Mielipide

Jets kokeilee maalivahtikriisiinsä ensiavuksi tšekkiläistä plaseboa

NHL / Kolumni
Winnipeg Jets on ajautumassa maalivahtikriisiin nuoren torjujakaksikkonsa epätasaisten otteiden vuoksi. Ensiapuna joukkueessa päätettiin turvautua entiseen ykkösvahtiin, syksyllä farmiin passitettuun Ondrej Paveleciin.

Winnipeg Jets otti viime syksynä tietoisen riskin ja aloitti kauden suhteellisen kokemattomalla maalivahtikaksikolla. Samalla päätös tiesi organisaation monivuotiselle ykkösvahdille Ondrej Pavelecille passitusta farmiliigaan tšekin pudottua marssijärjestyksessä nuorten haastajiensa taakse.

Syksyinen ratkaisu oli looginen ja odotettu. Pavelec oli ollut läpi Jets-uransa epätasainen. Toisaalta niin Connor Hellebuyckilla kuin Michael Hutchinsonilla oli allaan vahvat näytöt kahden edellisen kauden ajalta. Kumpikin oli pelannut paikan saatuaan lyhyen aikaa erinomaisesti.

Hellebuyck nousi farmista hieman ennen viime kauden puoliväliä Pavelecin loukkaantumista paikkaamaan ja osoitti olevansa yllättävänkin valmis NHL-jäille. Hutchinson puolestaan loisti puolen kauden ajan edellisellä kaudella.

Jets-valmennus tulkitsi siis varsin loogisesti, että nuorten miesten kehityksen jatkuessa joukkue voisi tulla toimeen ilman kovapalkkaista ja epätasaista Pavelecia.

Hieman kauden puolivälin jälkeen voidaan todeta, ettei riskinotto kannattanut

Hieman kauden puolivälin jälkeen voidaan todeta, ettei riskinotto kannattanut. Organisaation maalivahtihelmi Hellebuyck on hoitanut alkukaudesta ykkösvahdin roolia ja vaikkei nuori jenkki ole suoranaisesti pettänytkään, ovat epätasaiset otteet osoittaneet Jets-valmennukselle, ettei Hellebuyck ole vielä kyllin kypsä kantamaan ykkösvahdin taakkaa yksin koko kauden ajan.

Hellebuyck on edelleen joukkueen ykkösnimi tolppien väliin, mutta tarvitsee luotettavan sparraajan, jonka voi heittää kehään tarpeen vaatiessa ja joka näin tarjoaa Hellebuyckille aikaa palautumiselle otteluruuhkassa.

Alkukausi osoitti samalla, ettei Hutchinsonista ole − ainakaan nykykunnossaan − tuohon rooliin. Hutchinson on ollut torjuntavastuuta saadessaan vielä Hellebuyckin heikkoa iltaakin epävarmempi eikä toissa talven maagisista otteista ole tällä hetkellä tietoakaan.

Orastavassa maalivahtikriisissään Jets päätti kokeilla yksinkertaisinta vaihtoehtoaan: se kutsui entisen ykkösvahtinsa farmista.

Pavelec on jakanut alkukaudesta torjuntavastuun varsin tasaisesti Manitoba Moosen paidassa organisaation toisen maalivahtilupauksen Eric Comrien kanssa. Comrieta on pidetty Jetsin maalivahtihierarkiassa lähes Hellebuyckin veroisena lupauksena, jonka annetaan marinoitua rauhassa runsaalla peliajalla AHL-jäillä. Eikä Comrieta kannattaisi nykyisessä maalivahtiturbulenssissa ylhäällä vielä kokeillakaan.

Pavelec pelasi toissa yönä Suomen-aikaa ensimmäisen kerran NHL-runkosarjaottelussa sitten viime huhtikuun. Ja ainakaan ensituntuman perusteella Jetsin ei kannata odottaa Pavelecista ihmeidentekijää.

Avausottelun perusteella Jetsin ei kannata odottaa Pavelecista ihmeidentekijää

Vaikka Jets ottikin helpottavan kotivoiton liigan häntäpään Arizona Coyotesista, paljastui Pavelec vanhaksi tutuksi, epätasaiseksi Ondrejksi. Jokainen Coyotesin kolmesta osumasta lipsahti helpohkosti tšekkitorjujan selän taakse.

Pavelecin haparoiden torjuma voitto toimii kuitenkin vähintään plasebon tavoin. Joukkue sai tappioputkensa poikki ja silmin nähden järkkynyttä itseluottamustaan palautettua.

Winnipegissä katsotaan nyt lähipäivät ja -viikot tarkasti, olisiko Pavelecista riittäväksi sparraajaksi Hellebuyckille. Parhaassa tapauksessa Pavelec hankkii itselleen vielä yhden mahdollisuuden nousta takaisin NHL-maalivahdiksi, joko Winnipegissä tai jossain muualla.

Toisaalta Pavelec-kortin kääntöpuoli saattaa aivan yhtä hyvin syventää Jetsin maalivahtiahdinkoa ja pakottaa GM Kevin Cheveldayoffin tarkistamaan maalivahtimarkkinoita luotettavan varavahdin toivossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös