Mielipide

Ilves-pelaajien arvosanat kaudesta 2008-2009

LIIGA / Kolumni
Ilveksen kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Pelicansia vastaan. Joukkueen peli oli koko kauden ajan aikamoista vuoristorataa. Hivenen paremmilla otteilla alkuvuodesta joukkueella olisi ollut mahdollisuus pelata itsensä suoraan kuuden joukkoon, mutta nyt kävi näin. Seuraavassa jutussa on arvosteltu joukkueessa pelanneet pelaajat.

Pelaajat on arvosteltu Ilves-päillä yhdestä viiteen. Arvostelussa on käytetty lähtökohtana pelaajan omaa tasoa ja häneen kohdistuneita odotuksia. Viisi päätä tarkoittaa että pelaaja on pelannut selvästi yli odotusten ja yksi pää vastaavasti pelaajan pelanneen selvästi alle odotusten. Näistä saa olla eri mieltä, tämä on Ilves-toimituksen näkemys. Vain muutaman ottelun pelanneita tai vähällä peliajalla pelanneita pelaajia ei arvosteltu.

Maalivahdit

28 Hannu Toivonen




(52 ottelua, 2,68 maalia/ottelu, torjuntaprosentti 90,98 %)

Tuli Ilvekseen isoin odotuksin, olihan rapakon takana tullut otteluita 61 plakkariin. Ei missään vaiheessa esittänyt täydellistä peliä, vaan otteet heittelivät aivan liikaa ollakseen ykkösmaalivahti. Paransi otteita kauden venyttyä pitemmälle, mutta odotukset olivat kovemmat. Jatkaa myös ensi kaudella Ilveksen paidassa.

Hannu Toivosen pelatessa leijonanosan otteluista, jäi muille maalivahdeille vain rippeet. Kakkosmaalivahtina kauden aloittanut Tero Leinonen pelasi reilun viisi ottelua, tosin hän oli ison osan kaudesta loukkaantuneena. Lähti siirtotakarajan kynnyksellä Ruotsiin loppukaudeksi.
Mikko Pätsille peliaikaa siunaantui vain kahden erän verran. Leinosen korvaajaksi Sloveniasta tullut Markus Korhonen oli maalilla vain neljän ottelun verran.

Puolustajat

3 Toni Niemi



(49 ottelua, 0 maalia + 2 syöttöä = 2 pistettä, tehosaldo -1, 12 jäähyminuuttia)

Toni Niemi oli yksi varmimmista pelaajista alakerrassa. Pelasi omilla vahvuuksillaan, ei yrittänyt liikaa. Peliaikaa ei tullut tasaisesti ottelusta toiseen, mutta hoiti silti tonttinsa kunnialla ja profiloitui puolustavaksi puolustajaksi. Tarvitsee hieman lisää kokemusta kiekollisessa pelissä. Sopimus loppui tähän kevääseen.

6 Joonas Lehtivuori


(44, 4+8=12, 0, 16 min)

Hyvän tulokaskauden jälkeen odotettiin hyppäystä ylöspäin, toisin kuitenkin kävi. Alkukauden loukkaantuminen sekä armeija ottivat veronsa pahamaineisen ”toisen kauden” kirouksen kanssa ja homma oli paketissa. Lehtivuori ei pystynyt juuri missään vaiheessa tulokaskauden tasolle ja mies oli kuin varjo entisestään. Lähti kauden jälkeen kokeelle AHL:aan kevään ajaksi.

12 Troy Milam


(47, 3+14=17, -1, 48 min)

Tuli odotuksin ykkösparin puolustajaksi. Ei pelannut huonosti, miehestä odotettiin enemmän. Olisi pitänyt ottaa isompaa roolia, tehdä enemmän pisteitä ja olla näkyvämpi pelaaja. Oli loppukauden sivussa aivotärähdyksen jälkioireiden takia. Sopimus Ilveksen kanssa loppui.

19 Mikko Kuukka



(12, 1+3=4, -1, 16 min)

Oli ottamassa askelta ylöspäin liigapelaajana, vakava loukkaantuminen katkaisi kauden lokakuussa. Ilves menetti tärkeän pelaajan ja katsomoon tuntui siltä, kun koko Ilveksen joukkue olisi lamaantunut loukkaantumisesta. Teki jatkosopimuksen helmikuussa tulevaksi kaudeksi.

22 Markus Seikola





(50, 17+27=44, 17, 95 min)

Seikola tuli, näytti ja voitti. Pieleen menneen HPK-kauden jälkeen mies oli täynnä tarmoa ja näyttöhaluja. Uran ennätykselliset tehopisteet tulivat valtavan itseluottamuksen siivittämänä. Pelasi itsensä kerralla liigan parhaiden puolustajien kaartiin ja jatkossa Seikola voi valita seuransa. Loppukauden loukkaantuminen todennäköisesti vei puolustajien pistepörssin voiton. Sopimus Ilveksen kanssa päättyi.

23 Jarkko Näppilä



(34, 0+3=3, -3, 8 min)

Oli mukana 34 ottelussa, mutta peliaika pysyi reilusti alle 10 minuutissa per ottelussa. Päästyään kentälle pelasi kuten aikamies ja hoiti tonttinsa mukavasti. Jatkaa ensi kaudella Ilveksessä.

33 Kevin Kantee

(57, 0+4=4, -12, 18 min)

Kohtuullisen hyvän viime kauden jälkeen taso putosi katastrofaalisesti. Pelasi epävarmasti, ajoi itsensä usein tilanteista ulos ja oli pehmeä tilanteissa. Todellinen pohjanoteerauskausi. Sopimus Ilveksen kanssa päättyi.

37 Pasi Järvinen


(9, 1+0=1, -5, 14 min)

Loukkasi polvensa pahasti harjoituskaudella ja palasi kaukaloon helmikuun puolessa välissä. Ei pystynyt pelaamaan täysipainoisesti, vaan oli hidas ja eikä tilannenopeus riittänyt. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, mikä olisi ollut miehen potentiaali liigassa. Sopimus loppui tähän kauteen.

50 Matt Nickerson


(40, 1+1=2, -5, 156 min)

Tuli ns. veropakolaisena artistiveron turvin lokakuussa Tampereelle. Oli hyvin keskenkuntoinen ja pelasi itsensä talven aikana kuntoon. Keväällä esitti hyviä otteita ja oli perusvarma pelaaja. Kauden kokonaisuus laskee hieman arvosanaa. Sopimus päättyi Ilveksessä.

81 Arto Tukio



(51, 6+12=18, 10, 28 min)

Ei pelannut yhtä hyvää kautta tehopisteillä mitattuna kuin edellinen kausi. Syynä oli pienempi vastuu ja mies pelasi enemmän puolustuksen kautta. Tuloksena oli mukava kausi kaiken kaikkiaan. Teki kahden vuoden jatkosopimuksen Ilveksen kanssa helmikuussa.

Hyökkääjät

9 Geoff Platt




(45, 19+18=37, +1, 54 min)

Pienikokoinen kanadalaishyökkääjä tuli artistisopimuksen myötä Ilvekseen lokakuussa. Ilves hankki nopean ja suoraviivaisen Plattin sentteriksi, mutta tämä paljastuikin täysiveriseksi laitahyökkääjäksi. Pelasi pelistä toiseen huikealla asenteella, mutta jäi usein valitettavan yksin, eikä saanut muilta Ilves-hyökkääjiltä tarvittavaa apua. Hyödyntämättömästä potentiaalista huolimatta, mies oli illasta toiseen Ilveksen parhaimmistoa. Ei ainakaan toistaiseksi sopimusta ensi kaudeksi.

10 Matti Uusivirta


(41, 2+2=4, , 24 min)

Bluesista Ilvekseen kesken kauden saapunut Uusivirta pelasi lähinnä tupsukorvien nelosketjussa. Hän oli hyvä puolustava hyökkääjä ja erityisen vahvaa pelaamista alivoimalla. Hyökkäyspäässä Uusivirta ei ollut parhaimmillaan. Oli Ilvekseen tullessaan selvästi puolikuntoinen, mutta paransi otteitaan kauden vanhetessa. Sopimustilanne auki.

11 Miikka Männikkö




(55, 14+31=45, +9, 34min)

Jos Männikkö oli jollekin vielä tuntematon suuruus, niin tämän kauden jälkeen hän ei sitä varmasti ole. Pienikokoinen hyökkääjä on vahva kuin härkä ja pelaa hyvällä asenteella illasta toiseen. Pelasi Ilveksen kärkiketjuissa läpi kauden ja oli joukkueen kantavia voimia. Sopimustilanne auki.

15 Masi Marjamäki


(43, 6+13=19, -2, 99min)

Vahvan hyökkääjän ns. porilainen hulluus tuli esille kunnolla vasta playoffien ensimmäisen kierroksen otteluissa Pelicansia vastaan. Runkosarjassa valitettavan vaisusti pelannut hyökkääjä omaa kuitenkin potentiaalia paljon parempaan ja tulee olemaan tärkeä palanen ensi kauden Ilveksessä. Jatkoi sopimustaan Ilveksen kanssa kevääseen 2011 saakka.

18 Antti Roppo



(33, 0+1=1, -1, 2min)

Valitettavan vähälle peliajalle jäänyt 20-vuotias lupaus ei päässyt näyttämään todellisia taitojaan, vaikka mies monessa pelissä kokoonpanoon kuuluikin. Kentälle päästessään pelasi pirteästi, mutta ei päässyt kykyjään vastaavaan rooliin. Tulevaisuus on Ilveksessä auki.

20 Ville Korhonen


(51, 4+1=5, +1, 10)

Korhosen kausi ei lähtenyt odotetulla tavalla käyntiin missään vaiheessa. Potentiaalia kiekollisempaan peliin, mutta jäi usein puolustavaan kenttään ns. voimahyökkääjän rooliin. Väläytteli ajoittain taitojaan ja vahvaa luisteluaan, mutta läpilyönti jäi vielä tekemättä. Tulevaisuus Ilveksessä on avoin.

25 Toni Rajala





(21, 2+3=5, 0, 0min)

Vasta 17-vuotias parkanolaissyntyinen hyökkääjä tunki itsensä väkisin pelaavaan kokoonpanoon. Vielä fyysisesti hieman raakile, mutta loistava luistelukyky, pehmeät kädet ja ilmiömäinen pelisilmä tekivät vaikutuksen tamperelaisyleisöön. Jos kantti kestää, ja kehityskaari jatkuu nykyisen kaltaisena, niin Rajala lyö ensi kaudella itsensä lopullisesti läpi. Jatkaa Ilveksessä.

26 Colby Genoway





(11, 7+7=14, -1, 8min)

Taitava kanadalainen pelasi Ilveksessä ainoastaan 11 ottelua ennen lähtöään Ruotsin Moraan. Johti koko SM-liigan pistepörssiä ja nosti ketjukaverinsakin astetta korkeammalle tasolle. Teki yleisöön ja seurajohtoon suuren vaikutuksen ja Ilves kiinnitti miehen ensi kaudeksi artistisopimuksella lokakuusta eteenpäin.

27 Sami Torkki

(30, 2+5=7, -4, 78)

Alkukauden loukkaantuminen sotki pahasti Torkin kauden Ilveksessä. Kentälle päästyään oli pahasti vajaakuntoinen, eikä missään vaiheessa päässyt omalle tasolleen, vaikka kevättä kohden hieman paransikin otteitaan. Talven synkkä jakso vetää kuitenkin Torkin arvosanan alas. Ei sopimusta Ilvekseen.

29 Jani Keinänen



(52, 5+4=9, +4, 10min)

Kokenut keskushyökkääjä tuli Ilvekseen syyskaudella paikkaamaan tupsukorvien sentteripulaa. Pelasi hyvin ja sai loppukauden kattavan sopimuksen. Täytti ruutunsa odotetulla tavalla. Ei loistanut, mutta ei pettänytkään. Jatko Ilveksessä on avoin.

40 Jarkko Kauvosaari



(58, 12+16=28, +4, 24min)

Kauvosaaren aika Ilveksessä ei alkanut kovin lennokkaasti ja mies olikin syyskaudella pettymys. Kauden keskivaiheilla mies nosti tasoaan ja oli ajoittain jopa Ilveksen paras keskushyökkääjä, mutta ote lipesi hieman kevättä kohden tultaessa. Tasaisuus puuttui. Jatkaa Ilveksessä.

42 Juuso Antonen


(22, 0+0=0, -3, 2min)

Suurimman osan peleistään LeKin joukkueessa Lempäälässä pelannut Antonen ei juuri peliaikaa Ilveksessä saanut. Ei näyttänyt pääsevän SM-liigavauhtiin mukaan vähäisillä minuuteillaan ja pelirohkeuskin loisti poissaolollaan. Potentiaalia parempaan, mutta vaatii lisää töitä. Jatko Ilveksessä on auki.

51 Pasi Määttänen



(58, 16+15=31, +2, 48min)

Sai joukkuekavereiltaan loppukaudella lempinimen "taikuri". Joukkueen kapteeni, joka paljasti kauden mittaan kahdet kasvonsa: tyhmiä jäähyjä ja käsittämättömiä virheitä tehnyt epäonnen soturi muuttui kuin taikaiskusta maagiseksi voittomaalien tekijäksi. Pelasti Ilveksen ensin playoffien ensimmäiselle kierrokselle ja heti perään kolmanteen otteluun Pelicans-sarjassa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt. Kapteenin täytyy pystyä näyttämään joukkueelleen enemmän taistelutahtoa läpi kauden. Jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella.

61 Marko Anttila


(53, 8+14=22, +3, 69min)

Edelliskaudella jalkansa läpimurron kynnykselle laittaneelta Anttilalta odotettiin paljon. Kovin paljoa ei kuitenkaan saatu ja Lempäälän ison miehen kausi päättyi pettymykseen. Alkukauden loukkaantumiset vaikuttivat miehen peliin pitkään ja itseluottamus oli kateissa ja apina ei lähtenyt harteilta missään vaiheessa. Jatkaa Ilveksessä läpimurron kynnyksellä myös ensi kaudella.

65 Jesse Niinimäki



(24, 4+2=6, -8, 18min)

Tullessaan Ilvekseen ei kukaan odottanut Niinimäeltä mitään. Ensimmäiset pelit olivat Niinimäelle tuttuun tyyliin loisteliaat ja myös tehopisteitä syntyi. Ilveksen epäonneksi Niinimäki ei onnistunut pitämään tasoaan kovinkaan pitkään, mutta toisaalta mitään romahdusta ei nähty. Asenne säilyi loppuun saakka ja mies sopeutui myös hieman puolustavampaan rooliin. Jatko Ilveksessä on auki.

88 Joonas Rask





(24, 1+0=1, -2, 8min)

Rask on nuori tulevaisuuden pelaaja. Lähes aina kentälle päästyään pelasi täysillä ja varsinkin kevään Pelicans-sarjassa suorastaan häikäiseviä otteita. Erinomainen pelaaja kentän molempiin suuntiin ja yllättävän valmis myös fyysisesti. Jatkaa Ilveksessä.

91 Turo Järvinen

(52, 3+14=17, 0, 64min)

Paljon vastuuta, vähän tulosta. Siihen kiteytyy oikeastaan koko Turo Järvisen ura Ilveksessä. Puolustavassa roolissa tyydyttävä, mutta Ilveksessä odotuksia oli myös hyökkäyspään peliin. Tästä johtuen arvosana jää erittäin alhaiseksi. Jatko Ilveksessä avoin.

Lisäksi Ilveksen hyökkäyksessä pelasivat kauden mittaan Sami Sandell, joka matkasi syyskaudella Espooseen vaihtokaupassa Matti Uusivirtaan. Monen mielestä vaihto oli Ilveksen kannalta vähintäänkin eriskummallinen. Lisäksi joukkueen mukana kävi Lassi Mattila, mutta hänen peliaikansa Ilveksessä jäi todella vähiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös