TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

Jonatan Tanus − takana loistava tulevaisuus

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Jonatan Tanus oli teini-ikäisenä nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo ja mätti kovia tehoja myös itseään vanhempia vastaan pelatessaan. Lupaavan alun jälkeen Tanuksen ura on kuitenkin kääntynyt laskuun, eikä lahjakas hyökkääjä ole saanut pelipaikkaa Liigasta.

Jonatan Tanus on lahjakas pelaaja. Tappara-kasvatti pelasi jo 15- ja 16-vuotiaana Tapparan A-nuorissa hyvillä tehoilla. Nuorisomaajoukkueissa Tanus on ollut mukana 15-vuotiaasta lähtien ja pärjännyt hyvin, mistä todisteena myös muutama valinta joukkueen kapteeniksi. Matkaan on tarttunut myös alle 18-vuotiaiden MM-pronssi.

17-vuotiaana Tanus lähti kokeilemaan taitojaan Kanadan juniorisarjoihin OHL:n Peterborough Petesin joukkueeseen. Reitti on tuttu monelle kiekkoilijalle. Hyvillä otteilla hankitaan ensin NHL-varaus ja sitten lähdetään tavoittelemaan pelipaikkaa NHL:stä.

Tanus on luisumassa Mestis-jyräksi ja loistava tulevaisuus häämöttää enää takana

Kaksi OHL-kautta tuottivat yhteensä 68 tehopistettä, mutta NHL-varausta ei kuulunut. Tanus itse koki kehittyneensä fysiikaltaan ja saaneensa peliinsä suoraviivaisuutta. 

Kun 19-vuotias lahjakas hyökkääjä palaa Pohjois-Amerikasta Suomeen, luulisi liigaseurojen kiinnostuksen heräävän. Tanus kuitenkin päätyi pelaamaan Mestistä Lempäälään, mutta yhtenä tavoitteena oli hyvien otteiden avulla saada pelipaikka Liigasta.

Kaksi kautta myöhemmin Tanus on luisumassa Mestis-jyräksi ja loistava tulevaisuus häämöttää enää takana.

LeKissä syntyi 78 ottelussa 39 tehopistettä, joten läpimurrosta ei voida puhua. Tanus sai kuitenkin sopimuksen kasvattajaseuraansa Tapparaan kaudelle 2015-16, mutta pelejä kertyi vain kaksi Tapparan kärsiessä loukkaantumisista.

Huomionarvoista on, että Tanus ei saanut toista kutsua Tappara-miehistöön, vaikka joulukuussa 2015 kolme Tapparan kärkihyökkääjää oli maajoukkueiden mukana ja lisäksi yksi loukkaantuneena. Sen sijaan Tappara teki lainasopimukset TUTO-hyökkääjien Hannu Kurun ja Rasmus Kulmalan kanssa.

Maisemanvaihto on osoittautunut monen kiekkoilijan pelastukseksi. Ura on lähtenyt uudessa ympäristössä ja organisaatiossa aivan uuteen lentoon. Muutto Savonlinnaan voi olla Tanuksen uralla tarvittava käänne.

Edelleen vain ihmettelen sitä, että 21-vuotias varsin lupaava hyökkääjä − jolla on kokemusta ikäkausimaajoukkueista ja Pohjois-Amerikan juniorisarjasta − ei mahdu yhteenkään liigajoukkueeseen. Korkealta ei putoaisi, jos vuodeksi ottaisi liigarinkiin mukaan.

Tanuksessa on potentiaalia vaikka kuinka pitkälle. Mikko Luoma kehittyi Jukka Rautakorven koulussa maajoukkuepuolustajaksi 25-vuotiaana ja sai myös NHL-varauksen samanikäisenä.

Tanuksella on vielä runsaasti aikaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös