Mielipide

Itävalta – koska nousu tapahtuu?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Itävalta on vakioasukas MM-kisojen A-sarjassa. Hyvänä päivänä pystyy yllättämään huippumaan, huonona päivänä häviää heikommalleen. Pelaa kuitenkin kisoissa niin hyvin, että putoamispeikko ei uhkaa. Nykyisellä systeemillä pääsee yleensä jatkolohkoon , mutta puolivälierät jäävät haaveeksi.

Itävalta on jääkiekon maailman rankingissa noin sijalla 10. Siitä ylöspäin nouseminen on kovan työn takana. Sveitsi on nostanut tasoaan, varsinkin nuorissa ja on ajan kysymys, koska Itävalta nousee. Maan liiga ei ole tasokkain Keski-Euroopan liigoista, mutta silti siellä pelaa ulkomaalaisia lähes joka joukkueessa. Palkat eivät ole Sveitsin tasolla, mutta se on parempaa kuin muissa maissa. Oman maan pelaajat ovat hieman alakynnessä pelipaikoista taistellessa, mutta uusi pelaajasukupolvi odottaa nousuaan. Maajoukkueeseen heitä on noussut jo, ja jatkossa sama linja jatkuu. Itävalta tekee todella hiljaista nousuaan ylemmäs MM-tasolla.

Itävalta pelasi kaksi harjoitusottelua Slovakiaa vastaan huhtikuun alkupuolella. Ensimmäisessä pelissä tuli pataan 5-1, mutta toisessa pelissä Itävallan sankarina oli Gregor Baumgartner, hänen tehtyään Itävallan ainoan maalin. Kun Slovakia ei saanut kuin yhden maalin, oli tuloksena tasapeli hallitsevan maailmanmestarin kanssa.
Joukkue pelaa vielä yhden harjoitusottelun ennen kisoja, 23.4. Ukrainaa vastaan. Tiistainen kohtaaminen Kiovassa päättyi ukrainalaisten voittoon luvuin 3-1.

Kisahistoriaa

2001 MM-kisoissa alkulohkossa tappiot Suomelle ja Slovakialle, voitto maalilla Japanista. Jatkolohkossa ruma tappio Ruotsille, 11-0. Tappio Ukrainalle sekä yllätysvoitto USA:sta. Sijoitusottelussa voitto Italiasta, sijoitus 11:s.

Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 joukkue hävisi alkulohkossa Saksalle sekä Latvialle. Ainoa voitto tuli tulevasta maailmanmestarista, Slovakiasta. Tämän jälkeen edessä oli vain sijoitusottelu Sveitsiä vastaan, jossa tuli tappio. Sijoitus 12:s.

2002 MM-kisoissa alkulohkosta tappiot Venäjälle sekä Ruotsille, voitto Sloveniasta. Tällä voitolla joukkue pääsi jatkolohkoon, missä tappiot Suomelle, Slovakialle sekä Ukrainalle. Lopulliseksi sijoitukseksi tuli 12 joukkueen hävittyä sijoitusottelussa Latvialle.

Maalivahdit

Maalivahdeiksi joukkueeseen on nimetty Claus Dalpiaz(HC TWK Innsbruck "Die Haie"), Gert Prohaska (EC Heraklith VSV) sekä Michael Suttnig(EC KAC).
Asetelma on selkeä. Maajoukkueen ykköstorjuja Reinhard Divis lähti St.Louisin organisaatioon, joten Dalpiaz on ykkönen, Suttnig kakkonen ja Prohaska kolmonen. Sama kolmikko oli viime vuoden kisoissa mukana. Suttnig pelasi vajaan kaksi peliä, Prohaska yhden ja Dalpiaz reilun kolme peliä.

Suttnigillä oli paras torjuntaprosentti, 91 ja rapiat. Prohaskalla sekä Dalpiazilla 85 prosentin tuntumassa. Divis oli se pelaaja, joka pelasi Itävallalle pisteen vuoden 2000 MM-kisoissa Suomelta.
Mies lähti Elitserienin Leksandista kauden 2000 - 2001 jälkeen St.Louisiin ja ei pelannut viime kaudella MM-kisoissa farmijoukkueen pelien oltua kesken. Tänä vuonna Divis saattaa tulla MM-kisoihin, mikäli farmijoukkueen pelit loppuvat ajoissa.

Maalivahtipeli on se, joka ratkaisee pelin Itävallalle tai sitä vastaan. Joukkue ei päästä usein vastustajaa vetämään kiekkoa kohti omaa maalia ( vähiten torjuntoja 2002 MM-kisoissa), mutta muuten joutuu antautumaan vastustajan kanssa.
Etukäteen ajateltuna Dalpiaz on ykkönen, joka aloittanee kisat. Mikäli vanhaan kaavaan on tukeutuminen, niin myös Suttnig sekä Prohaska saavat tilaisuuden näyttää osaamistaan.

Puolustus

Joukkueeseen on nimetty puolustajiksi Robin Doyle, EHC Lustenau

Herbert Hohenberger, EC Heraklith VSV

Peter Kasper, HC TWK Innsbruck "Die Haie"

Sven Klimbacher, EHC “Black Wings” Linz

Andre Lakos, EV Vienna Capitals

Philippe Lakos, EV Vienna Capitals

Robert Lukas, EHC “Black Wings” Linz

Thomas Pfeffer, EHC “Black Wings” Linz

Johannes Reichel, EC KAC

Gerhard Unterluggauer, DEG Metro Stars/GER

Tästä ryhmästä putoaa Ukraina-otteluiden jälkeen ainakin yksi mies pois. Lähinnä kisapaikkaa ovat Hohenberger, Kasper, Lakos & Lakos, Lukas sekä Unterluggauer. Nämä pelaajat ovat lyöneet itsensä maajoukkueeseen sisään. Vanha nelikko Hohenberger, Lavoie, Searle ja Ulrich on hajonnut. Vain ensimmäinen on enää mukana. Tämä puolustuspaketti oli pitkään Itävallan tuki ja turva.
Nuoret pelaajat, kuten Robert Lukas, Lakosin veljekset sekä Unterluggauer ovat Itävallan pakiston tulevaisuus. Kotimaassaan he eivät pääse ehkä sille tasolle, mitä vaatisi nousta johtavaan rooliin maajoukkueessa. Tämän vuoksi esim. Lakosit ovat pelanneet ECHL:ää, mutta pelaavat nyt taas kotimaassa, EC Vienna Capitalsissa.
Puolustus on silti hitaahko ja on usein lievissä vaikeuksissa nopean vastustajan kanssa. Pakisto on silti paras, mitä maasta saa jalkeille.

Hyökkäys

Joukkueeseen on nimetty hyökkääjiksi: Thomas Auer, EHC Lustenau

Christoph Brandner, Krefeld Pinguins/GER

Raimund Divis, EC Feldkirch

Gregor Hager, EC KAC

Martin Hohenberger, HC TWK Innsbruck "Die Haie"

Dieter Kalt, Färjestads BK/SWE

Roland Kaspitz, EC Heraklith VSV

Thomas Koch, EC KAC

Philipp Lukas, EHC “Black Wings” Linz

Christian Perthaler, EHC “Black Wings” Linz

Thomas Pöck, U. of Massachusetts/USA

Kent Salfi, EC Heraklith VSV

Oliver Setzinger, EV Vienna Capitals

Mark Szücs, EHC “Black Wings” Linz

Matthias Trattnig, Djurgardens Stockholm/SWE

Daniel Welser, EC KAC

16 hyökkääjästä putoaa 2-3 pois Ukraina-otteluiden jälkeen. Hohenbergeriä, Kaltia, Lukasia, Pöckiä, Salfia, Setzingeriä ja Trattnigia voidaan pitää pomminvarmoina kisamiehinä. Muut pelaajat ovat sitten enemmän tai vähemmän uusia kasvoja, joten mielenkiintoista nähdä ketkä pääsevät Suomeen mukaan. DEL-mestari Christoph Brandner tulee suoraan Suomeen.

Hyökkääjien lopullinen määrä lienee 15. Maaleja hyökkäys saa aikaiseksi MM-tasolla. Tappio-otteluissakin huippumaita vastaan Itävalta on pystynyt tekemään kolmekin kertaa maalin. Voitto-ottelussa viisikin. Ei ole siis yhtään syytä aliarvioida Itävaltaa, vaikkakaan se ei kuulu ns. suurten maitten joukkoon.

Kanadalainen Ron Kennedy johti joukkuetta monta vuotta, mutta viime kisojen jälkeen valmentajaa päätettiin vaihtaa. Uudeksi valmentajaksi nostettiin Herbert Pöck, jonka toivottiin tuovan parannusta maajoukkueelle. Apulaisvalmentajana toimii Jorma Siitarinen, joka pelasi itse jääkiekkoa 70-luvulla Helsingin Jokereissa sekä Saksassa, SC Riesserseen joukkueessa.
Suomalaista lisäväriä joukkueelle tuo toinen joukkueen lääkäreistä, Pekka Muttonen.

Joukkuetta on nuorennettu selvästi. Kennedyllä oli omat luottomiehensä, jotka olivat mukana kisoista toisiin. Uuden valmentajan myötä tietysti myös joukkueen runko vaihtuu.
Osa maajoukkueessa läpi lyöneistä pelaajista jatkaa myös Pöckin valmennuksessa.
Varsinkin edellä mainitut nimet ovat luottopelaajia, joille tulee vastuuta paljon. Myös Setzingerille, nuoresta iästään huolimatta. Joukkueen vahvuuksia ovat yhtenäinen joukkuehenki ja runkopelaajien toisensa tunteminen. Itävalta pystyy pistämään monelle joukkueelle vastaan ja puolustaa omaa maaliaan leijonan lailla. Takaa-ajossa joukkue ei aina pysty ratkaisuihin. Ratkaisijoiden rintama on vielä liian kapea.

Itävallan pelit Suomen MM-kisoissa

Itävallan lohkossa Suomen kisoissa pelaavat isäntäjoukkue Suomi, Tsekin tasavalta sekä Slovenia. Mikään maagikko ei tarvitse olla, jotta voi ennustaa Itävallan häviävän Suomelle sekä Tsekille ja voittavan Slovenian. Tämän tapahtuessa vastaan tulisi A-lohkon kolme parasta, todennäköisesti Saksa, Slovakia sekä Ukraina. Tällöin Itävallalla olisi häviävän pienet saumat päästä jopa lohkon neljänneksi.
Todennäköisempää on kuitenkin se, että Itävalta on sijoitusotteluissa kuin pudotuspeleissä jatkolohkon jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle