Mielipide

Jarkko Ruutu ajoi itsensä Suomi-kiekon paitsioon

LIIGA / Kolumni
NHL:ssä yli 700 ottelua pelannut Jarkko Ruutu ilmoitti lopettavansa pelaajauransa. Tänään häntä ei muistella kuitenkaan samanlaisella lämmöllä kuin Teemu Selännettä tai Saku Koivua. Se on hyvin pitkälle miehen itsensä vika.

Jarkko Ruutu pelasi rooliinsa nähden upean NHL-uran, joka kesti pidemmälle kuin moni uskoi. Kuten Ruutu itse tiedotteessaan maanantaina totesi, oli Pohjois-Amerikka hänen pelityylilleen suotuisin paikka pelata.

Jarkko on kuvaillut itseään pelaajaksi, joka tavoittelee aina voittoa tavalla tai toisella. Voittajaa hänestä ei kuitenkaan koskaan tullut. Vuoden 1998 mestaruus HIFK:ssa nuorena pelaajana jäi ainoaksi kirkkaimmaksi mitaliksi. Kirveleviä finaalitappioita miehen vyöltä löytyy enemmän. Hävitty Stanley Cup -finaali, World Cup -hopea, olympiahopea sekä kaksi hävittyä MM-finaalia.

Lopulta koitti se hetki, kun Ruutu ei enää saanut itselleen mieluisaa NHL-sopimusta. Suomalaiset kiekkofanit tajusivat tilanteen, ja Ruutua odotettiin vesi kielellä kotimaiseen Liigaan.

Ratkaisu oli kuitenkin yllätys kaikille. Ihmiset odottivat HIFK:n julkaisevan Ruudun sopimuksen, mutta hän päätyikin Jokereihin.

Joka tapauksessa nyt Liigaan oli saatu yksi mielenkiintoisimmista suomalaispelaajista. Erityisesti jokerifanit odottivat uudesta konkaristaan pelillistä johtajaa, joka olisi suuressa roolissa joukkueen mestaruusjahdissa.

Liiga puolestaan odotti Ruudusta näkyvyyttä koko sarjalle. Jokainen kuitenkin tunsi Ruudun hyvin leijonapaidasta, joten hänen peliään tultaisiin katsomaan pienemmilläkin paikkakunnilla.

Jälkeenpäin voidaan todeta, ettei Ruudun anti kotimaiselle kiekolle ollut juuri mitään NHL:stä paluun jälkeen. Otsikoita syntyi turhankin paljon, mutta yleensä negatiivisessa mielessä.

Ruudun sikailut, filmaamiset ja epäkunnioittava käytös vastustajia kohtaan läikkyi yli jatkuvasti kolmen Jokereissa vietetyn vuoden aikana. Ja mitä voittamiseen tulee, oli Jarkosta usein enemmän hallaa joukkueelleenkin. Kolmesta vuodesta jäi käteen yksi pronssi.

Ruutu joutui poistumaan Jokereista vähin äänin. Ruutua on aina pidetty fiksuna miehenä, joten monet odottivat hänen jatkavan toimiston puolella, kun sopimus Helsingissä loppuu.

Tätä ei tapahtunut syystä tai toisesta, mutta Ruudun negatiivinen näkyvyys viime vuosina on varmasti vaikuttanut asiaan.

Ruutu ilmoitti kesällä jatkavansa pelaajauraansa lähes satavarmasti. Liigasta yksikään seura ei ollut enää valmis tarjoamaan sopimusta, johon Ruutu itse olisi tarttunut.

Lopulta Ruudun pelaajaura ei päättynyt juhliin tuttujen ihmisten ympärillä, vaan koeaikasopimukseen Sveitsissä vähin äänin.

» Lähetä palautetta toimitukselle