Mielipide

Jakub Petružalek – alemmista ketjuista parrasvaloihin?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Vahva alkukausi Amurissa hiipui hiljalleen kevättä kohden. Pudotuspelit olivat valtaisa pettymys joukkueen ykköstykki Jakub Petružalekille. Nyt miehellä on mahdollisuus paikata pettymystään Tšekin mukana. MM-kisojen ensikertalaisella onkin tarjolla yllättävän suuri rooli maajoukkueessa.

Kulunut kausi on ollut melkoinen kehityskaari tšekkihyökkääjä Jakub Petružalekille. Jos Helsingin EHT-turnauksessa pienikokoinen polkukone pelasi vasta ensimmäiset maaottelunsa urallaan, on mies nyt suuressa roolissa jo uransa ensimmäisissä MM-kisoissa.

Vaikka Tšekin joukkue pursuileekin hyökkäyksen osalta NHL-tähtiä, on Petružalekille tarjolla jälleen monipuolista roolia. Sekä joukkueen kakkosylivoimassa että alivoimalla harjoituksissa viilettänyt hyökkääjä on joukkueen yksi fyysistä pelaajista – ja nyt puhutaan 175-senttisestä kiekkoilijasta.

– Pohjois-Amerikan aika opetti ja auttoi paljon, koska en ole kentän isoin kaveri. Usein yllätän vastustajani, sillä he eivät välttämättä osanneet odottaa tämän kokoisen pelaajan tulevan ja vievän taklaukset loppuun. Se on siis jotain, mitä opin Yhdysvalloissa, missä pelattiin todella fyysisesti, Petružalek kertoi Jatkoajalle fyysisen pelinsä taustaa.

– Jopa SM-liigassa pelattiin todella kovaa. Paljon heitettiin kiekko päätyyn ja sitä kautta mentiin perään. Joten sielläkin piti olla melko fyysinen, pohti hyökkääjä itse marraskuussa vahvuuksistaan maajoukkueessa.


Jakub Petruzalek tuo vauhtia ja fyysisyyttä Tsekin hyökkäykseen.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Amurin kausi päättyi pettymykseen

Kahden Lukko-kauden jälkeen alku Amur Habarovskissa ei olisi voinut olla parempi. Joukkue lensi ja ennen kaikkea joukkueen ykköshyökkääjä Petružalek oli huikeassa vireessä. Mies olikin syksyllä Euroopan paras pelaaja johtaessaan yllättäjäjoukkueen peliä.

Joukkueen fyysinen pelityyli aiheutti vaikeuksia muille joukkueille. Samalla suoraviivainen jääkiekko yllätti sarjan monet suurjoukkueetkin. Mutta ennen kaikkea – se sopi joukkueen ykköshyökkääjä Petružalekin peliin paremmin kuin hyvin.

Hiljalleen joukkueen yllätysmomentti kuitenkin hiipui kasaan, ja muut joukkueet alkoivat saada Hannu Jortikan pelitavasta paremmin ja paremmin kiinni. Tähän kun lisätään joukkueen hurmostilan tyrehtyminen, oli joukkueella vaikea kevät.

Se näkyi myös voittojen mukana vahvasti elävän Petružalekin pelissä. Tekemisestä tuli ajoittain väkinäistä ja välillä jopa tuskalla eteenpäin puskemista, ja se näkyi myös miehen omissa otteissa ja tehoissa.

Tähän kun lisätään muutaman avainpelaajan loukkaantuminen, oli pudotuspelit Habarovskissa valtaisa pettymys. Joukkue tipahti jo ensimmäisellä kierroksella pudotuspeleissä, joten unelmien kevät sai karun ja nopean lopun.

Roolia tarjolla

Tällä kaudella 50 pistettä KHL:ssä nakuttanut ja ensimmäisiä MM-kisoja odottava Petružalek myönsi jo syksyllä mahdollisten kisojen olevan suuri haave. Hyvästä kaudesta huolimatta mies ei osannut toivoa erityistä roolia joukkueesta.

– MM-kisat ja olympialaiset ovat suurimpia unelmia. Joka tapauksessa paikka kisoihin on vaikea saada, ja jo pääsy pelaavaan kokonpanoon olisi hienoa, vaikka rooli jäisi 13. hyökkääjäksi.

Jo pelkästään Tšekin harjoituspelien perusteella sitä vaaraa sekä keskushyökkääjän että laiturin tontilla viihtyvällä hyökkääjällä ei ole. Juuri monipuolisuus on se vahvuus, mikä saattaa nostaa Petružalekin roolin yllättävän suureksi.

Kolmosketjussa pelaava laituri saa vastuuta niin ylivoimalla kuin alivoimallakin. Siinä mielessä näytönpaikka onkin huikea. Päävalmentaja Alois Hadamczik on jo osoittanut, että vastuuta on luvassa. Nyt paikka NHL-hyökkääjien rinnalla pitää vain lunastaa.

MM-kisat ovat Petružalekille muutenkin erinomainen tilaisuus. Mieheltä puuttuu vielä sopimus ensikaudeksi. Huhut ovat vieneet miestä jo Omskiin ja Magnitogorskiin. Hyvien kisojen jälkeen voi kysyntää kuitenkin kuulua myös Pohjois-Amerikan suunnalta.

» Lähetä palautetta toimitukselle