Mielipide

Ilveksen kevättodistuksissa paljon kiitettäviä

LIIGA / Kolumni
Synkän katastrofikauden jälkeen Ilves kokosi itsensä ja yllätti kiekkoa seuraavan kansan sekä asiantuntijat sijoituksellaan. Iloisen runkosarjan jälkeen joukkue lähetti vielä HPK:n kesälomalle. Matka päättyi lopulta puolivälierävaiheeseen, mutta epäonnistujia joukkueesta saa hakemalla hakea.

Pelaajat on arvosteltu Ilves-päillä yhdestä viiteen. Arvostelussa on käytetty lähtökohtana pelaajan omaa tasoa ja häneen kohdistuneita odotuksia. Viisi päätä tarkoittaa että pelaaja on pelannut selvästi yli odotusten ja yksi pää vastaavasti pelaajan pelanneen selvästi alle odotusten. Vain muutaman ottelun pelanneita tai vähällä peliajalla pelanneita pelaajia ei arvostella.

Maalivahdit

Jani Hurme

Runkosarja 24. 3,56 ka, 88,9%

Ei pelannut pudotuspeleissä.

Kokenut turkulainen saapui Ilvekseen viime kaudella samanlaisessa tilanteessa kuin Miika Wiikman tänä talvena. Esiintyi silloin jossain määrin edukseen ja pelasi muun muassa hienot karsinnat Jokipoikia vastaan. Tällä kaudella loukkaantumisista kärsineen maalivahdin taso romahti. Ei näyttänyt liigatason pelaajalta kuin ajoittain. Puolustus ei syksyllä juuri maalivahtia auttanut, mutta taakse meni silti aivan liikaa helppoja maaleja. Uran jatko epäselvä, mutta huhuissa entistä NHL-maalivahtia ollaan viemässä takaisin Turkuun.

Miika Wiikman


Runkosarja 24. 2,76 ka, 90,2%

Pudotuspelit 4. 4,02 ka, 87,8%

Saapui Ilvekseen joukkueen kärsiessä pahoista maalivahtiongelmista. Raumalla syksyllä epäonnistunut maalivahti sai kaudelleen uuden alun Ilveksessä. Paransi joukkueen voittoprosenttia huimasti ja tiivistyneen puolustuspelin ohessa oli yksi erinomaisen kevätkauden takuumiehiä. Erinomaisten otteluiden vastapainoksi myös epäonnistui muutamaan otteeseen pahasti ja jopa romahti pudotuspelien JYP-sarjassa. Kirjoitti juuri jatkosopimuksen Ilveksen kanssa.

Sami AittokallioRunkosarja 16. 2,73 ka, 90,9%

Pudotuspelit 2. 2,57 ka, 91,0%

Vasta 18-vuotias maalivahtilupaus esiintyi Ilveksen paidassa yllättävän tasaisesti läpi kauden. Otteet jättivät usein hieman epävarman kuvan, mutta varsinaisesti helppoja maaleja meni taakse joukkueen maalivahdeista vähiten. Haastoi kevään aikana hienosti Wiikmania ja pääsi pelaamaan myös pudotuspeleissä. Ensi kaudella lienee mahdollista taistella jopa ykkösmaalivahdin paikasta.


Maalivahtiosastolla tapahtui vallanvaihdos.
Mikko Ruohola - http://ruohola.org

Puolustajat

Nils Bäckström

Runkosarja 48. 4 + 2 = 6 -6 52min

Pudotuspelit 6. 0 + 0 = 0 -2 14min

24-vuotias ruotsalaispuolustaja esiintyi lupaavasti harjoituskaudella ja sai koeajan näytöillään sopimuksen. Liigassa anti hyökkäyspäähän jäi mitättömäksi ja otteet ailahtelivat osin loukkaantumisten vuoksi. Pelasi ajoittain erinomaista oman pään peliä, mutta mukaan mahtui yhtä paljon otteluita, joissa oli myös täysin tuuliajolla. Kuului joka tapauksessa joukkueen runkopuolustajiin ja pelasi tasaisesti yli 20 minuutin jääajalla. Sai hieman yllättäen jatkosopimuksen, joten valmennusjohto ja Seppo Hiitelä luottavat ruotsalaiseen.

Jyrki JokipakkaRunkosarja 48. 1 + 8 = 9 +5 18min

Pudotuspelit 5. 0 + 0 = 0 -4 2min

Syksyllä 19-vuotta täyttänyt nuorukainen nousi täysin puskista luottopuolustajaksi. Oli heti ensimmäisistä otteluistaan joukkueen tasaisimpia suorittajia. Sai valmennusjohdolta paljon jääaikaa ja esiintyi edukseen muun muassa nuorten MM-kisoissa. Nosti tasoaan monta pykälää syksyn aikana ja keväällä tahti hieman hiipui. Runkosarjan loppupuolella ja pudotuspeleissä ei kyennyt enää pelaamaan parhaalla tasollaan ja oli ongelmissa. Odotuksiin nähden loistava kausi, joka latasi odotuksia myös tulevaisuuteen.

Niko PeltolaRunkosarja 57. 6 + 5 = 11 +1 48min

Pudotuspelit 4. 0 + 1 = 1 -1 0min

Vaasasta skoutattu nuorukainen näytti alusta alkaen taitonsa. Kokemukseensa nähden pelasi rohkeata kiekollista peliä. Oli suurimman osan kaudesta Jyrki Jokipakan pakkiparina ja kellotti isoja minuutteja. Virheitä sattui silloin tällöin, mutta kokonaisuudesssaan taso säilyi varsin korkeana läpi kauden. Sopimus Ilveksen kanssa kattaa vielä kolme seuraavaa kautta.

Ville Laine


Runkosarja 18. 0 + 3 = 3 +0 10min

Ei pelannut pudotuspeleissä.

Reservipuolustajalle tuli joukkueessa yllättävän paljon otteluita muun puolustuskaluston kärsiessä loukkaantumisista. Ei esittänyt kiekollisena ihmeitä, mutta hoiti tunnollisesti oman pään velvoitteensa. 22-vuotias puolustaja kärsi jonkin verran loukkaantumisista ja liikkui koko kauden Lempäälän ja Tampereen välillä. Ilves-johto oli tyytyväinen otteisiin ja käytti peruspuolustajan option seuraavasta kaudesta.

Antti BruunRunkosarja 43. 7 + 12 = 19 -5 32min

Pudotuspelit 6. 0 + 3 = 3 +2 4min

Kokenut savonlinnalainen yllätti positiivisesti hiljaisten vuosien jälkeen. Löysi kiekollisen rohkeutensa ja teki syksyllä hurjaa jälkeä johtaen välillä puolustajien pistepörssiäkin. Keväällä otteet hiipuivat, eikä pisteitäkään enää tullut. Sai joka tapauksessa käännettyä uransa takaisin nousuun 31-vuotiaana. Ei jatka Ilveksessä ja huhujen mukaan etsii pelipaikkaa ulkomailta.

Ryan Glenn


Runkosarja 51. 9 + 7 = 16 -2 44min

Pudotuspelit 6. 1 + 4 = 5 -1 8min

Kanadalaispuolustaja sai kauden aikana päävalmentaja Juha Pajuojalta lempinimen ”alppikiekkoilija”. Yritti syksyllä tukea hyökkäyksiä tehottomasti, eikä oikein itsekään tiennyt rooliaan. Oli syksyllä fanien hampaissa heikoista otteistaan, mutta kevät käänsi kaiken. Alkoi yhtäkkiä takoa maaleja kuin liukuhihnalta. Kevään mittaan nousi selvääkin selvemmäksi puolustuspään johtajaksi ja pelasi kauden aikana ylivoimaisesti isoimmat peliminuutit Ilveksestä. Tällä hetkellä vaikuttaa, että viime keväänä kirjoitettu kahden vuoden sopimus ei ollutkaan Ilvekselle kirous, vaan siunaus.

Teemu Kesä

Runkosarja 47. 2 + 6 = 8 -8 139min

Pudotuspelit 5. 0 + 0 = 0 +2 6min

Ruotsin Allsvenskanista saapuneelta Ilves-kasvatilta ei odotettu paljoa, joten suuresta pettymyksestä ei voida puhua. Liigavauhti oli silti ajoittain liikaa kovaotteiselle puolustajalle, joka näkyi karusti omassa päässä virheiden ja jäähyjen muodossa. Lappeenrannassa hommasi huvittavalla maalillaan SaiPan Ville Hostikalle potkut, joka jäikin kauden merkkisuoritukseksi. Paransi jossain määrin kevättä kohti ja pelihuumorin ollessa parhaimmillaan osasi olla oikealla tavalla ilkeä vastustajalle. Jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella.

Arto Tukio

Runkosarja 32. 4 + 5 = 9 -2 51min

Pudotuspelit 4. 0 + 0 = 0 -2 4min

Varakapteenin kausi meni jälleen osittain pilalle loukkaantumisten takia. Syksyllä tilanne näytti jossain vaiheessa jopa toivottomalta, mutta palasi kaukaloon ja vielä ihan kelvollisin ottein. Parhaimmillaan oli hyvä, mutta ei saanut täysin pelirytmistä kiinni. Ehjempi kevätkausi lupailee kuitenkin hyvää tulevaisuudenkin runkopuolustajalle. Teki Ilveksen kanssa jopa kolmen vuoden jatkosopimuksen.

Fredrik Svensson

Runkosarja 8. 0 + 0 = 0 -3 6min

Ei pelannut pudotuspeleissä.

Kokenut ruotsalaispuolustaja kävi syksyn loukkaantumissumassa näyttäytymässä, muttei todellakaan edukseen. Leimautui nopeasti kankeaksi ja virhealttiiksi puolustajaksi, joka ei tuonut mitään lisäarvoa puolustukseen. Koeajan jälkeen siirtyi Elitserienin AIK:hon, jossa pelasi loppukauden tehoilla 0+1.


Niko Peltola ja Jyrki Jokipakka olivat puolustuksen yllätysnimiä.

Hyökkääjät

Matias MyttynenRunkosarja 54. 9 + 10 = 19 -4 16min

Pudotuspelit 6. 0 + 0 = 0 -3 2min

Otti etenkin syksyn aikana selviä kehitysaskeleita kiekollisessa pelissä. 21-vuotias keskushyökkääjä kuului kauden positiivisiin yllättäjiin, vaikka taso hieman putosi kevätkaudella. Luotettava kahden suunnan sentteri pyrki aiempaa luovempiin ratkaisuihin kentällä, mikä näkyi pistetilastossa. Peliaikaa on tarjolla jatkossakin, sillä jatkaa Ilveksessä.

Jesse Niinimäki
Runkosarja 57. 17 + 32 = 49 -4 20min

Pudotuspelit 6. 1 + 5 = 6 +1 2min

Toi SM-liigalle valtavasti viihdearvoa käsittämättömällä peliälyllään. Viime kauden jälkeen odotettiin paljon, mutta tämän miehen kohdalla sitä ei sanottu ääneen. Joka tapauksessa ylitti nuo odotukset heittämällä ja oli yksi koko liigan dominoivimmista pelaajista. Ei pahasti turhautunut edes pelikavereiden puukätisyyteen, vaan kaikesta näki, että halusi voittaa otteluita Ilvekselle. Jouluna Ilves-fanien parhaaksi joululahjaksi kirjoitti kahden vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa, joskin toisessa vuodessa on mukana ulkomaapykälä.

Masi MarjamäkiRunkosarja 51. 10 + 20 = 30 -1 82min

Pudotuspelit 6. 1 + 2 = 3 -2 6min

Porilainen pelasi nyt uransa parasta kiekkoa. Aiemmista vuosista poiketen taisteli äärimmäisen fiksusti joukkueelle ja jätti turhat jäähytkin ottamatta. Nousi kauden aikana roolipelaajana maajoukkueympyröihin, eikä syyttä. Oli ykkösketjun kolmas lenkki, joten maalimäärä olisi saanut olla suurempi. Voimahyökkääjän tärkeys nähtiin silloin, kun oli poissa kokoonpanosta, eikä ykkösketjun pelistä tullut juuri mitään. Sitoutui joukkueeseen myös kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Henri TuominenRunkosarja 47. 4 + 5 = 9 -9 6min

Pudotuspelit 4. 0 + 1 = 1 -1 0min

Turkulaislähtöinen sentteri murtautui syksyllä väkisin kokoonpanoon hyvillä otteillaan. Pelasi tilanteet 19-vuotiaaksi erittäin älykkäästi ja pysyi tämän ansiosta liigavauhdissa verkkaisesta luisteluvauhdistaan huolimatta. Hiipui syksyn jälkeen, mutta missään vaiheessa taso ei romahtanut. Potentiaalia on vaikka mihin ja sen esiin saamiseksi jatkaa Ilveksessä myös ensi kaudella.

Kai KantolaRunkosarja 56. 5 + 8 = 13 -2 24min

Pudotuspelit 5. 1 + 1 = 2 -2 0min

Pohjois-Amerikasta saapunut taistelijaluonne antoi peliin koko sielunsa. Nousi nopeasti suosioon kannattajien keskuudessa periksiantamattomuutensa ansiosta. Toi tyyliltään ja ulkonäöltään mieleen pari vuotta sitten Ilveksessä kiekkoilleen Turo Järvisen. Profiloitui nelosketjun raatajaksi, mutta yllätti nousemalla muun muassa rangaistuslaukauksien ekspertiksi. Taistelu jatkuu Ilveksen paidassa myös seuraavalla kaudella.

Ville KorhonenRunkosarja 59. 11 + 15 = 26 +2 10min

Pudotuspelit 6. 1 + 1 = 2 +2 2min

Saa aina liian vähän huomiota osakseen. Lojaali ilvespeluri pelaa täsmälleen, kuten valmennusjohto haluaa. Salakavalasti iski jälleen tauluun uuden piste-ennätyksen. Ei juurikaan heikkouksia, vaan monipuolisena pelaajana on esimerkiksi lähes korvaamaton alivoimapelaaja. Tietynlainen itsekkyyden puute on estänyt nousun vieläkin korkeammalle tasolle. Kohta 24 vuotta täyttävä laituri jatkaa joukkueessa odotetusti myös ensi kaudella, joka tulee olemaan Korhoselle jo seitsemäs kausi Ilveksessä.

Mark Lee
Runkosarja 53. 11 + 25 = 36 -5 48min

Pudotuspelit 6. 3 + 3 = 6 +0 6min

Tanskasta hankittu kanadalainen ei kesällä todellakaan herättänyt juuri mitään tuntemuksia. Syksyn harjoituspeleissä meno oli tahmeaa ja tuoreessa haastattelussa Seppo Hiitelä kertoo, että esimerkiksi viime elokuussa valmentaja Pajuoja käski hankkimaan Mark Leen tilalle jonkun, joka osaa pelata. Elokuusta maaliskuuhun on kuitenkin pitkä aika ja sinä aikana kanadalainen nousi joukkueen avainhahmoksi. Pelasi koko sydämellä ja nousi usein joukkueen herättäjäksi muun muassa vastustajia kuumentamalla. Oli suuressa roolissa lähettämässä HPK:ta kesälomalle ja pudotuspeleissä oli Ilveksen paras pelaaja.


Hyökkäyksen tehomiehet.

Toni Rajala


Runkosarja 44. 9 + 13 = 22 -3 4min

Pudotuspelit 6. 4 + 0 = 4 -1 0min

Ei ollut heti Pohjois-Amerikasta saapuessaan parhaassa mahdollisessa iskussa. Superlahjakas nuorukainen teki kuitenkin paljon töitä ja nosti tasoaan jatkuvasti. Täytti kovat odotukset keväällä ja pudotuspeleissä näytteli jo suurta roolia erinomaisen laukauksensa kanssa. Älykkään ja taitavan hyökkääjän ensi kauden pelipaikasta käydään keskusteluja Edmonton Oilersin kanssa. Tällä hetkellä uran kannalta parhaalta vaihtoehdolta vaikuttaisi jatko Ilveksessä.

Tommi Välimaa


Runkosarja 35. 3 + 5 = 8 -1 40min

Pudotuspelit 1. 0 + 0 = 0 +0 0min

27-vuotias voimahyökkääjä sai viime keväänä yllättävän soiton ja tarttui vielä mahdollisuuteen pelata SM-liigassa. Teki paljon töitä ja onnistui roolissaan hienosti. Osasi käyttää vahvuuksiaan, vaikka liigan pelitempo olikin melko kova Välimaalle. Oli juuri sellainen hankinta kuin osattiin odottaa. Nuoret tulevat kuitenkin kovaa takaa, eikä isokokoinen hyökkääjä jatka Ilveksessä.

Matias SointuRunkosarja 43. 7 + 13 = 20 -7 16min

Pudotuspelit 6. 2 + 1 = 3 -1 0min

Ei mahtunut alustavasti kokoonpanoon, joten siihen nähden kausi oli jopa sensaatiomainen. Pienikokoinen, mutta terävä laituri survoi yllättävän paljon maaleja maalin edestä ja oli yksi Ilveksen hyökkäyspään lukuisista yllättäjistä. Paljon puutteita muun muassa fyysisellä puolella ja laukauksessa, mutta tästä huolimatta osoitti jo pärjäävänsä erinomaisesti liigavauhdissa. Jatkaa Ilveksessä myös kaksi seuraavaa kautta.

Pasi Määttänen


Runkosarja 51. 12 + 18 = 30 +0 76min

Pudotuspelit 6. 2 + 2 = 4 +2 4min

Kapteenin viimeinen kausi oli loppujen lopuksi tyylikäs. Syksyllä tilanne ei näyttänyt hyvältä: luistin ei kulkenut ja pelillinen hyöty jäi vähäiseksi. Jälleen kerran nosti kuitenkin rooliaan pelien käydessä tärkeiksi. Rautainen kevät takasi hienon lopetuksen uralle. Määttäsen poistuminen jättää äärettömän suuren aukon johtajuuspuolelle.

Marko Anttila

Runkosarja 33. 5 + 8 = 13 -5 26min

Pudotuspelit 6. 2 + 1 = 3 -1 4min

Jättiläisen kausi oli loukkaantumisten takia äärimmäisen vaikea. Teki paljon töitä kuntoutuakseen ja kun näytti pääsevän vauhtiin, tuli uusi loukkaantuminen. Syksyllä ja vielä alkukeväästäkin tilanne näytti masentavalta, mutta lempääläläinen ei luovuttanut. Saatuaan keväällä vihdoin maalihanat auki, peli lähti kulkemaan. Runkosarjan viimeisissä otteluissa ja pudotuspeleissä kuului ottelusta toiseen joukkueen parhaimmistoon. Jatkoneuvottelut Ilveksen kanssa tällä hetkellä kesken.

Michael Keränen


Runkosarja 42. 5 + 6 = 11 -3 45min

Ei pelannut pudotuspelejä.

21-vuotias taituri vakuutti jo harjoituskaudella. Tuli liigaan ennakkoluulottomin ottein ja juonikkuutensa ansiosta oli vaikea pideltävä vastustajan puolustajille. Hennosta varresta huolimatta kykeni kohtalaisesti hoitamaan myös oman pään velvoitteet ja pelasi paljon alivoimaa. Laajassa hyökkäysarsenaalissa ei saanut todellista näytönpaikkaa muun muassa ylivoimalla ja kevätkaudella kaikkien ollessa terveenä, ei meinannut mahtua kokoonpanoon. Jatkaa Ilveksessä kolmen vuoden sopimuksella.

Jaakko Pellinen

Runkosarja 34. 2 + 2 = 4 -11 6min

Pudotuspelit 3. 0 + 2 = 2 +0 2min

Nuoriso-osaston ainoa pettymys. Lupaavan viime kevään jälkeen oli syytä odottaa hyviä otteita. Kärsi syksyllä loukkaantumisista, eikä löytänyt otteisiinsa missään vaiheessa kunnon terävyyttä. Kunnostautui viisaana ja uhrautuvana alivoimapelaajana, mutta toisaalta keräsi joukkueen heikoimman tehosaldon runkosarjassa. Asennepuoli oli kunnossa, mutta puutteet muun muassa voimapuolella ja luistelussa tulivat liian karusti esiin. Jatkaa Ilveksessä myös tulevalla kaudella.

Joonas Rask
Runkosarja 60. 14 + 13 = 27 +4 18min

Pudotuspelit 5. 1 + 1 = 2 -4 2min

Ainainen ilopilleri jatkoi kehittymistään kohti liigan kärkeä. Uskomattomalla asennepelaamisellaan toimi esimerkkinä muille vaihdosta toiseen. Teki jälleen komeasti uuden piste-ennätyksen ja pystyi pitämään tasonsa erinomaisena läpi kauden. Terävän luistelun, ovelien harhautusten ja periksiantamattomuuden vuoksi ottelusta toiseen joukkueen parhaimmistoa. Ainoa suuri puute laukauksessa, sillä tuolla maalipaikkojen määrällä maalisaldo voisi olla huomattavasti komeampikin. Sopimus kattaa myös ensi kauden, joten jatkanee Ilveksessä, ellei Nashville Predators toisin halua.

Lisäksi joukkueessa esiintyivät Ville Kolppanen, Konsta Mäkinen, Teemu Virtanen, Ville-Joonas Peltola ja Juha Metsola.

Pasi Määttänen korjattu listaan jälkikäteen. Toimittaja pahoittelee virhettä ja kunnioittaa Määttästä jääkiekkoilijana sekä ihmisenä valtavasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle