Mielipide

Jokerit: Häkkinen ykkönen, Helanen hyvä kakkonen

LIIGA / Kolumni
Helsingin Jokerien maalivahtina pelaa toistaiseksi Kajaanin Hokista kuluvaksi kaudeksi pääkaupungin valoihin muuttanut Pasi Häkkinen, 26. Viime kaudella Jokereiden kakkosvahtina toiminut Markus Helanen, 27, saa edelleen seurajohdolta täyden luottamuksen, mutta ei vielä peliaikaa.

- Helanen saa aivan varmasti samanlaisen mahdollisuuden kuten Häkkinen on saanut alkukaudesta. Katsotaan tilannetta aivan rauhassa, sillä tässä asiassa ei ole tarvetta hätiköidä, Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen kumoaa julkisuudessa vellovia huhuja Jokereihin pian hankittavasta uudesta maalivahdista. Samaa vakuuttaa toistaiseksi myös valmentaja Hannu Jortikka.

- Häkkinen pelaa tiistaina TPS-ottelussa. Jos Jokerit häviää 10 ottelua putkeen, sitten minun on mentävä Virmasen toimistoon pyytämään lisämiehitystä. Kautta on pelattu nyt neljä ottelua, joten vielä ei todellakaan ole johtopäätösten aika. Katsotaan ensin koko kierros eli pelit jokaista liigajoukkuetta vastaan. Ainoastaan jäähyistä voin sanoa sen, että niitä on joukkueella liikaa. Tällä jäähymäärällä ei pelejä voiteta, Jortikka pohtii alkukauden muutamaa ottelua.

Virmanen myöntää sen, että jos Sean Bergenheim jää Pohjois-Amerikkaan tai Mikko Ruudun pelikunto ei ole odotettu, Jokerit tulee hankkimaan lisävahvistuksia hyökkäyspäähän.

- Vielä ei kuitenkaan ole niiden aika. Bergenheimin tilanne selviää lokakuun alussa. Mikko Ruutu aloittaa lokakuussa jääharjoittelun ja sen aikana näemme tarkemmin, missä hänen suhteensa mennään. Mitään kiirettä lisähankinnoille meillä ei ole Jokereissa ole, vaan nuorille ja kaikille muillekin annetaan todellinen mahdollisuus, Virmanen linjaa joukkueensa uutta strategiaa.

Tapaukset Dahlman, Varis ja Sjögren

Julkisuudessa on spekuloitu kesästä lähtien sitä, miksi Jokerit ei tarjonnut sopimusta ex-Jokereille Tony Dahlman ja Petri Varis, mutta täydensi joukkuetta sen sijaan 35-vuotiaalla Thomas Sjögrenillä.

- Teimme keväällä junioreiden kanssa sellaiset sopimukset, joiden puitteissa haluamme taata heille myös peliaikaa. Kun Sean Bergenheim ja Mikko Ruutu luultavasti palaavat joukkueeseen, Dahlmanin tai Variksen peliaika olisi lähinnä junioreilta pois. Thomas Sjögren pelaa Jokereissa siksi, että tein AIK aikanani hänen kanssaan kolmen vuoden sopimuksen. Sitä sopimusta on vielä vuosi jäljellä.

- Kun Jokerit vetäytyi AIK:sta, minun vastuulleni jäivät pelaajista Thomas Sjögren, Toni Sihvonen ja Niklas Bäckström. Kärpät ostivat Bäckströmin sopimuksen heille ja Toni Sihvosen sopimus päättyi viime kauteen. Jäljelle jäi siis Thomas Sjögren, jolle maksan palkan vaikka hän istuisi kotonaan Tukholmassa ja räkisi kattoon. Pelatkoon mieluummin sitten Jokereissa, Virmanen toteaa.

Onko Jokerit tuomareiden hampaissa?

Jokerit on pelannut neljä otteluaan yhden pisteen keskiarvolla ja sillä irtoaa sarjassa kymmenes sija. Vaikka pelissä on ollut paljon hyvääkin, se hyväkin on hukattu turhiin jäähyihin. Suurin osa jäähyistä on varmasti täysin ansaittuja, mutta silti kotiotteluissa Jokereille vihelletään uskomaton määrä jäähyjä muihin SM-liigan joukkueisiin verrattuna. Kyse ei ole suinkaan tästä kaudesta, vaan tällä asialla on pitkä perinne.

Joidenkin ulkopuolisten asiantuntijoiden mielestä Jokereiden kotiotteluissaan saama jäähymäärä on enemmän tai vähemmän suoraa seurausta Jokereiden omistajasta, Hjallis Harkimosta ja hänen puheista julkisuudessa… Oli kyse sitten Hjalliksesta tai ei, esimerkiksi viime kaudella Jokerit pelasi vain 38 prosenttia eli 10 peliä sellaisia kotiotteluita, joissa vastustaja sai enemmän jäähypäätöksiä kuin kotijoukkue Jokerit.

Alkaneella kauden kahdessa kotiottelussaan Jokerit on jäähyillyt kotonaan peräti 15 kertaa vastustajien saatua vain kuusi jäähyä. Prosentit alkaneelta kaudelta vain komistuvat, sillä 71 prosenttia jäähyistä on Ilmalan kotiotteluissa vihelletty Jokereille ja vain 29 prosenttia vastustajille. Tämä ei suinkaan ole tavanomaista SM-liigassa, sillä keskimääräiset jäähytilastot ovat kaudesta ja laskentatavasta riippuen noin 55 prosenttisesti vierasjoukkueiden haitaksi.

Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen sen paremmin kuin valmentaja Hannu Jortikkakaan eivät halua ottaa asiaan muuta kantaa kuin sen, että jäähyjä on tullut aivan liikaa. He selvästi varovat sanojaan ja asettelevat ne tässä asiassa todella tarkkaan.

- On me otettu tyhmiä jäähyjä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Sami Heleniuksen jäähy ja Raumalla Glen Metropolitin jäähy olivat sellaisia. Jälkikäteen kun tuosta Rauman ottelusta on videota katsonut, niin olisi siitä toisinkin voinut tuomita. Silti nämä jäähymäärät kotiotteluistamme useamman kauden ajalta ovat kyllä aika mielenkiintoisia, jopa hämmästyttäviä, Jortikka tyytyy toteamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös