Mielipide

Jokipoikien valittava suuntansa

MESTIS / Kolumni
Jokipojat on nyt kolme kautta peräkkäin sijoittunut Mestiksessä sijoille 6-8. Jatkossa on pyrittävä parempaan, sillä sen joensuulaisyleisö ansaitsee.
haastattelu

Pikkarainen nostaa vaatimustasoa Jokipojissa
[lue lisää]

Organisaatiossa on kyettävä muutoksiin, sillä sijoitus keskikastissa vaikuttaa maksimitasolta nykyisellä toimintatavalla, jossa seuraa johdetaan kiireisenä oman toimen ohessa. Vaikka toimijoilla olisikin riittävästi intohimoa seuran kehittämiseen, niin menestyvässä organisaatiossa tarvitaan myös todellista osaamista sekä pelaajahankintoihin että markkinointiin.

Hapuilevasta toiminnasta ja keskinkertaisesta menestyksestä huolimatta Jokipoikien yleisömäärät olivat päättyneellä kaudella Mestiksen toiseksi korkeimmat. Ilahduttavasti myös fanikulttuuri nosti voimakkaasti päätään. Pohjoiskarjalaisten tuesta seuran kehittämisen ei pitäisi jäädä kiinni.

Yleisö on tukensa osoittanut, mutta mielenkiinnon säilyminen jatkossakin vaatii toimenpiteitä. Paikallaan tarpominen ei riitä, vaan joensuulaiskiekkoilulle on laadittava päämäärät ja mietittävä toimenpiteet, joiden avulla niihin päästään.

Kun suunnitelmat ovat tavoitteellisia ja eteenpäin tähtääviä, yleisön ja muiden tukijoiden kiinnostus lisääntyy takuuvarmasti. Harrastuksena tehtävä puuhastelu on jätettävä menneisyyteen ja siirryttävä ammattimaisempaan toimintaan. Yksi toimintaa kehittävistä toimenpiteistä saattaisi olla seuran yhtiöittäminen, josta on Joensuussakin puhuttu vuosikausia. Avoin osakeanti saattaisi kaivatun pääoman lisäksi tuoda uusia ja osaavia toimijoita seuran taustatoimijoiksi.

style="border: solid 1px #ddd; border-right: solid 1px #ddd; padding: 4px;">,,

Pahin vaihtoehto, mihin joensuulainen jääkiekkoilu voi sortua, on alentuminen pelkäksi pelaajien kasvattajaksi ja jonkin liigaorganisaation apulaiseksi.

Jos Jokipojissa taistellaan olemassa olosta kausi kerrallaan eikä tavoitella mitään suurempaa, lopahtaa lupaavasti kaupungissa virinnyt kiekkoinnostus. Penkkiurheilijoille haave paremmasta on kaikista tärkeintä, ja se Jokipoikien pitää tukijoilleen mahdollistaa. Yleisö on viisasta, joten tyhjät puheet ja lupaukset aiheuttavat kuitenkin vain tyytymättömyyttä. Joutavanpäiväisillä missioilla ja tavoitteilla ei ole arvoa, vaan myös niiden saavuttamisen mahdollistavat toimenpiteet on suunniteltava ja tuotava julkisesti esille.

Pahin vaihtoehto, mihin joensuulainen jääkiekkoilu voi sortua, on alentuminen pelkäksi pelaajien kasvattajaksi ja jonkin liigaorganisaation apulaiseksi. Jokipojilta suurimman kunnianosoituksen – pelipaidan jäädyttämisen – saanut Hannu Kapanen ehdotti sanomalehti Karjalaisen haastattelussa (6.3.), että tulevina vuosina Jokipoikien parhaat pelaajat pitäisi saada pelaamaan liigaa Kuopioon. Toiseen suuntaan siirtyisivät nuoret pelaajat, jotka eivät vielä yllä liigatasolle. Kapasen mielestä Itä-Suomeen mahtuu vain yksi liigaseura, joka on tällä hetkellä KalPa.

Kokeneen kiekkomiehen ehdotus on joensuulaisittain ajateltuna käsittämätön. KalPan farmiseuraksi ryhtyminen olisi joensuulaiskiekkoilulle viimeinen virhe, joka kerralla lannistaisi omiaan sinnikkäästi tukevan yleisön. Suurta yleisöä kiinnostaa lähinnä seuran menestys, ei niinkään yksittäisten, usein vieläpä muualta hankittujen, pelaajien kehitys. Yhteistyö on tietysti eri asia.

KalPa on Jokipoikien rakas kilpakumppani ja paikallisvastustaja eikä mikään Savo-Karjalan alueen yhteinen suosikki, jonka menestys lämmittää kaikkia kiekkojännäreitä. Joukkueet pelasivat samassa sarjassa vielä kolme vuotta sitten ja vuosituhannen alussa Jokipojat oli kuopiolaisia ylemmällä tasolla. Sitäkin ennen voimasuhteet ovat vaihdelleet useaan otteeseen - miksi nykyisen tilanteen pitäisi olla aikaisempaa merkittävämpi ja lopullisesti kiveen hakattu?

Antakaa meille joensuulaisen jääkiekkoilun ystäville mahdollisuus unelmoida! Vain siten mielenkiinto pysyy korkealla.

Kirjoittaja on Jatkoajan Mestis-toimituksen toimituspäällikkö.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös