TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00
Mielipide

Italia lähellä yllätystä nuorten I-divisioonassa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kanadassa pelataan paraikaa U20-ikäluokan MM-kisoja. Ennen joulua pelattiin ikäluokan I-divisioonan ottelut Puolassa ja Ranskassa. Italian maajoukkueessa pelasi kolme Suomessa kiekkoilevaa pelaajaa, ja heidän johdollaan Italia pelasi parhaat kisansa koskaan.

Kuuden kiekkomaan alle 20-vuotiaat kokoontuivat omaan I-divisioonan turnaukseen Puolaan. Isäntämaan lisäksi mukana turnauksessa olivat Italia, Norja, Kroatia, Valko-Venäjä ja Kazakhstan. Joukkueet kohtasivat sarjassa toisensa kertaalleen, ja yksinkertaisen sarjan jälkeen sarjataulukko kertoi lopullisen järjestyksen. Toinen lohko taisteli omissa otteluissaan Ranskassa niinikään kuuden joukkueen voimin. Toisesta lohkosta löytyi Lukon Charles Bertrand järjestäjämaan Ranskan riveistä.

Italian riveissä pelasi kolme Suomessa kiekkoilevaa pelaajaa. Vaasan Sportissa pelaava puolustaja Roland Hofer, SaiPan maalivahti Andreas Bernard sekä JYPin hyökkääjä Simon Kostner. Lisäksi turnauksessa piti ”suomalaisväriä” yllä Kroatian paidassa pelannut Ässien Borna Rendulic. Muuten joka joukkue oli lähes kokonaan koottu oman maan sarjojen pelaajista. Norjan riveistä löytyi useita Ruotsissa pelaavia, mutta muuten vain paria Pohjois-Amerikassa pelaavaa lukuunottamatta valmentajat luottivat oman maan pelaajiin.

Italian joukkue koostui lähes kokonaan Etelä-Tirolin alueen pelaajista, alueelta missä jääkiekko on suosittua. Kaksikielisen alueen vuoksi, myös joukkueen pukuhuoneessa puhutaan kahta kieltä. Italian lisäksi saksan kieli on vahvassa asemassa pelaajien keskuudessa.

- Meillä oli erittäin hyvä joukkue tänä vuonna, ja pelasimme kenties parhaat kisamme koskaan. Valmennus oli myös erinomaista, kertoi Bernard.

Suomalaiskolmikko oli läpi turnauksen isossa roolissa. Bernard pelasi kaikki ottelut hyvällä 93,1% torjuntaprosentilla, ja pitäen maalikeskiarvon 1,58:ssa. Hofer oli joukkueen puolustuksen luottomies, ja kahden syöttöpisteen lisäksi ”Krieghund” Hofer oli kuuden pelaajan kanssa tehopörssissa plussalla. Kostner viimeisteli Italian maaleista kolme, ollen ainut usamman kerran maaliverkkoa pöllyttänyt pelaaja saapasmaan pelaajista.

- Hofer tuli Vaasasta joukkueeseen. Hän on kehittynyt siellä todella paljon pelaamalla aikuisten sarjassa. Hän oli todella esimerkillinen pelaaja kaikille nuoremmille, kertoi Bernard puolustaja Hoferin otteista.

- Kostner kasvoi turnauksen edetessä todella paljon. Erityisesti Kazakhstania vastaan hän pelasi erinomaisesti, tekemällä kaksi tärkeää maalia, Bernard jatkoi Kostnerin otteista.

Turnaus alkoi kolmella voitolla

Italia kohtasi avausottelussaan Valko-Venäjän. Italia ei koskaan ollut maata voittanut junioreiden kisoissa, eikä alku nytkään luvannut hyvää.

- Jäimme alussa jälkeen 0-2, ja ajattelimme jo että ”here we go again…”, mutta saimme maalin myötä kovan taistelun päälle, ja lopulta voitimme. Juhlimme ottelua kuin mestaruutta, mutta tämän jälkeen oli pakko pitää ajatukset maan tasalla Kazakhstania ajatellen, kertoi Roland Hofer historiallisesta voitosta.

Ottelu päättyi jatkoajan jälkeenkin tasan 2-2, mutta voittolaukauksilla Italia pelin vei nimiinsä. Bernard torjui molemmat Valko-Venäjän yritykset, ja Kostner teki omasta yrityksestään maalin.

Kazakhstan oli joukkueen toinen kohtaaminen, ja kuten Valko-Venäjääkin vastaan Italia jäi alussa jälkeen.

- Tulimme tässäkin ottelussa takaa ohi, aina voittoon asti. Saimme ensimmäisestä voitosta kovan taistelutahdon päälle tähänkin otteluun, Hofer jatkoi.

Kostner maalasi ottelussa kahdesti, Hoferin pohjustettua kolmannen osuman.

Kolmas ottelu oli ennakkoon heikkoa Kroatiaa vastaan. Ottelu päättyi Italian niukkaan 2-1 voittoon, vaikka pelin hallinta oli selkeästi Italialla. Kroatia oli hävinnut Norjalle 18-2 ja Kazakhstanille 10-1, ja myöhemmin Valko-Venäjä kaatoi joukkueen 16-4, joten maalin tappio Italialle oli yllättävä tulos.

- Luulimme että olisi tullut helppo peli, mutta kolmas peli neljään päivään oli aika tiukka puristus. Meidän taktiikka oli puolustusvoittoinen, eli me ei muutenkaan voitettu pelejä 10-0, vaan puolustimme tiiviisti ja voitimme maalilla tai parilla, jatkoi avausmaalin Kroatiaa vastaan syöttänyt Hofer.

Turnaus päättyy kahteen tappioon

Neljänteen otteluun vastaan luisteli Puola. Isäntämaa ei juurikaan ollut Kroatian tavoin juhlinut aiemmin, vaan oli hävinnyt kaikki ottelunsa. Mutta jääkiekko on maalintekopeli, ja sen huomasi myös Italia 0-1 tappion myötä.

- Meillä oli 52 laukausta maalia kohti, heillä 13. Heidän maalivahdilla oli elämänsä ilta, mutta oikeasti me emme menneet maalille irtokiekkoihin riittävän kovaa, ja muutenkaan emme halunneet maalia riittävästi. Voitolla olisimme saaneet varmasti hopeamitalit, ja päässeet taistelemaan voitosta Norjan kanssa viimeisessä ottelussa, Hofer kertoi.

Andreas Bernard näki lähes työttömänä maalillaan myös joukkueen ongelman, monen hyvän asian lisäksi. Italia oli selvästi turnauksen fair play-joukkue.

- Kolmessa viimeisessä ottelussa meillä oli isoja ongelmia maalinteon kanssa. Puolustuspeli kyllä toimi erinomaisesti, emmekä antaneet vastustajalle paljoa ylivoimapelejäkään, Bernard kertoi.

Italia teki viidessä ottelussa yhteensä vain kahdeksan maalia, selkeästi vähiten kaikista joukkueista. Vastapainona myös sen verkkoon tehtiin kahdeksan osumaa, jaettu ykkössija Norjan kanssa.

- Norjaa vastaan oli vielä mahdollisuus voitolla hopeamitaliin. Peli oli pitkään tasaista, ja ottelun lopussa he menivät kyseenalaisella rankkarilla 2-0 johtoon, ja lopulta voittivat ottelun 3-0, Hofer kertoi.

Voitolla Italia, Norja ja Valko-Venäjä olisivat olleet tasapisteissä sarjan kärjessä. Lopulta Norja voitti lohkon, menettäen vain yhden pisteen Valko-Venäjälle. Italia jäi kolmanneksi, sillä myös Valko-Venäjä päätyi Italian yläpuolelle.

- Kukaan ei olisi odottanut, että me pelaisimme näin hyvin, yllätimme itsemmekin. Bernard ja Kostner pelasivat mahtavan turnauksen, Hofer kertoi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle