Mielipide

Jälleen on SK-turnauksen aika

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Tulevana viikonloppuna järjestetään Porissa jo lähes perinteeksi muodostunut SK-turnaus. Tällä kertaa Isomäkeen saapuvat viime aikoina positiivisia uutisia tiedottaneen Ässien lisäksi naapurista Rauman Lukko, sekä Mestiksessä pelaavat KalPa sekä Jukurit.

Turnaukseen lähdetään porilaisittain katsottuna mielenkiintoisista lähtökohdista. Ässien peli on vähitellen lähtenyt kulkemaan paremmin, eivätkä tällä viikolla tiedotetut positiiviset asiatkaan ainakaan yhtään haitaksi ole. Joukkue on perjantaina ja lauantaina jäällä lähes parhaalla kokoonpanollaan, kun koko kesän vammoista kärsinyt Pasi Tuominen tekee patapaidassa paluun kaukaloihin. Enää siis vain kapteenina myös ensi kaudella jatkava Jari Korpisalo puuttuu joukkueen vahvuudesta. Hänen pitäisi olla liigan alkuun mennessä pelikunnossa. Toki pienien vammojen vuoksi voi muutama muukin loukkaantuneena olla, mutta yleisesti ottaen joukkueen terveystilanne on hyvä.

Porissa ovat harjoituskaudella jo ehtineet vierailla TuTo, Ilves sekä HC Davos Sveitsistä. Kaikista otteluista on tuloksena ollut voitto. Tämäkin on yksi asia joka voi omalta osaltaan tuoda halliin viikonloppuna ihmisiä. Kaiken lisäksi otteluissa ollaan nähty maaleja, mikä on positiivista ajetellen viime kausien tehottomuutta. Luonnollisesti on otettava huomioon, että pelataan vasta harjoitusotteluita, mutta pieni positiivinen asia tuokin on. Raumalaisia Ässät ei vielä kesällä ole onnistunut kaatamaan, mutta Jukurit ollaan kerran voitettu ja kerran on pelattu tasan. KalPan isäntäjoukkue kohtaa huomenna ensimmäistä kertaa harjoituskaudella.

Lukko tuo mielenkiintoa

Ainakin omasta mielestäni heti Ässien otteiden jälkeen on mielenkiintoista seurata, miltä jonkin verran uusiutuneen Lukon peli näyttää. Raumalle on ensi kaudeksi koottu hyvä ryhmä, joka on vahvistunut sekä puolustuksen että hyökkäyksen suhteen. Alakertaa vahvistavat ennestään tutut Erik Hämäläinen sekä Toni Porkka, jotka ovat kesän otteluissa esittäneet lupaavia otteita. Hyökkäykseen on hankittu Ismo Lehkosen skouttauksen tuloksena kaksi pohjois-amerikkalaista hyökkääjää, Jasonit Cipolla sekä Ulmer. Kanaalin partaalla ollaan näihin miehiin ladattu suuret odotukset. Cipolla esiintyy viikonloppuna Porissa, mutta Ulmer ei vielä ole maahan saapunut. Uusien miesten lisäksi kannattaa joukkueesta seurata mm. viime kaudella itsensä läpi lyönyttä maalivahti Petri Vehasta sekä maajoukkuetason puolustajaksi noussutta Janne Niskalaa.

Ulmerin lisäksi kokoonpanosta tulee puuttumaan loukkaantuneena oleva puolustaja Jaakko Harikkala.

Kalpa ja Jukurit mittaavat liigajoukkueiden kunnon

Viime kaudella Mestiksessä mestaruuden voittanut Mikkelin Jukurit sekä perinteikäs Kuopion KalPa tuovat turnaukseen oman mausteensa. Jukurit on kesän aikana jo vieraillut mm. Pitsiturnauksessa Raumalla, joten kokemusta sarjatasoa ylempänä pelaavista joukkueista on. Mitään suuria nimiä Mikkelin ylpeydestä ei löydy, mutta liigakokemusta omaavia pelaajia ovat mm. Teppo Tuomanen, Tommi Kovanen, Miro Laitinen, Juha-Pekka Hytönen sekä Olli Sipiläinen. Valmentajana toimii hyvää työtä seurassa jo muutaman vuoden tehnyt Risto Dufva.

Pitkästä aikaa Porissa vieraileva KalPa on nimilistaltaan suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta toki sieltäkin pari pelaajaa pistää silmään. Maalivahtina on seuran liigavuosiltakin tuttu Ari Luostarinen sekä hyökkäyksessä Porissa viime kaudella käynyt Jani Väänänen ja paluun Suomeen tehnyt taitava Sami Simonen. Joukkuetta uuteen nousuun luotsaa Kärpistä Savoon muuttanut, ensimmäistä kauttaan päävalmentajana aloittava Mika Pieniniemi.

Ennen SK-turnausta Kalpa on pelannut kolme harjoitusottelua. Tuloksena näistä on kaksi tappiota ja voitto. SKA-Pietari ja HIFK:n farmi aiheuttivat joukkueelle tappion, mutta HC Olimpia Kirovon KalPa murskasi peräti 7-0.

Löytääkö yleisö tiensä hallille?

Siinä yksi viikonlopun suurista kysymyksistä. Aikaisempina vuosina ei turnaus ole mitään suuria katsojalukuja kerännyt, eikä Isomäen hallissa tälläkään kertaa perinteistä Ässät-Lukko-ottelua lukuunottamatta mitään suurta yleisöä kiinnostavia asioita ole pahemmin tarjolla. Tällä kertaa turnaus pelataan niin, että ottelut ollaan jo ennakkoon päätetty, ettei mitään "ikäviä" yllätyksiä pääse tapahtumaan. Huomenna siis aloitetaan ottelulla Lukko-Jukurit ja illalla Ässät kohtaa KalPan. Lauantaina taas Mestis-joukkueet pelaavat keskinäisen ottelun ja turnaus huipentuu, kun Ässät saa vastaansa Lukon. Alunperin järjestelmän piti ilmeisesti toimia niin, että perjantain voittajat kohtaavat toisensa lauantaina finaalissa ja häiväjät pelaavat sijoista 3-4. Muutos oli kuitenkin luonnollinen, koska jos vaikka KalPa ja Lukko olisivat pelanneet finaalissa, olisivat katsomot olleet tyhjät puolen päivää.

Aktiivisesti hallilla ovat ainakin Jatkoajan toimittajat, jotka seuraavat turnausta raportoiden kaikki neljä ottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös