Mielipide

Ihmisläheinen valmentaja - vastaajana Matti Alatalo

LIIGA / Kolumni
JYP on ollut usein ennakkoluuloton valinnoissaan. Sitä se oli myös ennen viime kauden alkua kiinnittäessään päävalmentajan tehtäviinsä Suomessa varsin tuntemattoman Matti Alatalon. Debyyttikausi oli onnistunut. JYP sijoittui runkosarjassa kuudenneksi, paikka välieriinkin oli lähellä, mutta leveämmän materiaalinsa turvin Kärpät raivasi tiensä eteenpäin. Jatkoaika kyseli Alatalon ajatuksia joukkueestaan ja SM-liigasta. Ytimekkäiden vastausten keskeltä huokuu selkeä johtoajatus: yhteen hiileen puhaltavassa JYP-perheessä valmentajakin on enemmän opastaja kuin käskijä.
Mitkä tekijät koit tärkeimmiksi pilareiksi onnistumisen tiellä debyyttikaudellasi liigassa?

- Pelaajien korkea työmoraali, joukkueen hyvä ilmapiiri ja ennakkoluulottomuus.

Aiheuttaako edelliskauden menestyminen lisäpaineita tulevalle kaudelle? Useinhan sanotaan, että toinen kausi on vaikein.

- Ei. Kaikki joukkueet ovat uusiutuneet. Asevarustelu käy kiivaimmillaan. Alkaa kausi 2003-2004.

Aiotko tehdä tai oletko tehnyt valmennuksessa jotain toisin verrattuna edelliseen kauteen?

- Isot linjat säilyvät. Kokemus opettaa. Aina tapahtuu jotain pieniä muutoksia.

Mitkä ovat JYP:n vahvimmat aseet uuteen kauteen lähdettäessä? Toisaalta, mitkä asiat vaativat vielä paljon hiomista? Mitä tavoitteita joukkueella on?

- Ensimmäisestä vastauksesta löytyy olennainen. Pelaajien kehittyminen on kaikkien yhteinen haaste. Tavoitteista ei olla vielä puhuttu.

Annoit heti rohkeasti nuorille pelaajille vastuuta. Tuleeko näin tapahtumaan jälleen? Viime kaudella Tuomas Pihlman teki todellisen läpimurtonsa liigaeliittiin, mistä osoituksena menolippu New Jersey Devils - organisaatioon. Kenellä näet olevan eniten potentiaalia samaan temppuun?

- Jokainen pelaaja ansaitsee vastuunsa omilla esityksillään. Potentiaalia on jokaisella, joka joukkueeseen pääsee.

Annoitko Tuomakselle tai Ericille mitään evästeitä heidän siirtyessään kohti uusia haasteita?

- Eric tietää mihin on menossa. Jutut juteltiin keväällä. Tuomaksen kanssa on keskusteltu tulevaisuudesta useampaankin otteeseen. Fiksu nuori mies, jolla on kiekkotulevaisuus edessään.

JYP hankki riveihinsä kaksi mielenkiintoista pelaajaa Kanadasta. Kuinka yhteistyönne toimii scouttaajana toimivan Jukka Holtarin kanssa?

- Kaikki päätökset tehdään koko valmennustiimin ja Holen yhteistyönä. Hole on ammattimies ja luottamus on sen mukainen.

Millaisiin rooleihin olet kaavaillut herroja Drouin ja Tremblay? Mihin seikkoihin yleensäkin kiinnität huomiota, kun mietit ketjukoostumuksia ja roolituksia?

- Miehet näyttäköön, mikä on heidän rooli joukkueessa. Persoona, peliluonne, pelityyli, kemia… Vaikuttajia on monia.

Olet niin sanotun ihmisläheisen valmentajan maineessa. Sen sijaan, että huutaisit epäonnistuneelle pelaajalle naama punaisena, sallit virheen ja opastat pelaajaa isällisesti parempaan. Kuinka onnistut säilyttämään valmennusmetodissasi auktoriteettisi?

- Jos on luottamusta, kunnioitusta, arvostusta, aitoutta ja rehellisyyttä, olemme matkalla yhteiseen tavoitteeseen. Ei siellä auktoriteetin perään tarvitse kysellä.

Mikä on erikoisin tempauksesi, millä olet herättänyt joukkueen taistelemaan tukalassa tilanteessa? Toisaalta, kuinka palautat joukkosi maan pinnalle, kun mopo uhkaa karata liiaksi käsistä onnistumisten myötä?

- Eipä tämän joukkueen kanssa ole "Iiro Seppäsiä" tarvittu. Jyppiläinen on taistelija luonteeltaan. Kehitys loppuu tyytyväisyyteen, mietipä sitä…

Kun joukkueen peli ei toimi, tekisikö mielesi mennä itse näyttämään kentälle mallia, kuinka homma tulisi hoitaa?

- Ei. Salon Arskan ois voinut joskus heittää tukalassa paikassa laatikkoon.

Nykyään pelaajat joutuvat venymään konemaisesti illasta toiseen. Usein inhimillisyys tuntuu unohtuvan, vaikka pelaajatkin ovat persoonia. Viime kausilta mieleen tulee ensimmäisenä väriläiskä Tomas Chlubna. Millaisia persoonia JYP:n pelaajat ovat?

- Erilaisuudessaan loistotyyppejä. Niin ihmisenä kuin urheilijoinakin. Tämä joukkue saa sinut huononakin päivänä hyvälle tuulelle…

Jokunen sana nykyliigasta. Onko Matti Alatalolla ehdotuksia, miten pelit saataisiin mielenkiintoisemmiksi vai oletko tyytyväinen nykysuuntaukseen?

- Kyllä Suomen liigan pelit ovat intensiivisiä. Menkääpä katsomaan joskus Saksan tai Sveitsin liigaa. Siellä tapahtuu usein enemmän katsomossa. Olympiakoon kaukalot pakollisiksi ja ehkä pöytäkirjan pelaajamäärää voisi rajoittaa…

Edustamallasi seuralla on kyseenalainen maine olla niin sanotun kahvakiekon isänä. Mitä haluat sanoa heille, jotka toistavat itsepintaisesti tätä hokemaa JYP:stä kahvakiekkojoukkueena?

- Hienoa, jos meillä on sellainen maine. Tuomarit puhaltakoon sääntökirjan mukaan.

Liigasta lähti jälleen tukku pelaajia NHL:ään ja muihinkin sarjoihin. Kuinka paljon näet tämän vaikuttavan SM-liigan tasoon? Näetkö tilanteesta olevan JYP:lle enemmän hyötyä vai haittaa?

- Voi vaikuttaa hetkellisesti. Suomen kiekkoilulle tekee hyvää, jos nuoret saavat enemmän mahdollisuuksia liigassa. Jypille plusmiinusnolla.

Kiitos Matti Alatalo! Tsemppiä alkavalle kaudelle!

» Lähetä palautetta toimitukselle