Mielipide

James Neal ehkä sittenkin kaupan – Golden Knights on siirtorajallakin musta hevonen

NHL / Kolumni
Vegas Golden Knightsin yllättävä menestyminen on tehnyt joukkueesta entistä mielenkiintoisemman seurattavan siirtotakarajalla ja loppukaudella. James Neal saattaa sittenkin olla kaupan, vaikka laajennusjoukkue on äärimmäisen hyvissä asetelmissa pudotuspelejä ajatellen.

Ennakkokaavailuissa Vegas Golden Knightsin piti olla siirtotakarajalla myyjä, mutta uskomattoman vahva kausi on muuttanut asetelmia.

Runkosarjamenestys on kuitenkin eri asia kuin pudotuspeleissä voittaminen. GM George McPhee ei ole selvästi linjannut strategiaansa mihinkään suuntaan, mutta isoihin satsauksiin tulevaisuuden kustannuksella tulokasjoukkue tuskin on lähdössä.

Viimeisimpien huhujen mukaan Golden Knights olisi itse asiassa kauppaamassa toiseksi parasta maalintekijäänsä James Nealia. Aiemmin oli tietoa myös siitä, että joukkue yrittäisi neuvotella Nealin kanssa jatkosopimusta.

yhtenäisyys on ollut keskeinen tekijä Golden Knightsin menestyksessä, joten joukkue tuskin lähtee isoihin hankintoihin, vaikka saisikin Nealista riittävän houkuttelevan tarjouksen.

30-vuotias kanadalainen pelaa viimeistä kauttaan viiden miljoonan dollarin sopimuksesta. Nealin sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hän listaa kahdeksan joukkuetta, joihin häntä ei voi kaupata. Isokokoinen maalitykki on jo ylittänyt viime kauden maalisaldonsa ja on nykytahdilla pelaamassa noin 35 maalin kautta.

Nealin kaltaiselle maalintekijälle on käyttöä läpi NHL:n, mutta viiden miljoonan dollarin sopimus ei aivan joka joukkueen palkkakattoon mahdukaan. Laitahyökkääjähankintoja ovat tekemässä ainakin St. Louis Blues, Calgary Flames ja Nealin entinen seura Nashville Predators.

Jos Golden Knights päätyy Nealin kauppaamaan, syntyy kokoonpanoon valtava aukko. Joukkueen yhtenäisyys on ollut keskeinen tekijä Golden Knightsin menestyksessä, joten GM McPhee tuskin lähtee isoihin hankintoihin, vaikka saisikin Nealista riittävän houkuttelevan tarjouksen.

Esimerkiksi tulokashyökkääjä Alex Tuch olisi kokeilemisen arvoinen nykyistä isommassakin roolissa.

Tulevaisuutensa turvaamiseksi Golden Knightsin on saatava aikaiseksi jatkosopimukset hyökkääjä William Karlssonin sekä puolustajien Colin Millerin ja Shea Theodoren kanssa. Kaikki kolme ovat nousseet laajennusjoukkueessa isompaan rooliin ja onnistuneet nostamaan suoritustasoaan merkittävästi.

Golden Knightsilla on tällä hetkellä palkkakatossa tilaa vähän yli kahdeksan miljoonaa dollaria, mutta jo tehdyt jatkosopimukset Jonathan Marchessaultin, Brayden McNabbin ja Jon Merrillin kanssa kuluttavat ensi kauden budjetista jo viitisen miljoonaa dollaria.

Konkariosastolla on kuitenkin useita isoja sopimuksia päättymässä, mikä antaa joukkueenjohdolle lisää pelivaraa. Esimerkiksi David Perron on Nealin tavoin rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi jäävä kokenut hyökkääjä, joka varmasti kiinnostaisi muitakin NHL-seuroja.

Ensimmäisen NHL-kauden hyvää menestystä ei kuitenkaan kannata haaskata myymällä suurimpia valtteja. Hyvä hurmos on syytä viedä päätyyn asti. Golden Knights on ollut koko NHL-kauden kiinnostavin ilmiö, ja tulokasjoukkueen ratkaisut kiinnostavat myös siirtorajalla.

Vieläkin kiinnostavampaa on kuitenkin seurata, kuinka pitkälle vegasilaisjoukkue yltää ja millaisella kokoonpanolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös