TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Jimi Santala: "Jukurit nähdään pleijareissa"

MESTIS / Kolumni
20-vuotias puolustaja Jimi Santala pelaa ensimmäistä kauttaan miesten peleissä. Santala mahtuisi ikänsä puolesta vielä A-junioreihin peleihin, mutta mies uskoo Mestis- pelien kehittävän enemmän.

Santalan joululoma venähtää muita pelaajia pidemmäksi. Nuori pelaaja joutuu operoitavaksi.

– Kyseessä on kirurginen operaatio ja se pitää sivussa jonkin aikaa. Toivon mukaan tammikuun lopulla ollaan taas kehissä, Santala tarinoi.

Jukureiden kausi on ollut vaikea. Mestiksen kestomenestyjä joutuu tosissaan taistelemaan paikasta pudotuspeleihin. Yöuniaan mies ei kuitenkaan myönnä menettäneensä.

– Vaikeaa on kieltämättä ollut itselläni ja joukkueella. Monta niukkaa yhden maalin tappiota ja maalinteko on ollut todella vaikeaa. Kotona on pelattu hyvin ja sama vire pitäisi saada myös vieraspeleihin.

– Joukkueessa on kuitenkin hyvä henki ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Meillä riittää myös uskoa omaan tekemiseen, mies tiivistää alkautta.

Santalan mukaan Mestiksen ja A-nuorten peleissä on selviä eroja. Kauden edetessä puolustaja arvioi päässeensä paremmin vauhtiin mukaan.

– Alussa oli vaikeaa ja eron junnujen peleihin huomasi selvästi. Eroa on kaikessa vauhdissa, pelaajien taitavuudessa ja fyysisyydessä.

Mestiksen vuoden tulokkaan tittelin Santala lähettää Vantaalle. Tittelin saa vanha joukkuekaveri Roope Ranta.

– Roope on taitava pelaaja ja myös peliälyä löytyy. Muista tulokkaista HeKin-paidasta Jesse Rohtla ja Teemu Rinkinen ovat jääneet mieleen, Santala arvioi.

Välillä hyökkäyksen kärkenä

Santala oli haastatteluhetkellä iskenyt puolustajan paikalta kaksi maalia. B-junioreihin saakka hyökkääjänä pelannut Santala on nähty sarvipäissä usein hyökkäyksen kärkenäkin. Pelityyli saattaa aiheuttaa katsomossa
sydämentykytyksiä, mutta valmennukselta mies ei myönnä noottia tulleen.

– Ei ole tarvinnut valmentajien jarrutella. Välillä painetaan siellä hyökkäyksen kärjessä, mutta tietysti pyritään pitämään oma päätykin puhtaana.

Avausmaali Mestiksessä syntyi Savonlinnassa SaPKon verkkoon ja toinen osuma syntyi Kalevankankaalla KooKoon verkkoon.

– No.. eka maali on aina eka, mutta kyllä tuo maali rakasta vihollista vastaan kotihallissa tuntui kuitenkin paremmalta, Santala myhäilee.

Santalan pakkiparina on lähes koko kauden ollut Eero Hyvärinen. JYP-kasvatin kanssa on Santalan mukaan helppoa pelata.

– Tosi hyvin on mennyt. Kemiat toimivat ja olemme pelaamiseen liittyvistä jutuista samaa mieltä.

Kuinka Santala arvioi koulusanoin omaa kauttaan?

– Jakaisin sen kahteen osaan. Alkukauden arvosana sijoittuu kuutosen ja seiskan tienoille, ja loppukausi sitten seiskan ja kasin välille, Santala arvioi.

Hyökkääjästä pakiksi

Santalan ura alkoi siis hyökkääjänä. B-junioreissa valmentaja Jyrki Tuukkanen siirsi nuorukaisen puolustajaksi.

– Päätös tuli aika nopeasti Tuukkasen sitä kysyessä. Kausi oli jo alkamassa ja joukkueet täyttymässä. Aluksi hieman jännitti ja eka sarjapeli oli B-junnuissa Bluesin toista porukkaa vastaan, mies muistelee.

B-junioreissa Santala pelasi myös yhden kauden HPK-paidassa. Vuosi poissa vanhempien hoivista kasvatti nuorta miestä paljon.

– Kamat kassiin ja bussilla Hämeenlinnaan. Ei ollut tietoa, onko valmentaja mahdollisesti vastassa. Reissu ei kaduta, sillä se kasvatti melkoisesti. Siinä tuli hyvin nuoren pojan opittua kokkaamiset ja pyykkäämiset. Isot kiitokset Tapolan Jussille, joka otti mukaan jengiin ja antoi myös vastuuta, sillä kehityin paljon kauden aikana myös pelaajana, Santala kiittelee.

Kaksi edellistä kautta Santala vietti Espoon Bluesin A-junioreissa. A-nuorten SM-hopea on uran kohokohta toistaiseksi. Santala kuului myös Bluesin SM-liigajoukkueen sopimuspelaajiin, mutta SM-liigan huuma on vielä
kokematta.

– A-junnuissa hävittiin mestaruus keväällä 2007 niukasti Pelicansille. Pääsin myös kokeilemaan liigavauhtia harjoituksissa, mutta Bluesilla oli niin kova pakkikalusto, ettei debytti ollut edes lähellä.

Viime keväänä Santala valittiin A-nuorten SM-liigan parhaaksi puolustajaksi. Tunnustus lämmittää, vaikka näkyvää muistoa ei kaappiin tullutkaan.

– Eipä ole mitään pokaalia näkynyt, eli tyydytään pelkkään mainintaan vain. Valmentajat tuon valinnan ymmärtääkseni tekevät, eli varmaan jotain kaukalossa tehnyt oikein, mies myhäilee.

Bluesin kausilta Santala antaa muutamalle valmentajalle kiitokset.

– Lauri Marjamäeltä ja Antti Törmäseltä tuli paljon hyvää oppia, Santala lähettää kiitokset Espoon suuntaan.

Kiekkoilijan geenit kotoa

Jääkiekkoilijan geenit mies sai jo syntyessään. Isä on toiminut valmentajana ja isoveli Jomi on pelannut Suomessa 1.divisioonassa ja kiertänyt paljon myös ulkomaiden kaukaloissa.

– Isä ja äiti ovat todella paljon sponssaneet pelaamista nuorempana, enkä varmasti olisi tässä ilman vanhempien tukea. Muutaman vuoden ikäisestä on tullut pyörittyä hallilla, Santala kertaa.

Isoveljen värikäs ura on tehnyt vaikutuksen myös Jimiin. Nykyään Jomi Santala toimii rekisteröitynä pelaaja-agenttina.

– Onhan veli kertonut juttuja pelivuosiltaan. Lisäksi olen saanut olla paikalla esimerkiksi Saksassa ja Tanskassa, ja sikäläinen kiekkokulttuuri teki mahtavan vaikutuksen. Siellä todella uskalletaan elää mukana pelissä alusta loppuun.

Ulkomaiden kaukalot siintävät myös Santalan silmissä. Nyt tavoitteena on kehittyä pelaajana ja siihen Mestis on oikea sarja.

– Ulkomaat kiinnostavat, sillä eri kulttuureita on hienoa kokea. Kausi kerrallaan mennään ja liigaan pääseminen vaatii vielä paljon työtä. Sinne ei ole mikään kiire, mutta toivottavasti joskus pääsen kokeilemaan, Santala visioi.

"Muutaman taikamaila pukukoppiin"

Espoosta muuttanut Santala on viihtynyt hyvin Mikkelissä ja Jukureissa. Syksyn Santala on keskittynyt pelkkään pelaamiseen, mutta opiskeluiden aloittaminen on suunnitteilla. Mies kuuluu myös Jukureiden julkisuutta
saaneeseen "bingojengiin".

– Mikkeli on mukava pikkukaupunki. Tyttöystävän vierailut tuovat välillä piristystä ja joukkuekavereiden kanssa tulee pyörittyä vapaallakin. Beschin Niken kanssa tulee opiskeltua englantia ja myös muiden jätkien kanssa pyörittyä. Kahviloissa istutaan ja pleikkaria hakataan, eli
tavallista nuoren kiekkoilijan arkea.

– Vierumäellä kävin pääsykokeissa ja tavoitteena on päästä opiskelemaan liikuntaneuvojaksi, puhelias Santala tarinoi.

Loppuvuosi on lahjojen ja lupausten antamisen aikaa. Santala lähettää muutaman toiveen Korvatunturille.

– Joulupukki voisi käydä jättämässä Jukureiden koppiin muutaman taikamailan helpottamaan maalin tekemistä.

– Itselläni ei suuria toiveita ole. Pääasia, että saan olla perheen kanssa ja jotain pientä lahjaa siihen päälle.

Ja loppuun, mikä on Jimi Santalan julkinen uudenvuoden lupaus? Lupaus tulee nopeasti ja epäröimättä.

– Jukurit nähdään varmasti pleijareissa. Meillä on hyvä joukkue ja täältä tullaan vielä, Santala toteaa päätäväisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös