo viisi päivää harjoittelua ja joukkueen lopullinen nimeäminen ovat tiivistäneet Suomen joukkuetta yhtenäisemmäksi nipuksi.

Lauantaina nuorten leijonien pelissä oli monta hyvää osa-aluetta, joiden avulla Suomella on mahdollisuudet pärjätä tässä turnauksessa.

Suomen pelirohkeus oli kohdillaan. Nuoret leijonat voitti tilaa pelin alusta asti hyvällä reagoinnilla. Kun oli paikka polkaista puolustajan ohi, sieltä polkaistiin ohi.

Suomen kannalta olennaiseksi nousee se, kuinka paljon vastustaja saa vaikeutettua Suomen avauspeliä.

Kun puolustajalla oli paikka nousta hyökkäysalueen peliin mukaan, paikka hyökkääjän kanssa vaihtui sulavasti. Tuloksena oli muun muassa Sami Nikun tekemä komea maali, jossa yhtä lailla tärkeänä yksityiskohtana voidaan pitää sitä, että siniviiva ei ollut tilanteessa tyhjänä.

Kun Niku jätti puolustajan paikkansa, tiputti Juho Lammikko Nikun siniviivapaikkaa varmistamaan. Samanlaisia fiksuja, pieniä, joukkuetta auttavia tilanteita nähtiin pitkin ottelua.

Suomi reagoi myös avauspelissään hyvin. Valko-Venäjän passiivista pelaamista vastaan iskettiin huolellisilla syötöillä. Suomi vei heikompaa vastustajaansa varmalla mutta rohkealla pelillä. Voidaan sanoa, että Jukka Jalonen ei puhunut palturia.

Tulevissa otteluissa pelin luonne muuttuu. Vastassa on tiukkaa trappia ja ainakin Tšekki-ottelussa monipuolista kiekkokontrollia. Jatkopeleissä toista lohkoa vastaan pelin tempo taas nousee paljon suuremmaksi. Suomen kannalta olennaiseksi nousee se, kuinka paljon vastustaja saa vaikeutettua Suomen avauspeliä.

Jalosen suunnitelman mukaan Suomi määrää pelin tahdin myös jatkossa. Jos Suomen pakit saavat enemmän painetta vastustajalta, muuttuu avauspelin luonne huomattavasti, sillä reagointi nopean ja hitaan lähdön välillä on tehtävä paljon nopeammin, paljon ahtaammissa paikoissa.

Tämä vaatii myös Suomen laiturien ajoitukselta, etäisyyksiltä ja kiekon vastaanottamiselta paljon enemmän kuin avauspelissä. Pystyvätkö Suomen lohkossa olevat joukkueet tähän?

Varmaa on, että jatkopeleissä Suomea vastassa on tiukempia puolustuksia. Suomi pärjää kuitenkin mallikkaasti, jos sen avauspelaaminen ei sekoa kovankaan paineen alla hätäilyksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös