Mielipide

Itävalta - jälleen vanhalla kaavalla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Itävalta valmistautuu taas jääkiekon MM-kisoihin vanhalla perinteisellä kaavalla: alkulohkosta yksi voitto ja sitä myöten jatkopeleihin. Tänä vuonna ainoata voittoa voidaan odottaa Sloveniasta, joka nousi viime vuoden B-sarjan MM-kisoissa A-sarjaan. Pelaamalla kuitenkin sekin voitto täytyy ottaa, eikä mikään ole kirkossa kuulutettu etukäteen. Pudotuspeleihin, eli kahdeksan parhaan joukkoon pääseminen olisi todella kova yllätys itävaltalaisilta.

Olympialaisissa Itävalta voitti alkulohkossaan vain yhden pelin. Slovakia kaatui maalin erolla. Etukäteen tätä ei odotettu, mutta varmasti Slovakian tasoisen joukkueen kaataminen olympialaisissa oli kova juttu itävaltalaisille. Tappiot Saksaa sekä Latviaa vastaan pudottivat Itävallan jatkosta. Sijoitusottelussa Sveitsiä vastaan tuli myös turpaan, nyt numeroin 4-1.
Itävallalla on nyt pakko olla halua näyttää, että myös heistä on jääkiekkoilun nousevaksi maaksi.

Alkusarjassa samassa lohkossa pelaavat Itävallan lisäksi Ruotsi, Venäjä sekä em. Slovenia. Paperilla Itävalta jää kauas Ruotsin ja Venäjän taakse. Slovenian pelistä A-sarjassa ei ole mitään tietoa. Joka tapauksessa Itävalta on sellainen maa, joka ei yleensä kauhean hyvin pärjää MM-kisoissa, mutta hyvän päivän tullen pystyy kiusaamaan isoja maita.
Slovenian pitäisi kaatua alkusarjassa, mikä takaa paikan jatkosarjassa. Vastaan tulisi tässä tapauksessa Suomen lohkon kolme parasta. Silti Itävallalla on mahdollisuudet olla jopa kahdeksan parhaan joukossa. Voitto alkulohkossa ja voitto jatkolohkossa. Käytännössä tämä on jopa mahdollista. Tässä tapauksessa asia ei ole kuitenkaan omissa käsissä, vaan muiden joukkueiden pitäisi pelata otteluita ristiin.

Harjoitusotteluita Itävalta pelasi muutaman ennen MM-kisoja. Saksalta tuli takkiin 4-1, tasapeli 3-3 Puolan kanssa. Hallitseva maailmanmestari Tsekki antoi kunnon löylytyksen parhaalla miehistöllään, 6-0 lukemat eivät jätä selittelyn varaa.

Maalivahtipeli

Salt Lake Cityn olympialaisten aikaan ykkösmies veräjän suulla oli Reinhard Divis. Nyt hän pelaa St.Louis Bluesin farmissa pudotuspelejä, eikä ole tulossa Itävallan MM-kisajoukkueeseen. Päätorjuntavuoron kisoissa ottanee Claus Dalpiaz 110 maaottelun kokemuksella. Mikäli Dalpiaz ei onnistuisi hyvin Itävallan maalilla, on kakkostorjujana Micheal Suttnig. Nämä kaksi maalivahtia olivat myös mukana Salt Laken olympialaisissa.

Molemmat pelaajat ovat kokeneita oman seurajoukkueensa ykköstorjujia. Kumman tahansa niskoille voi antaa torjuntavastuun ja molemmat pystyvät kantamaan sen.
Kolmosmaalivahtina kisoihin lähtenee Gert Prohaska. Hän on päässyt näyttämään taitonsa Itävallan maajoukkuepaidassa vain viidessä ottelussa ja näin ollen tuskin saa lainkaan jääaikaa kisoissa. Luukun aukomista vaihtoaitiossa sitäkin enemmän.

Puolustuksen pitävyys

Itävallan puolustus on hitaanoloinen, isokokoinen ja taatusti ilkeä oman maalin edessä. Perusnelikko Hohenberger, Lavoie, Searle ja Ulrich on valmentajan luottoporukka. ECHL-liigassa pelaavat Lakosin veljekset ovat oiva apu Itävallan puolustukselle. Alakerran kokenein pelaaja on kahden passin mies Martin Ulrich. Pääosin puolustus on lähes identtinen Salt Lake Cityn joukkueen kanssa. Samat miehet ovat usein jokaisessa arvoturnauksessa mukana. Vanhoja pelaajia ei enää ole montaa, jotka pääsisivät vanhoilla meriiteillä mukaan kisoihin. Uusi polvi on nousemassa myös Itävallassa. Nämä pelaajat ovat nykyaikaisia pelaajia, jotka tulevaisuudessa ovat ehkä nostamassa Itävaltaa korkeammalle jääkiekkokartalla.
Esim. naapurimaa Sveitsi on satsannut jääkiekkoiluun ja nuorten maajoukkue on jatkuvasti mitalipeleissä mukana MM-kisoissa.

Täyden päivätyön kyllä Itävallan puolustajat saavat kisoissa tehdä, jos aikovat kunnialla selviytyä läpi kovatasoisen turnauksen. Puolustus on useasti hitaan luistelun takia hieman jäljessä vastustajasta, jolloin jäähyn vaara on pahimmillaan. Itävallan puolustus on paras mitä maasta on saatavilla.

Hyökkäyksen tehokkuus

Hyökkäyksessä hääräävät lähes samat nimet kuin olympialaisissa. Gerald Ressmanin poissaolo on menetys joukkueelle. Huippusentteri loukkasi nilkkansa harjoituksissa viime viikolla ja on poissa kaukaloista kuutisen viikkoa. Toinen sentteri.Andi Puschnig on poissa opiskelukiireidensä vuoksi. Simon Wheeldon sentään on ilmoitettu kisoihin, vaikka häneltä jäikin harjoitusottelu Puolaa vastaan väliin henkilökohtaisten syiden takia.
Nämä kahden miehen poissaolot ovat varmasti aiheuttaneet hieman harmaita hiuksia valmentaja Ron Kennedylle.
Muuten joukkue on aika lailla samanlainen kuin olympialaisissa ja kuten viime vuoden MM-kisoissa. Tämä onkin Itävallan etu, kuten myös Suomella on samanlainen. Joukkueen pelaajat tuntevat toisensa ja toistensa pelityylin. Maajoukkue pelaa samalla tavalla, joten joukkue ei joudu juuri lainkaan opettelemaan mitään uutta ennen kisoja, vaan kaikki sujuu lähes vanhasta mallista. Hyökkäysketjut valmentaja Kennedy kokoaa varmasti lähes entiseen malliin, joten pelin pitäisi lähteä rullaamaan heti ensimmäisestä ottelusta lähtien.
Kysymysmerkki onkin, mitä puuttuvat vakiosentterit vaikuttavat Itävallan peliin.

Hyökkääjistä kannattaa seurata Dieter ”Didi” Kaltia, joka voitti Elitserienin mestaruuden Färjestadissa tänä keväänä. Myös SM-liigassa viime kaudella pelannut Oliver Setzinger on 27 maaottelun kokemuksella joukkueessa. Tästä 18-vuotiaasta pelaajasta on odotettu Itävallan nuorten pelaajien esiinmarssin etumiestä. Nashvillen varaus viime kesältä on vielä kehitysvaiheessa, mutta ennakko-odotuksissa on päästä huippupelaajaksi NHL:ään.

Mitä on odotettavissa?

Itävalta tulee alkolohkossaan häviämään Ruotsille sekä Venäjälle. Sloveniasta tullee voitto. Tällä voitolla joukkue varmistaa paikkansa jatkosarjassa. Edellyttäen tietysti, että Slovenia häviää myös Ruotsille sekä Venäjälle.
Jatkosarjassakaan ei voi Itävallalle paljoa menestystä luvata. Jokaista parempaa joukkuetta Itävalta voi kiusata varmasti huolella. Hyvän päivän sattuessa Itävalta voi jopa voittaa huonolla asenteella vastaan tulevan huippujoukkueen.

» Lähetä palautetta toimitukselle