TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

Juha Silvander - Torniosta Mestiksen huipulle

MESTIS / Kolumni
Kajaanin Hokin hyökkääjä Juha Silvander on tällä kaudella noussut Mestiksen eliittiin. Torniolaislähtöinen 21-vuotias kiekkoilija on tämän kauden kuudessa ottelussaan iskenyt kiekon maaliin kuusi kertaa, yhtä monesti kuin koko viime kaudella. Erinomaisen startin kauteensa saanut Silvander valittiinkin syyskuussa Jatkoajan kuukauden Mestis-pelaajaksi.

Jääkiekkoilijan uransa Silvander aloitti Torniossa 5-vuotiaana. Torniota ei pidetä kiekkopaikkakuntana, onhan ToPV jääpalloliigan huippuseura ja TP-47 on lähellä nousua Veikkausliigaan. Muiden palloilulajien menestyksestä huolimatta Torniolla on perinteitä myös jääkiekon puolelta.

- Jääkiekko on ennen ollut ykköslajina Torniossa. Kiekossa pelattiin kakkosdivaria ja Kalottiliigaa ja pelit olivat kovia, Silvander kertoo.

Silvander pelasi nuorempana jääkiekkoa ja jääpalloa samalla joukkueella. Ensimmäisillä kiekkokausillaan miehen pelipaikka löytyi maalitolppien välistä.

- Pelasimme jääkiekkoa ja jääpalloa samalla porukalla. Jääpallossa olin kärkimies mutta kiekossa olin maalivahtina D-junioreihin saakka. Sitten maalissa olo ei enää kiinnostanut, kiinnostus veskarinhommiin päättyi kuin seinään.

Edesmennyt Tapani Södervall saa Silvanderilta suuren kiitoksen. Södervall menehtyi tänä syksynä Avesta Polaritin Tornion terästehtaalla sattuneen räjähdyksen aiheuttamassa tulipalossa.

- Junioriaikojen valmentajanani ollut Tapani Södervall ansaitsee todella suuren kiitoksen. Hän valmensi minua seitsemän vuotta ja hänellä on ollut suuri merkitys urallani.

Kehittymisen halu vei Ouluun

C-juniori-ikäisenä Tornion IHC:n kasvatti siirtyi Oulun Kärppiin. Hyvin sujuneen Pohjola-leirin jälkeen Kärppien Pekka Saarenheimo houkutteli Silvanderin Ouluun. Tuolloin 15-vuotias Silvander muuttikin Ouluun veljensä kanssa.

- Pääsin Pohjola-leiriltä maajoukkueeseen ja Saarenheimo kannusti minua tulemaan Kärppiin. Lapissa ei ollut joukkuetta lähellä, Ouluun oli pakko muuttaa, jos haluaa kehittyä. Tilanne Torniossa on siis samanlainen kuin täällä Kajaanissakin.

- Viihdyin hyvin Oulussa. Oulu on ystävällinen kaupunki ja kasvoin ihmisenä paljon Oulun aikana.

Silvander pääsi maistamaan menestystä Kärppien B-junioreissa. Kaudella 1999-2000 mies voitti Kärppä-paidassa SM-kultaa. Pelit menivät hyvin myös henkilökohtaisella tasolla, sillä Silvander voitti pudotuspelien pistepörssin kolmella maalillaan ja kahdeksalla syötöllään.

- Meillä oli Saarenheimon Pekan ja Jokisen Jussin kanssa todellinen tehokolmikko, meiltä onnistui kaikki.

Varsinkin kahdessa viimeisessä finaalissa Silvanderin syötöt napsahtelivat kohdalleen. Mies iski otteluissa tehot 2+6. Pekka Saarenheimo puolestaan sai nauttia Silvanderin syötöistä, sillä kahdessa viimeisessä finaalissa Saarenheimo laukoi kahdeksan maalia ja syötti yhden.

Kaudella 1999-2000 Silvander pelasi myös A-junioreiden SM-liigaa. 26 ottelun saldona oli kolme maalia ja seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Kaudeksi Espooseen

Kauden 2000-2001 Silvander pelasi A-nuorten liigaa Espoon Bluesissa. Edellisen kauden aikana miehelle tuli mieleen lähteä etelään.

- Lähdin Espooseen 18-vuotiaana. Etelässä oli erilainen ja kasvattava ilmapiiri. Kausi oli kuitenkin vaikea, alkukaudella en päässyt pelaamaan kovin paljon, mutta lopussa peliaikaa tuli enemmän.

Bluesin paidassa Silvander pelasi 44 ottelua. Maaleja mies ampui kymmenen, syöttöpisteitä tilastoihin merkittiin 12.

Yksi kausi etelässä riitti kuitenkin Silvanderille. Mies palasi takaisin Ouluun tutun valmentajan siirryttyä A-Kärppien valmentajaksi. Alamikkelä oli Silvanderin valmentajana B-junioreiden kultakaudella 1999-2000.

- Antti Alamikkelä saatiin A-Kärppien valmentajaksi ja se oli suurin syy paluulleni Ouluun. Arvostan kaveria todella paljon. Mies on vaativa mutta silti mieleen.

Alamikkelän johdolla nuori kärppälauma saikin maistaa menestystä runkosarjassa tuomalla runkosarjan voittopokaalin pitkästä aikaa Ouluun. Kausi päättyi kuitenkin heti pudotuspelien avauskierroksella, jolloin HPK pudotti Kärpät jatkosta voitoin 2-1. Kauden 2001-2002 runkosarjassa Silvander pelasi 38 ottelua tehoilla 8+16. Pudotuspelien kolmessa ottelussa pistetili jäi avaamatta.

Menestymisen odotukset toivat Silvanderin Hokkiin

Kevään 2002 pudotuspelit olivat Silvanderin toistaiseksi viimeiset oululaisjoukkueessa. Heinäkuussa 2002 armeijan Kainuun Prikaatissa aloittanut Silvander halusi tulla Hokkiin pelaamaan miesten pelejä.

- Haapakosken Mikon kanssa juteltiin, mikä olisi parasta kehitykselleni. Olin jo pelannut kolme kautta A-nuorten liigaa, ja oma ehdotukseni oli tulla Kajaaniin.

- Hyvä joukkue oli osasyynä Kajaaniin tulolle. Paperilla oli kasassa tosi kova nippu ja menestymisen odotukset olivat suuret. En tiedä, mikä viime syksynä sitten meni pieleen.

Kranaatinheitinkomppaniassa muiden kiekkoilijoiden tavoin palvellut Silvander kiittelee Kainuun Prikaatia hyvästä suhtautumisesta kiekkoilijoihin.

- Saimme hyvin lomia. Prikaati hoiteli hommat todella hyvin, kiittelimmekin Prikaatia monta kertaa asioiden järjestelystä.

Ensimmäisellä Mestis-kaudellaan Silvander iski kuusi maalia ja syötti 17. Otteluita miehelle kertyi 38. Ensimmäinen Hokki-kausi oli miehelle kuitenkin vaikea.

- Kausi oli vaikea ja vaihteleva. Välillä kulki ja tuli onnistumisia, välillä ei.

Tavoitteet liigassa

Kauden jälkeen Silvander teki jatkosopimuksen Hokin kanssa. Yksi ratkaisevimmista asioista päätöstä tehdessä oli Kajaanin ja Oulun välimatka.

- Kajaani on lähellä Oulua ja tavoitteeni ovat liigassa. Viimekautisestakin Hokin joukkueesta pelaa kolme kaveria liigassa ja vieläpä hyvällä menestyksellä.

Hokin ja Kärppien välisestä yhteistyöstä Silvanderilla on vain hyvää sanottavaa. Mies on päässyt moneen otteeseen harjoittelemaan Kärppien mukana, viimeksi kesällä Silvander harjoitteli Pohjois-Suomen kiekkoylpeyden paidassa kahden viikon ajan.

- Olen päässyt treenaamaan liiga-Kärppien mukana. Se motivoi, sillä tavoitteeni on päästä pelaamaan liigassa. Kärppien paidassa tekee mieli pelata. Se ei toki ole ainoa vaihtoehto, mutta mielelläni pelaisin siellä.

Kausi alkanut erinomaisesti

Tämä kausi on lähtenyt Silvanderin osalta käyntiin huomattavasti paremmin kuin edellinen, laukoihan mies jo syyskuussa yhtä paljon maaleja kuin koko viime kaudella. Onnistumisia on lupa odottaa jatkossakin, kunhan loukkaantunut nivunen saadaan kuntoon.

- Onnistumisiin on vaikuttanut se, että uskaltaa pelata. Itseluottamus on suuri juttu tässäkin lajissa. 98 prosenttia on kiinni siitä ja loput 2 prosenttia muista asioista.

Nykyinen päävalmentaja Vladimir Kolek on Silvanderin mieleen. Myös seuran organisaatio saa mieheltä kiitosta.

- Vladolla on paljon annettavaa joukkueelle. Huomaa, että hänellä on pitkä pelaajaura takana, sillä hän osaa käsitellä pelaajia ja antaa paljon vastuuta. Organisaatiostakaan ei ole mitään valittamista. Kaikki on tullut mitä on tarvinnutkin.

Syyskuussa Silvander teki tuhoisaa jälkeä vastustajien maalilla. Kuusi maalia ja yksi syöttöpiste nostivat miehen Mestiksen pistepörssin kärkeen. Silvander on kuulunut kaikissa pelaamissaan otteluissa Hokin ehdottomaan parhaimmistoon. Jatkoajan toimittajat valitsivat Silvanderin äänestyksessään syyskuun Mestis-pelaajaksi. Mies itse jakaa kiitosta menestyksestään ketjukavereilleen.

- Ketjukavereille kuuluu todella suuri kunnia menestyksestä. Ketjukavereiden avulla itseluottamus on tullut kuntoon ja sillä on suuri merkitys. Kiekotkin ovat pomppineet hyvin lapaan tällä kaudella ja ketjukaverit ovat tsempanneet hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle