Mielipide

Ilves-fanien patouma muodostaa räjähtämistään odottavan tulivuoren

LIIGA / Kolumni
On Suomen jääkiekkopiirien laajimmat perinteet ja uskollisimmat fanit koko maassa. Ilves on Liigan uinuva tulivuori, jonka räjähtäminen olisi koko suomalaisen jääkiekon riemuvoitto. Kesti sen odottelussa kuinka kauan tahansa.

Fanien lojaalius yhdistettynä 29 vuoden piinaan ja nöyryytyksiin tekee Ilveksestä Liigan uinuvan tulivuoren.

Aarne Honkavaara, 90-vuotias Ilves-legenda talutetaan Hakametsän jäälle. Yleisö nousee seisomaan välittömästi, Dynamo-huudot kaikuvat ja hallin ilma on sakeana kunnioituksesta.

Tilanne tiivistää hyvin Ilveksen perinteet. Suomen perinteikkäin jääkiekkojoukkue kantaa organisaationa harteillaan 16 mestaruuden ja toisaalta myös 29 kultamitalittoman vuoden taakkaa. Upeat perinteet, mutta myös iso taakka. Ei mitalin mitalia 13 vuoteen.

Samalla on nostettava hattua Ilveksen faneille. Seuran kannattajat eivät ole hylänneet seuraa, joka on vuosien mittaan tehnyt aivan riittävästi virheitä ja katteettomia lupauksia, jotta paatuneinkin tupsukorva olisi voinut itkeä äidinmaidossa hankitun faniutensa kyyneleinä ulos.

Ilveksen viime kausien yleisömääristä päätellen näin ei ole käynyt ainakaan laajemmissa määrin. Tämä on suoranainen ihme.

Fanien lojaalius yhdistettynä 29 vuoden piinaan ja nöyryytyksiin tekee Ilveksestä Liigan uinuvan tulivuoren.

Ilveksellä oli viime syksynä toivoa, voittoputkia ja uutta omistajakokelasta. Meininki Hakametsässä oli kuin sambakarnevaaleissa. Keskellä syksyä!

Mikäli Ilveksen tällä hetkellä erinomaisesti toimiva markkinointikoneisto pääsisi myymään menestyvää joukkuetta myös keväällä, hype olisi varmasti jotain todella puhdistavaa Tampereella ja koko Suomessa.

Suomalainen jääkiekko ja eritoten kotoinen Liigamme tarvitsee kipeästi sympaattisia tarinoita. Kun KHL myllyttää kansainvälisiä tähtiä jo Suomen rajojen sisäpuolellekin lähes 30 kertaa viiden kuukauden sisään, vain kotimaiset sankaritarinat erottavat Liigan idän mahtisarjasta positiivisesti.

Ilves on suomalaisen jääkiekon potentiaalisin sankaritarina. Ja on sitä, kunnes uinuva tulivuori vihdoin pääsee valloilleen. Kuten Ässien, HIFK:n ja TPS:n vastaava aiemmin 2010-luvulla.

Ilveksen nykyiset omistajajärjestelyt, velkakierre ja heikko vetovoima pelaajamarkkinoilla pitävät kuitenkin huolen, etteivät todennäköisyydet ole Ilveksen puolella vielä hetkeen. Onkin kyse siitä, kestääkö paluu huipulle kaksi vai kaksikymmentä vuotta. Vedonlyöntikertoimet puoltaisivat todennäköisesti jälkimmäistä aikajännettä.

Suomalaiselle jääkiekolle olisi kuitenkin todella suuri sääli, mikäli esimerkiksi konkurssi tai fanien lopullinen kyllästyminen viilentäisivät tulivuoren pakastimen tasolle ennen sitä.

Liiga tarvitsee Ilvestä ja sen potentiaalista hurmosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös