Mielipide

Ihmisoikeudet ja tasa-arvo kuuluvat myös jääkiekkojoukkueiden puolustettavaksi

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien ja Lasse Kukkosen esiintulo ihmisoikeuksien puolesta oli rohkea teko, mihin jokaisen suomalaisen jääkiekkojoukkueen pitäisi pystyä.

Lasse Kukkosen ja Kärppien sunnuntaina esittämä vetoomus turvapaikanhakijoiden auttamiseksi oli teko, mihin jokaisen suomalaisen jääkiekkojoukkueen tulisi pystyä.

Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja avunanto kuuluvat kaikille, mutta varsinkin nuoriso-idolien ja esikuvien esimerkkinä teon arvo nousee entisestään. Jotain positiivista siirtyy aina eteenpäin.

Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta voi ja pitää ottaa kantaa myös jääkiekossa

Viime vuosina hyviä kannanottoja on nähty myös seksuaalisen tasa-arvon puolesta. Esimerkiksi KalPa, Harri Tikkanen, osa Liigan kapteeneista, ja pienen mutkan kautta myös HPK ovat vastustaneet seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvaa syrjintää jääkiekossa.

Suuntaus on hyvä, lisää näitä!

Entä se pelko siitä, että nyt tehdään politiikkaa? No, ensinnäkin jääkiekkoa ilman jonkinlaista politiikkaa ei ole. Joku niitä hallien kaavoituksia ja kunnallisia lätkävuorojakin päättää.

Toisekseen, nuorisokiekon ja hyväntekeväisyyden nimissä tehtyjä positiivisia tempauksia löytyy pääsääntöisesti jokaiselta seuralta. Ollaanko silloin poliitikkojen saappaissa, vai yritetäänkö hyväntekeväisyyden kohdetta oikeasti vain auttaa?

Kyseiseen asiaan peilaten on hyvin vaikeaa ajatella tässä yhtään toisin − ainakaan ilman rasistisia tai muuten kapeakatseisia motiiveja. Ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta voi ja pitää ottaa kantaa myös jääkiekossa. Myös ilman sitä, että Kärpät tai muu jääkiekkoseura on yhtäkkiä hypännyt raskaasti politiikan rattaisiin.

Kärpät ei ole tällä päivämäärällä vaatinut lakimuutoksia tai lähettänyt Kukkosta kunnallispolitiikkaan. Tällä teolla Kärpät näyttää hyvää esimerkkiä siitä, miten meidän kaikkien pitäisi auttaa lähimmäisiämme.

Kiintiöt, lait ja kehitysapu säädetään muualla, se keskustelu on toinen. Ihmiset ja lätkäseurat taas auttavat yksin ja yhteisönä − tai ovat auttamatta. Toivottavasti auttavat.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös