Mielipide

Jaroslav Bednarin positiivinen kausi

NHL / Kolumni
Myös Suomessa useamman kauden tahkonneen Jaroslav Bednarin mennyt kausi sujui varsin myönteisissä merkeissä. Mukaan mahtui positiivisia kokemuksia sekä NHL-kaukaloista että farmijäiltäkin. Seuraavassa Bednarin tuntemuksia kuluneen kauden vaiheista. Kolumni on käännös tsekkiläisen hokej.cz nettisaitin tekemästä artikkelista.

Vaikka 25-vuotias Jaroslav Bednar onkin tsekkiläisen kiekon yksi parhaista snipereistä, hänen taitonsa ovat silti hieman hämärän peitossa tsekkiläisille kiekkofaneille. Bednar lähti kotimaastaan kolme vuotta sitten saadakseen kokemuksia ulkomaista ja oppiakseen puhumaan hyvää englantia tulevaisuutta silmällä pitäen. Jättäessään kotimaansa Bednaria pidettiin vielä melko keskinkertaisena pelaajana, mutta SM-liigassa hän kuitenkin kehittyi yhdeksi liigan parhaista hyökkääjistä. Tästä huolimatta Bednar ei onnistunut vakuuttamaan Tsekin maajoukkueen päättäjiä. Useiden onnistumisien jälkeen Suomessa ja ilman todellisia mahdollisuuksia Tsekin maajoukkueessa Bednar päätti koettaa onneaan NHL:ssa.

Los Angeles Kings varasi hänet kesällä 2001 yllättävän pikaisesti - toisella kierroksella. Loistavan IFK-kauden jälkeen hän ei ollut kaukana NHL-sopimuksesta. "Päätös lähteä ei ollut kovinkaan vaikea. Minun mahdollinen siirtymiseni NHL:aan oli lähes joka päivä esillä Suomessa. Kaksisuuntaisen sopimuksen johdosta ajattelin, että aloitan Kingsin farmijoukkueessa. Olin kuitenkin päättänyt pysyä Pohjois-Amerikassa koko kauden alusta loppuun", Bednar tuumi.

Bednarin ennustus ei käynyt heti toteen. Kiekon tipahdettua jäähän LA Kingsin kauden avausottelussa Phoenix Coyotesia vastaan hän oli kuin olikin pelaavassa kokoonpanossa. Bednarin ensimmäinen NHL-rypistys tyssäsi kuitenkin jo seitsemän ottelun jälkeen. Viikon mittaisen pikavisiittin jälkeen farmijoukkue Manchester Monarchsissa hänet kutsuttiin takaisin tuuraamaan loukkaantunutta Ziggy Palffya. Tällä kertaa lystiä kesti vain kolme peliä ja edessä oli paluu farmiseuraan.

Ympärivuotinen odottaminen ja yrittäminen oli kuitenkin palkitsevaa. "Olen iloinen, että kestin farmijoukkueessa enkä pakannut kamojani Eurooppaan ensimmäisen kuukauden jälkeen farmissa. Jopa pelaaminen AHL:ssa oli upea kokemus ja olen varma, että siitä oli hyötyä tulevaisuudelleni Kingsin riveissä", Bednar arvioi kuukausiaan Monarchsin paidassa. Kuusitoista maalia ja 21 syöttöä Manchesterin riveissä toivat miehelle lopulta huhtikuussa kutsun Los Angelesiin.

Los Angelesin mennyt kausi oli vaihteeksi hieman ruusuisempi verrattuna muutamaan edelliskauteen. Alkukauden hieman epätasaisesta pelailusta huolimatta tähtitrio Jason Allison, Adam Deadmarsh ja Palffy johdattivat joukkueen taistoon Stanley Cupista. "Kausi oli joukkueelle todella positiivinen. Kauden alku ei ollu kummoinen, mutta joulun jälkeen pelimme taso parani ja pelasimme hyvää kiekkoa. Olen iloinen, että sain olla vaikuttamassa joukkueen pelaamiseen", Bednar muistelee.

Stanley Cupista Bednar on sitä mieltä, että Los Angelesin putoamiseen vaikutti enemmänkin tuuri kuin taito. "Meillä oli huonoa onnea. Pelasimme Coloradon kanssa tasaisia pelejä ja ratkaiseva ottelukin oli vain maalista kiinni, kun hävisimme 0-1." Tässä ottelusarjan neljännessä ottelussa Bednar ei päässyt pelaamaan, mutta oli kannustamassa joukkuettaan 18700-päisessä katsomossa, joka on suurin kiekkoyleisö koskaan Kaliforniassa. "Valmentaja halusi siihen peliin enemmän fyysisiä pelaajia, joten minä olin ensimmäisiä sivuun siirtyjiä. Muissa peleissä pelasin loukkaantuneen Deadmarshin tilalla Allisonin ja Palffyn kentällisessä", hän lisää.

Slovakialainen Palffy jatkoi Stanley Cupin metsästyksen jälkeen matkaansa Slovakian maajoukkueeseen ja Bednar seurasi turnausta television välityksellä. "Olin todella yllättynyt, että Slovakia kykeni voittamaan kultaa, mutta he todellakin olivat parhaita. Pääasiassa Palffy pelasi Peter Bondran kanssa. Oli nautinto katsoa heidän pelaavan yhdessä."

Palffy voi olla ylpeä kultamitalistaan, mutta Bednarin tarina on toinen. Hän ei ole vieläkään päässyt kunnolla Tsekkien maajoukkueeseen. Hän pelasi muutaman ottelun maajoukkueessa kuusi vuotta sitten ja palasi maajoukkueeseen syksyllä 2000. Mutta jälleen hänelle kävi kylmät maajoukkuetta valittaessa Saksan MM-kilpailuihin huolimatta loistavasta kaudesta IFK:n nutussa. "En odottanut olevani tänä vuonna MM-kisajoukkueessa. Kun en ollut kisakoneessa Suomen vuosinani, olisi ollut todellinen ihme jos olisin päässyt Ruotsin MM-kilpailuihin, kun tein aaltoliikettä AHL:n ja NHL:n välillä. Mutta olen tottunut jo siihen, ettei minua valita", Bednar toteaa pienellä virnistyksellä.

Tulevaisuuteen Bednar suhtautuu innokkaasti. Hän haluaa jatkaa Los Angelesissa ja toivoo uusia mahdollisuuksia. "Pääasia on, että saa olla kentällä ja pelata. Haluan näyttää, että todella osaan tehdä maaleja ja auttaa sillä tavalla joukkuettani. Mutta katsotaan mitä tuleman pitää..."

Jatkoaika kiittää artikkelin tehnyttä Michal Bergia ja hokej.cz:ta, joka antoi jutun meidän käyttöömme.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös