Mielipide

Jagr-kauppa - Washingtonin pelastaja?

NHL / Kolumni
Washington Capitalsin johto täytti faneilleen tekemänsä lupauksensa hankkia kesän aikana hyökkäykseen lisää tehoa. Jaromir Jagrin tulo Yhdysvaltain pääkaupunkiin tuo joukkueelle kaukalon ulkopuolella palstatilaa lehdistössä ja minuutteja mediassa sekä itse kaukalossa taitoa huikean määrän. Mutta tekeekö Jagrin hankinta joukkueesta suoraan selkeän Stanley Cup – kisaajan? Kuinka paljon liigan pistepörssin moninkertainen voittaja pystyy auttamaan joukkuetta menestymään?

The Unknown Team

Washington Capitals tunnetaan joukkueena, jota kukaan ei tunne. Joukkueena, jossa ei sen lähes 30-vuotisen uran aikana ikinä ole ollut todellista supertähteä. Vaikka joukkueessa on tälläkin hetkellä yksi liigan parhaimmista maalintekijöistä(Peter Bondra), NHL:n Raimo Helminen (Adam Oates), eniten liigassa maaleja viime kausina tehnyt puolustaja (Sergei Gonchar) ja Vezina-trophyn voittanut maalivahti Olie Kölzig, niin silti joukkuetta pidetään hajuttomana ja mauttomana kuten eräitä SM-liigajoukkueita Suomessa. Arvostusta on ehkä jonkin verran nostanut fakta, että kahtena edellisenä kautena joukkue on ollut keskitalvella NHL:n paras joukkue monen kuukauden ajan(toisaalta edellä mainittu arvotus on häipynyt pudotuspelien aikaisten päättymisien takia). Myös joukkueen vierailu Stanley Cupin loppuottelussa jokunen vuosi sitten saattoi aukaista jonkun silmiä. Mutta edellä mainituista syistä huolimatta joukkuetta pidetään yleisesti yhtenä tylsimmistä ja turhimmista joukkueista taalajäillä.

Mitkä ovat sitten syyt tähän arvostuksen puutteeseen? Helpoimmin huomattava syy lienee Ron Wilsonin puolustusvoittoinen pelitaktiikka, joka perustuu kurinalaiseen pelityyliin ilman erivapauksia tähtipelaajillekaan. Mutta suurempana syynä Washingtonin näkymättömyyteen NHL-kartalla pidän sitä tosiasiaa, että joukkue ei ole aiemmin siirtomarkkinoilla suuremmin esiintynyt, ja näin organisaatioon yleisen huomion kiinnittävät hankinnat ovat jääneet vähiin. Siksi keskiviikko-iltana harva osasi odottaa Capitalsien lehdistötilaisuudesta moista shokeeraavaa uutista kuin Jagrin hankinta joukkueeseen oli.

Tsekin tulo jakaa fanien mielipiteet

Jagrin hankinta olisi totta kai kova juttu joka joukkueelle ja fanien luulisi hyppivän ilosta. Ensisilmäys Capitals-fanien reaktioihin kertoo sen, että tsekkilaiturin hankinta jakaa mielipiteet rajusti kahtia. Suurin osa faneista on todella iloisia kun vihdoinkin monen vuoden odotuksen jälkeen joukkueeseen saatiin todellinen tähtiluokan pelurin ja tämän mukana aimo annos lisää kiinnostavuutta ja taitoa. Onhan Jaromir kiistämättä yksi nykyjääkiekon suurimpia pelaajia ja kiekkotaituri, jonka nimen ja taidot jokainen itseään lätkäfaniksi kutsuva tietää.

Toiset Capitals-fanit puolestaan epäilevät Jagrin saapumisen aloittavan joukkueen lopullisen alamäen. Tämä osasto perustaa väitteensä Jagrin luonteen arvaamattomuuteen ja siihen, miten luonteikkaan tähden saapuminen vaikuttaa joukkueen kemiaan ja esimerkiksi Bondraan, jonka palkka on puolet pienempi. Ongelmana pidetään myös sitä, ettei Jagrin hankinta paikkaa joukkueen suurinta puutetta ja kesän tavoitetta eli taitavan , ja mieluiten fyysisen, ykkössentterin hankintaa. Myös Jagrin viime kauden heikot pudotuspeliotteet ovat kirvoittaneet monia negatiivisia kommentteja kaupan hyvyydestä. Lisäksi kaupassa annetut nuoret pelurit olivat juuri niitä, joiden varaan Capitals aikaisemmin ilmoitti uudelleenrakentamisen perustuvan. Niinpä moni pelkää, että nykyisen sopimuksen päätyttyä Jagr kokeilee markkinoita tultuaan UFA:ksi, ja Capitalsilla ei ole enää nuoria, joiden varaan rakentaa vaan kaikki on aloitettava taas alusta.

Allekirjoittanut itse majailee mielipiteessään jossain noiden kahden ääripään välissä. Jagrin tulo joukkueeseen tuo uskomattoman määrän taitoa ja pisteitä, jotka etenkin runkosarjassa varmasti auttavat joukkuetta. Lisäksi #68:n tulo nostaa varmasti Capitalsien kiinnostavuutta mediassa ja näin lisää lipputuloja Washingtonissa. Edellä mainitut asiat puolestaan tuovat rahaa organisaatiolle ja antavat sille näin mahdollisuuden tehdä hankintoja tarvittaessa. Jagr:n tulon Capitalsiin toivotaan myös muuttavan Liigan muiden pelaajien mielipiteitä ja halukkuutta tulla pelaamaan Washingtoniin. Pelillisesti ajateltuna joukkue sai todella ainutlaatuisen kiekkotaiturin, jonka vertaista ei montaa nykykaukaloissa ole. Mikäli #68 pystyy palaamaan aikaisempien vuosien tasoonsa eli kausiin ennen Marion paluuta, on Capitalseilla tiedossa lupaava tulevaisuus.

Jaromirin hankinta auttaa, mutta riittääkö se?

Vaikka Kladnon ihmelapsen hankinta nostikin Capitalsin osakkeita, niin joukkue ei silti ole vielä mielestäni todellista Cup Contender -tasoa. Joukkueessa on nyt ehkä kaksi liigan tehokkainta laituria, mutta kuka jakaa kiekot näille kavereille? Eli tässä pääsemme nyt siihen pointtiin, miksi osa faneista kritisoi Jagrin hankintaa selkeän ykkössentterin sijasta. Henkilökohtaisesti vaihtaisin Jagrin heti Peter Forsbergiin, mikäli tällainen kauppa olisi mahdollista. Tämä nimenomaan sen takia, että näkisin Fopasta olevan sentterinä enemmän hyötyä joukkueelle kuin Jagrista laiturina. Lisäksi Forsberg parempana joukkuepelaajana luultavimmin sopisi paremmin Capsien joukkuekonseptiin.

Kriittisimmät fanit saattavat vielä joutua nielemään kritiikkinsä mikäli Leonsisin eilinen ilmoitus siitä ettei Capitals ole vielä lopettanut hankintojaan pitää paikkansa. Tästä voisi päätellä, että sentteri Jagr:lle/Bondralle on hakusessa. Mikäli Caps onnistuu tekemään vielä sopivia hankintoja sentteririntamalta on kriittisimpienkin fanien aika painua maan alle. Mikäli Capitals taas ei onnistu laadukasta sentteriä hankkimaan, ja Oates vaihtaa maisemaa, voidaan vakava Kannun metsästys unohtaa ja nämä rääväsuufanit tulevat varmasti jatkamaan kaupan viisauden kommentoimista.

Millaisia vaihtoehtoja Capitalseilla sitten on?

Helpoin ratkaisu sentteriongelmaan olisi, että Adam Oates saataisiin jäämään joukkueeseen. Ajatelkaapa esimerkiksi ketjuvaihtoehtoa, jossa NHL:n viime kauden kaksi parasta assistanttimiestä pelaisi Bondran kanssa! Ylivoimalle lisäksi vielä Gonchar viivalle ja Simon/Konowalchuk maalin eteen häärimään, niin siinä olisi teoriassa todella kovan luokan ylivoimakenttä. Oatesin jääminen on kuitenkin tällä hetkellä epävarmaa ja luulenkin, että mikäli häntä pystytään ”käyttämään” kaupassa, joka toisi nuoremman ykkössentterin Capseihin, niin Oatesia ei ensi kaudella Jagrin rinnalla nähdä.

Se tosiasia, ettei joukkueen pelaavasta kokoonpanosta menetetty Jagr-kaupassa yhtään pelaajaa, jätti McPheelle ”kauppatavaraa” yrittää hankkia esimerkiksi Jason Allisonin Bostonista. Sitkeät huhut ovat tuomassa tuota Ex-Capitaalia takaisin ”kotiin”. Kuten Penguinsikin, vaati Boston aikaisemmin Allisonista Brendan Wittiä ja Jeff Halpernia vastineena. Caps ei suostunut antamaan Halpernia ja Wittiä Jagrista, joten tuskin heitä annetaan Allisonistakaan. Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että Oates on ilmoittanut halukkuutensa pelata Bostonissa, joten hänen ympärilleen voisi ajatella jonkinlaisen tarjouksen kehittyvän. Oatesin ikä jo yksistään määrää sen, että joku nuorempi vakiokokoonpanon mies tulisi sisällyttää kauppaan ja junnuja/varausvuoroja päälle. Luulen, että Capitals yrittää tosissaan hankkia Allisonin, sillä hänestä seura saisi kookkaan ja taitavan ykkössentterin vielä moneksi vuodeksi.

Mielenkiintoinen pointti on myös Pittsburghin GM Craig Patrickin kommentti, jossa hän sanoo, että Jagr-kaupan sivukauppana Jan Hrdina ja Dainius Zubrus tulevat vaihtamaan seuraa jossain vaiheessa. Mitään aikarajaa ei ole tuohon kauppaan asetettu eikä Capitals ole asiasta mitään maininnut, joten asia on siltä osin vielä hieman hämärä. Hrdina ei olisi Allisonin tasoa, mutta kauppaa puoltaisi se, että Hrdina on tuttu sentteri Jagrille. Hrdina Jagrin sentterinä ja Oates/Nikolishin/joku muu Bondran sentterinä ei olisi ollenkaan huonompi ajatus. Mikäli Hrdina hankitaan niin Oatesia kannattaisi yrittää kaupata jonkinlaisessa paketissa johonkin powerhyökkääjään, koska sellaisen Capitals todella tarvitsisi.

Tapahtui siirtomarkkinoilla loppukesästä mitä tahansa, niin ensi kauden alusta varmasti tavallista useamman perusfanin silmä seuraa myös Capitals-joukkueen tekemisiä. Yhteenvetona kaupasta voinee sanoa, että omistaja Leonsis on varmasti tyytyväinen hankintaansa, sillä nyt hänellä on käsissään yksi NHL:n tunnetuimmista pelaajista, josta on iloa niin markkinoinnissa kuin jäälläkin. Jagr-hankinta onkin Capitals-organisaatiolle vähintään yhtä tärkeä Off-ice-kauppana kuin On-ice-kauppanakin, sillä tsekin hankinta nostaa joukkueen uskottavuutta kummassakin ”sarjassa”.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös