Mielipide

Jaroslav Otevrel ansaitsee nimeään kantavan palkinnon

LIIGA, NHL / Kolumni
Sisukkuudesta ja jääkiekolle omistautumisesta jaettava Jaroslav Otevrel -palkinto olisi upea kunnianosoitus sekä palkinnon vuosittaiselle saajalle että kesken liigaottelun halvaantuneelle Otevrelille.

Bill Masterton kuoli tammikuussa 1968 lyötyään päänsä laitaan kesken NHL-ottelun. Jo saman kauden päätteeksi jaettiin Bill Masterton -trophy. Palkinto annetaan pelaajalle, joka osoittaa parhaiten sisukkuutta, urheiluhenkeä ja omistautumista jääkiekolle.

NHL-historian toistaiseksi ainoa ottelutapahtumassa saatuun vammaan kuollut pelaaja oli saanut oman kunnianosoituksensa ja nimensä historiaan.

Ässien tšekkihyökkääjä Jaroslav Otevrel halvaantui kaulasta alaspäin helmikuussa 1996 lyötyään kaulansa vastustajan polveen. Otevrelin toiveesta tämän pelinumero #89 ei ole enää Ässissä käytössä, mutta Otevrel ansaitsisi myös samanlaisen kunnianosoituksen kuin Bill Masterton.

Liigassa ei tällä hetkellä jaeta palkintoa sisukkuudesta ja omistautumisesta jääkiekolle − urheiluhenki on tosin yksi kriteeri Raimo Kilpiö -palkinnossa.

Otevrel ansaitsee samanlaisen kunnianosoituksen kuin Bill Masterton

Ainakin Sami Sandell olisi ansainnut Jaroslav Otevrel -palkinnon taisteltuaan itsensä kahden polvivamman jälkeen takaisin pelikuntoon. Otevrelin lisäksi tällainen palkinto olisi merkittävä kunnianosoitus myös palkinnon saajalle.

Uran traaginen päätös hieman peittää alleen sitä tosiasiaa, että Otevrel oli huippupelaaja − ja pelikavereiden mukaan myös huipputyyppi. Viimeiseksi jääneellä kaudellaan tšekkilaituri oli Ässien toiseksi paras pistemies. Ennen Porin-kausia Otevrel oli pelannut kaksi tehokasta kautta Pohjois-Amerikassa.

Jokainen 1990-luvulla liigakiekkoa seurannut takuuvarmasti muistaa Otevrelin, mutta nuoremmille sukupolville ei synny samanlaista kosketuspintaa.

Jos Liigan palkintogaalassa vuosittain jaettaisiin Jaroslav Otevrel -palkinto kauden sisukkaimmalle ja jääkiekolle omistautuneimmalle pelaajalle, niin todennäköisesti jollekin herää mielenkiinto selvittää, kenestä on kyse, jos Otevrel ei ole ennestään tuttu.

Jos Otevrel jotain on ansainnut, niin sen, ettei häntä unohdeta − pelaajana eikä ihmisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös