Mielipide

Joko noutaja saapuu?

MESTIS / Kolumni
Kahtena edellisenä kautena Uudenkaupungin Jää-Kotkat on joutunut karsimaan sarjapaikastaan Mestiksessä. Kummankin kauden alussa joukkueen kokoonpano on ollut toiveita nostattava ja lisäksi hyvin menneet harjoitusottelut ovat ounastelleet pudotuspelipaikkaa sarjassa. Nyt alkavalla kaudella miehistö on kokenut aikamoisia muutoksia, eivätkä harjoituspelitkään ole sujuneet aivan odotetulla tavalla. Joko Suomi-sarja kutsuu, vai viittaako huono kenraaliharjoitus erinomaiseen kauteen 2002-03?

Valmennus

Joukkueen valmentajana jatkaa viime kauden lopussa Kimmo Koiviston paikan perinyt Aki Mykkänen. Kakkosvalmentajana toimii Hannu Ketonen. Näillä näkymin viime kauden lopulla Mykkästä avustanut Matti Keinonen ei jatka Jää-Kotkien valmennustiimissä.

Mykkänen luotsasi siis kauden lopulla Keinosen kanssa Jää-Kotkat kuiville. Mykkäsen lähtökohdat ovat lähestulkoon samat kuin Koivistolla edelliskaudella. Meriittinä joukkueen pitäminen sarjassa, mutta muuten suurempi kokemus Suomessa jääkiekkovalmentajana on vähäinen. Koivisto ei saanut joukkueen pelikuvioita koko kauden aikana toimimaan, ja hän erosi oma-aloitteisesti. Mykkäsen tulo valjaisiin selkeytti ja yksinkertaisti peliä. Jos sama ote jatkuu ja nuoret pelaajat pystyvät toteuttamaan hänen pelifilosofiaansa, ei hädän päivää pitäisi olla.

Harjoituspelit

Alkavan kauden harjoituspelit ovat sujuneet välttävästi. Pahin romahdus oli kotitappio kaksi sarjaporrasta alempana pelanneelle VG-62:lle luvuin 1-9. Syynä mainittuun tappioon lienee kova harjoittelujakso, ja siitä lähtien pelit ovat alkaneet sujua paremmin. Tuloksena mm. 3-1-voitto TuTo:sta Kupittaalla. Kokonaissaldo tähän mennessä on 4 voittoa ja 6 tappiota. Voitoista kolme on peräisin Raumalla pelatusta Hartwall-turnauksesta, jossa vastustajana oli A-juniorijoukkueita.

Mykkäsellä on ollut koko ajan ongelmana puolustajien vähyys. Moni peli on pelattu vain kahdella pakkiparilla, ja tämäkin on osaltaan vaikuttanut heikkoihin suorituksiin. Lisäksi puolustajat ovat olleet kokemattomia tälle sarjatasolle. Lisäpelaajien haku on koko ajan käynnissä.

Maalivahtipeli on ollut aika hyvissä uomissa, ja hyvää sparrausta harjoitusottelut ovatkin olleet molemmille maalivahdeille horjuvan puolustuksen takana. Kumpaakaan maalivahtia ei voi syyttää tappioista.

Hyökkäyspeli on alun kangertelujen jälkeen alkanut sujua ainakin yhdeltä ketjukoostumukselta siihen tyyliin kuin runkosarjassa pitääkin. Muut kolme ketjua ovat pelanneet vaihtelevissa kokoonpanoissa eri try out -pelaajien ollessa näytillä joukkueessa. Maalintekopaikkoja on pystytty luomaan yhtä paljon kuin vastustajatkin, mutta viimeistely on ontunut. Näyttäisi siltä, että edelleenkin joukkueelta puuttuu tosi kova maalintekijä ja pelintekijä.

Miehistö

Seuraavassa on lueteltu tällä hetkellä sopimuksen tehneet pelaajat, suluissa uusien pelaajien viime kauden seura:

Maalivahdit: Tapio Karhu (VTempo), Matias Valavuo, Aki Kemppi (EPS)

Puolustajat: Lari Virtanen, Petteri Nieminen (Lukko A-jun), Jari Laihi (Kotkanpojat), Tommi Suutari, Marko Paananen (SaPKo)

Hyökkääjät:Sami Häätylä, Rami Kaupinsalo, Hannu Pajunen, Samu Kiiski, Topi Riutta, Joni Aurasuo (VG-62), Mikko Koski (Lukko A-jun), Risto Talvitie (Kotkanpojat), Pasi Reunane (K-Ahmat), Maksim Ivanov (Riga)

Maalivahtiosasta on siis kunnossa. Valavuo pelasi viime kaudella hyvin ja jäi ehkäpä ansaitsemattomasti Antti Jokelan varjoon. Kemppi on ainakin harjoituspeleissä osoittanut varmoja otteita. Karhun osaksi jäänee loukkaantumisten paikkaaminen ja luukkuvahtina oleminen.

Kokenein sopimuksen tehnyt pakki on viime kauden debytantti Lari Virtanen. Luisteluvoimaa omaava Marko Paananen Savonlinnasta on hyvään tarpeeseen joukkueelle. Muut kolme puolustajaa ovat liian heiveröisiä tai hitaita Mestikseen. Täytemiehinä he kyllä menevät, mutta jos sarjassa aiotaan pysyä, on pakko saada jostain kokeneempaa verta takalinjoille. Epävarmaa on, tekeekö Krister Pietsalo sopimuksen tulevaksi kaudeksi seuran kanssa, mies on kyllä pelannut viimeisimmissä harjoituspeleissä.

Hyökkäyspäästä lähti koko viime kauden ykkösketju muille maisemille. Samoin aika moni kokeneempi pelaaja muutti sarjatasoa alemmaksi pelaamaan. Nyt kokemus on ainoastaan joukkueen kapteenin Sami Häätylän varassa. Hän muuten on ainoana jäljellä niistä pelaajista, jotka olivat nostamassa Jää-Kotkia I-divisioonaan aikoinaan. Kaupinsalolla on myös mittava Mestis-tausta takanaan, toivottavasti tämä kausi laittaa maaliverkot heilumaan viime kauden alun malliin. Kesken viime kauden joukkueeseen tullut Riutta jatkaa myös, ja hänen ympärilleen koottu ykkösketju onkin ollut kaikkein lupaavin kokonaisuus tähän asti. Pelikavereina hänellä ovat Kaupinsalo ja uusi mies Aurasuo.

Mielenkiintoisin uusi kasvo on Eestin maajoukkuehyökkääjä Maksim Ivanov. Hän on selvästi itänaapurin kiekkokoulun kasvatteja: taitava kiekollisena ja hyvän pelisilmän omaava. Ivanov kuitenkin kaipaisi vierelleen kovaa maalintekijää, joka hakisi vapaata paikka ja jolle kiekkoa voisi jakaa. Nyt hänen tehonsa ja taitonsa ovat toistaiseksi mennet hieman hukkaan, ja ehkä mukana on ollut myös pikkuisen liikaa "möllimäisiä" kiemuroita. Hannu Pajunen ja Pasi Reunanen edustavat joukkueen kookkaampaa kalustoa, liikettä ja kovuutta vain saisi olla hieman enemmän.

Muut hyökkääjät ovat kolmos-nelosketjun pelaajia - valitettavasti. Taidossa ja voimassa heille tullee vaikeuksia sarjan kovimpien joukkueitten puolustajien kanssa maalinedustalla.

Sarjasijoitus

Tämän kauden Jää-Kotkat on yleisesti noteerattu sarjan viimeiseksi. Eihän se ole suurikaan ihme, jos katsoo joukkueen nimistöä ja vertaa sitä muihin. Miehistö on kasattu pienellä budjetilla, sillä Uudessakaupungissa ei jääkiekko ole alueen ykköslaji. Tähän tilanteeseen ei tuonut oleellista muutosta se, että Korihait putosi I divisioonaan. Vaikka seurat ovat samalla sarjaportaalla, koripallo on edelleenkin se näkyvämpi laji lehdistössä.

Tällä kaudella ei ole farmisopimusta Rauman Lukon kanssa. Nyt on katseet käännetty etelään päin ja saatu aikaiseksi yhteistyösopimus TPS:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään pelaajavirtaa Turusta Uuteenkaupunkiin, vaan kyse on lähinnä junioritoiminnan yhteistyöstä. Ilmeisesti pari pelaajaa Turusta päin kuitenkin tullaan joukkueessa näkemään, ja vahvistukset ovatkin tarpeen. Toivottavasti mahdolliset avut pelaavat joukkueessa koko kauden loppuun asti. Myös puolustukseen on odotettavissa vahvistuksia, ainakin huhujen mukaan. Ketä tai keitä on joukkueeseen tulossa, on turha tässä spekuloida ennen kuin on varmaa tietoa.

Se mitä mahdolliset viime hetken vahvistukset tulevat vaikuttamaan joukkueeseen, on vaikea sanoa ennen kuin nimiä on tiedossa, mutta jonkinlaista yllätystä saattaa olla ilmassa. Sen takia sarjaveikkauksena onkin, että joukkue lunastaa tällä kaudella viimeisen pudotuspelipaikan ja näyttää pitkää nenää kaikille epäilijöille. Nuorekas, ennakkoluuloton ja loppuun asti yrittävä joukkue tulee yllättämään tällä kaudella kaikki muut seurat ja Jukuritkin tulee kokemaan ensimmäisen tappionsa Uudessakaupungissa Mestiksessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle