Mielipide

Ilveksen pelaaja-arvostelut 2009–2010

LIIGA / Kolumni
Ilves pelasi historiallisen huono kauden, josta ei kai voi olla käyttämättä termiä katastrofikausi. Heti alkusyksyn jälkeen joukkueen pelin taso putosi merkittävästi, eikä oikeaa rataa löytynyt enää missään vaiheessa. Tuskien taival päättyi karsintoihin, jotka joukkue selvitti. Seuraavassa jutussa on arvosteltu joukkueessa pelanneet pelaajat.

Pelaajat on arvosteltu Ilves-päillä yhdestä viiteen. Arvostelussa on käytetty lähtökohtana pelaajan omaa tasoa ja häneen kohdistuneita odotuksia. Viisi päätä tarkoittaa että pelaaja on pelannut selvästi yli odotusten ja yksi pää vastaavasti pelaajan pelanneen selvästi alle odotusten. Näistä saa olla eri mieltä, tämä on Ilves-toimituksen näkemys. Vain muutaman ottelun pelanneita tai vähällä peliajalla pelanneita pelaajia ei arvosteltu.

Maalivahdit

Juha Pitkämäki (39 ottelua; torjuntaprosentti 90,27%; 2,96 päästettyä maalia ottelua kohden; 0 nollapeliä)

Ensimmäisissä otteluissa loistavia otteita, jonka jälkeen itseluottamuksen totaalinen romahtaminen. Ei pystynyt enää kauden aikana kokoamaan itseään ennen Hurmeen hankintaa. Joukkueen tappiokierteissä taakse meni liikaa helppoja maaleja. Sopimus Ilvekseen jatkuu.

Markus Korhonen (12; 89,32; 3,51; 1)

Ei kyennyt pelaamaan heikossa joukkueessa liigamaalivahdin tasolla kuin ani harvoin. Kahden hyvän ottelun pelaaminen peräkkäin oli vaikeaa ja tuli otteluita, jossa kiekko ei tarttunut ollenkaan. Lopetti pelaajauransa, mutta siirtyy nyt Ilveksen maalivahtivalmentajaksi.

Jani Hurme (16; 89,21; 3,02; 0)

Tuli auttamaan Ilvestä aikaisemman maalivahtikaksikon epäonnistuttua. Loukkaantui heti ensimmäisessä pelissä, mutta palattuaan esitti varsin tasaisia otteita. Huippusuorituksia ei juurikaan tullut, mutta itsevarmuus maalin suulla oli Pitkämäkeä ja Korhosta paremmalla tasolla. Sopimus Ilveksen kanssa kattaa vielä ensi kauden.

Puolustajat

Antti Hulkkonen (38 ottelua, 3 maalia + 8 syöttöä = 11 pistettä, +3, 44 jäähyminuuttia)

Aloitti kauden erinomaisesti, mutta hiipui todella pahasti. Virheet johtivat virheisiin, eikä saanut keväällä itseluottamustaan enää riittävälle tasolle SM-liigassa. Siirtyi Jussi Pesosen mukana Leksandiin ja jatkaa siellä myös ensi kaudella.

Juuso Akkanen (47, 1+5=6, -3, 30 min)

Pelasi periaatteessa odotusten mukaan ensimmäisellä täydellä SM-liigakaudellaan. Ratkaisut kiekon kanssa ja etenkin avauspelaaminen on liigatasolle hidasta, mutta omassa päässä luotettava. Karsinnoissa vaikeuksissa, mutta ei pelannut täydessä kunnossa. Sopimustilanne auki.

Henrik Petre (16, 2+4=6, -3, 20 min)

Tullessaan kesken kauden joukkueeseen toi tärkeää leveyttä puolustuspäähän. Pelasi runkosarjassa isoja minuutteja hyvällä perustasolla. Loppua kohti otteet heikkenivät ja karsinnoissa kärsi loukkaantumisesta. Uran jatko vielä auki.

Mikko Kuukka (58, 1+12=13, +6, 58 min)

Otti syyskauden aikana odotetun harppauksen ja nousi maajoukkueen EHT-ryhmään. Taisteli syksyllä, mutta kevätkaudella katosi varjojen maille. Virheherkkyys ja ajoittainen löysäily lisääntyivät, mitä pidemmälle kausi eteni. Teki kahden vuoden sopimuksen Rauman Lukon kanssa.

Markus Seikola (55, 17+22=39, -7, 84 min)

Puolustajien pistepörssivoitto liigajumbossa on asia, jota ei voi väheksyä. Tilastollisesti pelasi toisen superkauden putkeen, mutta pelillisesti ei kyennyt aivan samalle tasolle. Seikolalle ominainen hieman flegmaattinen pelityyli sai ajoittain kannattajat hermostumaan. Siirtyy ensi kaudeksi Ruotsiin, kohteena Elitserieniä pelaava Södertälje.

Antti Bruun (52, 1+8=9, +7, 114 min)

Esitti kaudella epätasaisia otteita. Välillä näytti, että liigan tempo on Bruunille jo liian kova. Otti muutamia typeriä jäähyjä, jotka käänsivät otteluiden suunnan. Toisaalta parhaimmillaan Bruun on luotettava peruspakki omassa päässä. Pelasi hyvät karsinnat ja kirjoitti jatkosopimuksen Ilveksen kanssa.

Jarkko Näppilä (19, 1+1=2, -3, 10 min)

Kovaotteiselle peruspakille kausi oli valitettavan rikkonainen. Kärsi useista loukkaantumisista eikä oikein missään vaiheessa päässyt todella näyttämään tasoaan. Potentiaalia erinomaiseksi liigapakiksi, mutta tarvitsee ensi kaudella paljon pelejä alle. Ei ole kirjoittanut jatkosopimusta Ilveksen kanssa.

Ryan Glenn (22, 2+3=5, 0, 37 min)

Kanadalaispuolustaja tuli auttamaan Ilvestä siirtorajan kynnyksellä Ruotsista. Pelasi kovalla asenteella ja itseluottamuksella, vaikka tekikin välillä pahoja virheitä. Oli isossa roolissa koko loppukauden, mutta toisaalta todellinen riittävyys liigatasolle nähtäneen ensi kaudella. Kahden vuoden jatkosopimus Ilvekseen.

Arto Tukio (32, 0+5=5, -3, 38 min)

Kausi katkesi ennen aikojaan pahaan loukkaantumiseen. Ei kuitenkaan terveenä ollessaankaan esittänyt hyviä otteita. Sopimusta Ilveksen kanssa jäljellä, joten jatkanee joukkueessa, mikäli paikat saadaan kuntoon.

Hyökkääjät

Pasi Salonen (57, 7+13=20, 0, 30 min)

Nopea luistelija ja pehmeät kädet, mutta taidot tulivat esiin vain pilkahduksina. Pelasi lähes koko kauden varjojen mailla muutamia otteluita lukuun ottamatta. Ei jatka Ilveksessä optiosta huolimatta vaan siirtyy Ässiin.

Matias Myttynen (38, 2+2=4, -7, 12 min)

Syksyn onnistuja, jonka peliaika ja suoritukset vajosivat kevään aikana alaspäin. Ei ollut vielä valmis pelaamaan täyttä liigakautta. Tulevaisuudessa mahdollisuuksia kehittyä erinomaiseksi kahden suunnan hyökkääjäksi, jos jaksaa harjoitella. Jatkosopimus Ilvekseen kauteen 2012 asti.

Jesse Niinimäki (55, 14+20=34, 0, 36 min)

Onnistui vihdoinkin nousemaan taitojensa edellyttämälle tasolle. Pelasi ehjän ja tasapainoisen kauden ja oli keväällä yksi joukkueen parhaista, ellei paras. Odotuksiin nähden Niinimäki oli suurimpia valopilkkuja Ilveksen sysimustassa kaudessa. Kirjoitti 1+1 mallisen jatkosopimuksen Ilvekseen.

Masi Marjamäki (43, 12+10=22, -3, 118 min)

Pelasi melko rikkonaisen ja vuoristoratamaisen kauden. Yritystä riitti ja Marjamäki oli ajoittain Ilveksen parhaita hyökkääjiä. Toisaalta suurimman osan ajasta näytti, että hyöty joukkueelle on olematon. Sopimusta Ilvekseen vielä vuosi jäljellä.

Ville Korhonen (56, 12+8=20, +12, 8 min)

Ylivoimaisesti uran paras kausi tähän asti. Pitkään liigassa tahkonnut Korhonen nousi viidennellä liigakaudellaan joukkueen runkopelaajien joukkoon. Pystyi tekemään komean maalimäärän (12), jonka lisäksi pelasi upeasti puolustussuuntaan. Hyvät pisteet pelaajalta, joka ei saanut koko kauden aikana mahdollisuutta ylivoimaviisikoissa. Kirjoitti Niinimäen tavoin 1+1 mallisen jatkosopimuksen.

Niko Snellman (11, 0+1=1, -2, 49 min)

Raamikas voimahyökkääjä pääsi kokeilemaan liigavauhtia. Toistaiseksi muun muassa luistelussa vielä paljon kehitettävää, jotta paikka liigatasolta vakiintuisi. Tilanne avoin jatkon suhteen.

Colby Genoway (32, 4+24=28, +3, 46 min)

Odotukset olivat hurjat, eikä Genoway pystynyt missään vaiheessa täyttämään niitä. Varsinkin kevätkaudella hyytyi pahasti muun joukkueen mukana. Toisaalta myös vammat sotkivat kautta. Sopimustilanne auki.

Johannes Alanen (21, 1+3=4, -8, 6 min)

Hankittiin kesken kauden joukkueeseen tuomaan leveyttä ja auttamaan alivoimapelissä. Apu jäi hyvin mitättömäksi, eikä suoriutunut yhtään sen paremmin kuin oma juniori olisi suoriutunut. Uran jatko vielä avoin.

Jussi Pesonen (40, 18+21=39, 0, 69 min)

Mersu jäi saamatta, kun Pesonen myytiin kesken kauden Ruotsiin. Ajoittain heppoisesta asenteesta huolimatta oli kliinisen tehokas ja pelasi uransa tehokkainta kautta. Leksandin sopimus kattaa myös ensi kauden.

Jarkko Kauvosaari (58, 14+10=24, -1, 38 min)

Luotettava keskushyökkääjä pelasi tutulla tasollaan. Melko rajoittuneista hyökkäyspään avuista huolimatta Kauvosaari teki kelpo tehopisteet. Alivoimalla tärkeä pelaaja joukkueelleen. Siirtyy kolmen vuoden sopimuksella Rauman Lukkoon.

Henri Sandvik (40, 1+2=3, -9, 48 min)

Nousi syksyllä hieman puskista Ilveksen kokoonpanoon. Esitti silloin pirteitä otteita vaihdosta toiseen. Keväällä paikka kokoonpanossa oli kuitenkin kiven alla, eivätkä otteetkaan olleet enää syksyn tasolla. Sopimustilanne auki.

Pasi Määttänen (41, 15+25=40, 0, 38 min)

Joukkueen kapteeni puursi läpi kauden moitteettomasti. Tasaisesti upealla pistekeskiarvolla pelannut Määttänen teki kaikkensa joukkueen kurssin kääntämiseksi. Toisaalta ei kapteenina saanut ryhtiä muihin pelaajiin. Teki vuoden jatkosopimuksen Ilvekseen.

Ville Snellman (37, 4+10=14, -5, 14 min)

Teki syksyn ensimmäisissä otteluissa hattutempun. Mitään muuta Snellman ei kaudella 2009–2010 saanutkaan aikaan, sillä itseluottamus oli täysin kadoksissa läpi kauden. Tällä hetkellä vapailla markkinoilla ilman sopimusta.

Marko Anttila (57, 8+18=26, +3, 52 min)

Teki piste-ennätyksensä, mutta odotukset kauteen lähdettäessä olivat korkeammalla. Varsinkin keväällä peli oli tuskaisen näköistä, eikä rentous löytynyt enää tämän kauden aikana. Esitti maajoukkueessa parempia esityksiä kuin Ilveksessä ja on kehittynyt pelaajana monipuolisemmaksi. Teki pitkien neuvotteluiden jälkeen jatkosopimuksen Ilvekseen.

Jaakko Pellinen (42, 4+8=12, +1, 35 min)

Joukkueesta poiketen pelasi erinomaisen kevätkauden. Syksyllä paikka kokoonpanosta oli kiven alla, mutta paikan saatuaan esitykset paranivat koko ajan. Pellisellä on vielä paljon kehitettäviä asioita, mutta pelirohkeus kunnossa ja tulevaisuus SM-liigassa näyttää valoisalta. Jatkaa Ilveksessä.

Joonas Rask (43, 10+9=19, +1, 32 min)

Luotettavin pelaaja, mitä tulee suoritustasoon. Antoi jokaisessa ottelussa kaikkensa ja teki läpimurron liigatasolle. Oli kolmas lenkki Ilveksen kevätkauden tehoketjussa Niinimäen ja Määttäsen kanssa. Kirjoitti kauden aikana kahden vuoden jatkosopimuksen Ilvekseen.

Lisäksi joukkueessa esiintyivät Pasi Petriläinen, Ville Laine, Jouni Aalto, Michael Keränen, Junior Lessard, Sami Sandell, Vjatsheslav Soloduhin.

» Lähetä palautetta toimitukselle