Mielipide

Joko nyt Jortikka?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Vielä keskiviikkoaamupäivällä kaikki olivat varmoja, että Raimo Summanen saa jatkaa jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana. Toisin kävi, lähtö tuli. Eikä edes omasta halusta. Spekulaatio uudesta päävalmentajasta menee mielenkiintoiseksi.

Summanen on periaatteen mies. Hän piti tiukasti kiinni siitä, että haluaa valita itse johtoryhmänsä ja näinhän se on. Päävalmentaja valitsee joukkueen ja hänellä on oikeus valita myös avustajat. Ei kuitenkaan Suomen jääkiekkoliitossa.

Ratkaisevassa asemassa Summasen jatkon kannalta olivat luultavasti NHL-pelaajat. Niinimaata lukuun ottamatta kukaan ei ole julkisesti asettunut Summasta vastaan, mutta oppositio lienee ollut olemassa ja viesti oli selvä: Summasen joukkueessa ei NHL-pelaajia nähdä. Siinä ei liitolle ole paljoa sanottavaa. Summanen teki virheitä ja kärsii siitä nyt.

Koko jupakassa Jari Kurri ja Timo Jutila lienevät sijaiskärsijöitä. Totta on, ettei Jutila pystynyt hoitamaan hänelle annettua tiedottajan roolia, ja että Kurri ei ole kokenein mahdollinen valmentaja, mutta heistä on tehty hyvä tekosyy Summasen erottamiseen.

Spekulaatio jatkuu

Kuka on Summasen korvaaja? Siinäpä pulma. Tuskin Hannu Aravirtaa enää tähän hommaan kaivetaan ja Jukka Rautakorvenkin glooria on hiipumassa. Erkasta ei maajoukkueen päävalmentajaksi ole, ja hän lienee myös lojaali Summaselle.

Minä esitän skenaarion: Hannu Jortikan ja Aravirran sopimukset helsinkiläisseuroihin ovat päättymässä keväällä. Aravirta palaa Jokereihin, Summanen ottaa loman jälkeen komentoonsa HIFK:n ja jo ensi keväänä näemme Hannu Jortikan mestaruusjuhlakrapuloissaan Wienissä leijonamiehistön johtajana sätkättämässä NHL-tähdille: ”Et tee tota enää koskaan!” Euro Hockey Tourilla vastuun maajoukkueesta voi ottaa vaikka Hannu Virta ja Jari Kurri tai vaikka toinen Stanley Cup-legenda Reijo Ruotsalainen. Huomionarvoista on sekin, että Jortikka oli vahva vaihtoehto päävalmentajaksi myös edellisellä valintakierroksella.

Jortikka tunnetaan voimakastahtoisena valmentajana, joka on myös ollut usein napit vastakkain pelaajien kanssa, mutta hänellä on auktoriteettia Summasta enemmän. Viirit katossa ratkaisevat. Ja kannattaa muistaa, että Hannu Jortikka on valmentanut Suomen ensimmäistä MM-kultajoukkuetta (alle 20-vuotiaat vuonna 1987) ja oli mukana kakkosvalmentajana Calgaryn hopeakisoissa 1988. Ja Jortikalle on aivan sama kuka kakkosvalmentajana kiekkoja keräilee tai varaa joukkueenjohtajana ruokailuja, sillä kun ”Jortsu” on leikissä mukana, homma on yhden miehen show.

Turha koittaa, Jortsu voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle