Mielipide

I divisioonan MM lauantaina: Itävalta A-sarjaan, Viro päätti turnauksensa voittoon Hollannista

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sunnuntain odotetuin kamppailu oli Itävalta-Puola, jolla ratkaistiin A-sarjaan nouseva joukkue. Suosikin viittaa kantanut Itävalta liikkui vastustajaansa paremmin ja korjasi ottelusta ansaitun voiton numeroin 5-3 (3-1, 0-1, 2-1). Ranskassa pelattavan toisen lohkon putoaja ja nousija ratkeavat sunnuntain kohtaamisissa - Saksa säilytti puhtaan pelinsä 2-6-voitolla Unkarista.

Itävalta tuli otteluun varsinaisella salama-alulla. Joukkue siirtyi johtoon jo ottelun toisella minuutilla Thomas Kochin maalilla, kun Puolan viisikkopuolustus vietti vapaapäivää. Koch oli mukana myös Itävallan toisessa osumassa syöttäjänä, kun Jeremy Rebek lisäsi joukkueensa johdoksi jo 2-0 ajassa 7.20.

Extrat

A-lohko pähkinänkuoressa
[lue lisää]

Oliver Setzingerin kommentit
[lue lisää]

Puolan Mariusz Czerkawski huitoi itsenä jäähylle pian tämän jälkeen ja ilmassa alkoi olla ratkaisun makua. Puolan Adam Baginski oli kuitenkin eri mieltä asiasta ja mies iski alivoimalla kavennuksen 2-1:een. Kauaa ei toisaalta riemua riittänyt, sillä vain hieman reilut puoli minuuttia myöhemmin Itävallan parhaimmistoon kuulunut Andre Lakos ampui numeroiksi 3-1.

Lakosin laukaus upposi helpohkosti hanskakäden puolelle ja Puola oli kovaa vauhtia häviämässä ottelua jo heti alkumetreillä. Niinpä joukkueen valmennusjohto reagoi tässä vaiheessa vaihtamalla epävarmasti esiintyneen Rafal Radziszewskin pois maalilta. Tilalle luisteli Tomasz Wawrzkiewicz, joka onnistuikin virkaveljeään paremmin ja palkittiin lopulta joukkueensa parhaana.

Puolan GM Krzysztof Oliwa ei säästellyt omiaan kuvaillessaan ottelun alkua.

- Ei voi lähteä peliin jos ei ole valmistautunut kunnolla. Tämä ei ollut edes ensimmäinen kerta kun oli sama ongelma. Tällaista ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä. Et voi käydä läpi jääkiekon ABC:tä niin ,että hypit D:n ja G:n ja H:n yli. Tietyt perusasiat pitää olla kunnossa. Pidettiin tuolla kopissa aika iso puhe poikien kanssa ja pidetään huoli ettei vastaava toistu tulevissa arvoturnauksissa.

Avauserä oli Itävallan, mutta toisessa Puolakin sai juonesta kiinni. Kavennus syntyi erän alkuun, kun Sebastian Goneran rannelaukaus upposi Reinhard Divisin vartioiman maalin etukulmasta sisään. Kavennuksen jälkeen Puola pääsi pariin otteeseen hakemaan tasoitusta ylivoimalla – mukaanlukien hetken viidellä kolmea vastaan – mutta Divisin maali varjeltui.

Tasoitus oli varsinkin ylivoimalla muutamaan otteeseen todella lähellä, mutta onnetarkaan ei ollut Puolan puolella. Toisaalta Itävallan Marco Pewal pääsi suoraan jäähypenkiltä yksin läpi, mutta miehen laukaus suuntautui karkeasti ohi. Kun loppuerän aikana ei maaleja nähty, siirryttiin toiselle erätauolle Itävallan johdossa 3-2.

Itävalta pitää johtonsa ja aloittaa nousujuhlat

Kolmas erä oli varsinkin alussa tempoltaan yllättävän vaisu. Itävalta tuntui tyytyvän maalin johtoonsa, mitä ei voi sinänsä ihmetellä sitä taustaa vasten, että joukkueelle olisi riittänyt myös tasapeli sarjanousun varmistamiseen. Puola puolestaan pyrki nostamaan tempoa ja panostamaan hyökkäykseen, mutta useimmiten vain sillä lopputuloksella, että joukkue puski päätään Itävallan viisikkopuolustuksen muodostamaan muuriin.

Ratkaisun makua alkoi olla ilmassa, kun viitisen minuuttia ennen loppua Robert Lukas ampui kiekon maalille ja Radziszewski torjui eteensä. Kun Puolan pakit Gonera ja Mariusz Duleba nukahtivat hetkeksi, Daniel Welser kiitti ja iski irtokiekon maaliin.

Ottelu vaikutti jo käytännössä ratkenneelta, mutta Puolan yritys lopussa ei ollut huono. Lakosin jäähy kaksi minuuttia ennen loppua tarjosi Puolalle tilaisuuden ottaa aikalisä ja kuudes kenttäpelaaja jäälle ja vain kahdeksan sekuntia hyökkäyspään aloituksen jälkeen Grzegorz Piekarskin ampuma kavennus oli tosiasia.

Tämän jälkeen Puola sai vielä oivan tilaisuuden tasoitukseen, mutta hyökkääjien sudittua kiekosta ohi pääsi Itävalta vastahyökkäykseen ja lopulta Thomas Koch täydensi illan tehonsa lukemiin 2+1 iskemällä kiekon tyhjään maaliin. Loppunumerot kirjattiin siten Itävallan hyväksi 5-3 ja nousujuhlat olivat äänekkään fanijoukon riemuksi valmiit.

Itävallan valmentaja Jim Boni oli arvatenkin tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Joukkue teki hienon työn. Pelasimme paineen alla kurinalaisesti ja jätkät todella tekivät töitä. Joukkue todella ansaitsi tämän voiton.

- A-ryhmässä pelitapamme tulee varmasti hieman muuttumaan, joudumme keskittymään enemmän kiekottomaan peliin. Joukkueen pitää uskoa itsensä ja tehdä töitä joukkueena, siten varmistamme sen ettemme putoa jatkossa uudestaan B-sarjaan, kuvaili Boni joukkueensa tulevaisuudennäkymiä.

Boni nimesi myös oman suosikkinsa turnauksen all star-ketjuksi. Kuusikko oli seuraava. Maalivahti: Reinhard Divis (Itävalta). Puolustajat: Robert Lukas (Itävalta) ja Arturas Katulis (Liettua). Hyökkääjät: Mariusz Czerkawski (Puola), Thomas Koch (Itävalta) sekä Matthias Trattnig (Itävalta).

Oliwa sen sijaan ei vastaavaa kuusikkoa halunnut nimetä ja vauhtiin päästyään mies avautui muutenkin sen verran paljon, että tappio nähtävästi harmitti todella.

- Tuollaisilla nimillä ja numeroilla ei ole mitään merkitystä, joukkueena hävitään ja joukkueena voitetaan. Ylipäänsä minulle voitto on se joka merkitsee, voittajat muistetaan. Kakkos- tai kolmossija ei riitä, ne ovat hävittyjä tuloksia.

- Puolassa jotkut vielä muistelevat jotain vuosipäiviä tyyliin "kolmekymmentä vuotta sitten voitettiin Neuvostoliitto 6-3" – olin itse silloin kolmevuotias, eikä voisi vähempää kiinnostaa. Pitää katsoa eteenpäin, jatkoi Oliwa näkemyksistään.

Oliwan virallisen pressitilaisuuden päättymisen jälkeen laukoma kommentti kertoo sekin varsin ytimekkäästi miehen tyytyväisyysasteesta.

- If you say after a game like that, that you did your fucking best – that´s fucking bullshit.

Liettua harjoitteli maalintekoa Kroatian kustannuksella

MM-kiekon A- ja B-tasojen välisiä pelillisiä eroja voisi listata halutessaan vaikka kymmeniä. Yksi näkyvimmistä on joka tapauksessa maalivahtipelin taso. Kun Kroatian maalivahdit ovat jopa B-tason mittapuiden mukaan heikkotasoisia, ei ollut kovin suuri yllätys, että Liettuan pelaajat saivat kaunistella tilastojaan päivän ottelussa, joka päättyi selvin numeroin 9-3 (5-2, 1-0, 3-1).

Ottelussa ei juuri ollut kunniaa erikoisempaa panosta ja tämä myös näkyi avauserässä. Intensiteetti ei päätä huimannut eikä kaukalossa pelattu veren maku suussa. Tuomarilinja oli silti harvinaisen tarkka. Vaikka ylivoimamaalien määrä oli suhteellisen pieni, ns. höntsäilyhenkisen pelaamisen myötävaikutuksella erässä nähtiin silti yhteensä seitsemän maalia.

Kroatia sai tililleen ottelun avausmaalin, mutta sen jälkeen joukkuetta vietiin. Liettuan maalintekijöinä kunnostautuivat Sarunas Kuliesus, Dmitrijus Bernatavicius ja Darius Lelenas. Itävallan valmennusjohdonkin kehuma puolustaja Arturas Katulis osui myös ja ahnehti samantien jo avauserässä tehot 2+1. Kroatialle toivat jonkinlaista lohtua Tomislav Grozaj´n sekä Veljko Zibretin osumat.

- Meiltä kului eilen paljon energiaa ottelussa Viroa vastaan eikä valmistautumisemme ollut täydellinen. Siitä osoituksena Kroatia pääsi tekemään ottelun avausmaalin. Pystyimme kuitenkin toipumaan nopeasti ja käänsimme pelin meille, kuvaili Liettuan valmentaja Dmitrij Medvedev ottelun alkua.

Toisessa erässä tahti rauhoittui selvästi. Pelin tempo pysyi alhaalla eikä tuomarikaan kokenut enää tarpeelliseksi viheltää jokaisesta tilanteesta jäähyjä. Paikkoja maalintekoon oli varsinkin Liettualla, mutta monesti pelaajilla tuntui olevan tavoitteena herkutella ja syöttää vielä yhden kerran mieluummin kuin ampua kiekko verkkoon. Kuliesus tosin osui kertaalleen, lisäten Liettuan johdoksi jo lukemat 6-2.

Päätöserässä yleisöä hemmoteltiin vielä parilla näyttävällä maalilla. Lelenas iski illan toisen osumansa erän alkuun, mutta viihdearvoltaan huippuluokkaa oli varsinkin Kroatian kavennus hieman ennen erän puoliväliä. Janko Kucera vippasi kiekon keskialueelta kohti Liettuan maalia ja kiekko hyppäsi ilmaan maalivahdin alueen ulkorajan kohdalta ja ohi hölmistyneen Nerijus Daukseviciouksen.

Kun Darius Pliskauskas nöyryytti Kroaatti-puolustusta ja pohjusti Lelenakselle kypärätemppuun oikeuttaneen avopaikan ja Dmitrijus Bernatavicious viimeisteli vielä kertaalleen ottelun päätösminuutilla, saatiin ottelu lopulta pakettiin numeroin 9-3.

Taitavan Pliskauskasin johtama Liettuan ykkösketju Lelenas-Pliskauskas-Bauba pelasi jälleen hyvin ja Medvedev jakoikin kiitosta nuorille ratkaisijoilleen.

- Ykkösketjumme oli suuressa roolissa tässä turnauksessa. Nuorista koostunut ketju pelasi hyvin ja sytytti samalla myös muun joukkueen.

- Mitali oli tavoitteena ennen turnausta. Hollanti ja Viro olivat meille tuttuja vastuksia ja tiesimme, että ne ovat voitettavissa. Itävalta- ja Puola-ottelut osoittivat, että pystymme haastamaan myös nuo joukkueet, eli jatkossa tavoitteet ovat korkeammalla, jatkoi Medvedev tulevaisuuden haasteista.

Jos Liettuan tulevaisuus ja nuoriso-osasto osoittavat positiivisia merkkejä, on tilanne Kroaatti-leirissä synkempi. Putoaminen C-sarjaan oli joukkueelle pettymys ja pelaajien tason nosto ei käy kädenkäänteessä.

- Alkuasetelma oli vaikea. Kaikki pelaajat eivät ehkä tänään saaneet itsestään irti sataa prosenttia kaukalossa. Meillä on liian vähän pelaajia ammattisarjoissa, tämä oli kuitenkin ammattilaistason turnaus. Jälkikäteen katsoen Viro-peli meidän olisi pitänyt pystyä voittamaan, mutta valitettavasti hävisimme sen.

Viro pesi kasvonsa päätösottelussa

Vaisun kotiturnauksen pelannut Viro kohtasi Tallinnan-lohkon päätösottelussa Hollannin, panoksena lohkon neljäs sija. Kadoksissa ollut itseluottamus löytyikin ja äänekkäästi kannustanut kotiyleisö sai todistaa omiensa voittoa luvuin 7–2 (2-0, 1-0, 4-2).

Ottelun alku mentiin päästä päähän joukkueiden taitotasoon nähden turhan vauhdikkasti, mutta kumpikaan ryhmä ei osunut maalipuiden väliin. Kotiyleisö sai mekkaloinnin aihetta ajassa 11.02, kun Viron konkari Eduard Valiullin oli ensimmäinen onnistuja. Hollannin passiivinen alivoimaneliö ei tehnyt elettäkään pelatakseen kiekkoa pois Valiullinilta, vaan tämä mietti, mietti ja lopulta laukoi kumilaatan helpohkosti ohi Hollannin maalissa pelanneen Philip Groeneveldin.

Viron mentyä johtoon tarjoutui Hollannille mahdollisuus tasoitukseen Kirill Kolpakovin koukkaamisesta saaman kaksiminuuttisen myötä. Osuman jäähyn aikana teki kuitenkin jälleen isäntämaa Viro, ja millä tavalla! Maan profiilipuolustaja Lauri Lahesalu heitti Viron kenttäpäädystä komean pystysyötön keskialueelle livahtaneelle ex-UJK-pelaaja Maksim Ivanoville, joka polki läpi kentän ja laukoi Groeneveldin hanskakäden puolelta luvut 2-0:aan. Ottelua oli tuollain pelattu 13.47.

Ensimmäisen erän loppupuolella molemmat joukkueet saivat vielä mahdollisuutensa ylivoimapeliin, mutta tulokset olivat laihoja. Erätauolle lähdettiin Viron riemukkaista johtonumeroista 2-0.

Viroa kiinnosti, Hollantia ei

Toiseen erään tultiin avauserän kaltaisesta asetelmasta, jossa Viro määräsi tahdin ja Hollanti luisteli laiskahkosti perässä. Bjorn Willemsen istuessa estämisjäähyään oli virolaisten turnauksen pahin pettymys, haluttoman oloisesti turnauksen läpi esiintynyt Andrei Makrov siirtää maan jo 3-0-johtoon, mutta syötöksi tarkoitettu laukaus kolahti tolppaan.

Nihkeässä kakkoserässä molemmat joukkueet repivät, pitivät kiinni ja huitoivat mailalla aiempia otteluita enemmän, eikä kunnollisia maalitilanteita juurikaan nähty. Viron onnistui kuitenkin rankaista kerran, Hollannin puolustusmoraalia kuvaavalla tavalla – eli jälleen läpiajosta. Hollantilaispuolustaja Kevin Bruijstein löysäili hyökkäyssiniviivalla, menetti kiekon Viron kapteeni Mihail Kozloville ja tämä polki karkuun. Kozlov odotti Hollannin maalivahdin menevän jäihin, kiersi vasemmalle sivulle ja siirsi kiekon tyhjään maaliin. 3-0-maali syntyi ajassa 35.51 ja nämä olivat toisen erän päätösluvut.

It ain’t over til the fat lady sings – komeat nahinat ottelun loppuun

Kolmannen erän alku näytti samalta kuin koko ottelu; Viro halusi säilyttää kasvonsa kotiyleisön edessä, kun puukenkämaan pelaajat halusivat vuorostaan lähinnä kotiin. Isäntämaa ei kuitenkaan päästänyt vieraitaan Amsterdamiin näin helposti, vaan lisäsi vierailijoiden tuskaa. Pelikellon näyttäessä 40.28 oli kiekko jälleen Hollannin maalissa. Andrei Makrov vei hollantilaispuolustuksen tulppaaninostoon ja namutteli kiekon Aleksandr Petroville, joka ei erehtynyt, vaan siirsi isäntämaan jo 4-0-johtoon.

Huolimatta ratkenneesta pelistä riitti ottelussa nähtävää loppuun asti. Viron viidennen osuman teki Dmitri Raskidajev, joka toimitti peliotettaan parantaneen Andrei Makrovin tarjoileman kiekon maaliin ajassa 52.37. 5-0-tilanne vei hetkellisesti Viron pelistä mielenkiinnon, mutta Hollanti heräsi ja iski kahdesti. Ensin puolustajapari Lahesalu – Kaupo Kaljuste unohti puolustusvelvollisuutensa ja Hollannin veteraanipelaaja David Livingston iski 101. maaottelumaalinsa, kun ottelua oli käyty 53.22. Puolisentoista minuuttia myöhemmin vuorossa oli puolustaja Justin Bekkering, joka täräytti turnauksen avausmaalillaan lukemat 5-2:een.

Pelin värikkäin vaihe oli kuitenkin vielä tulossa. Andrei Makrovin maali ajassa 56.51 jäi sivuosaan, kun Eduard Valiullin provosoi tuuletuksellaan turpajuhlat alkuun ja Hollanti otti kutsun vastaan. Hetken aikaa jäällä nähtiin melkoinen joukkonuhjaaminen, joka villitsi yleisön – Kirill Kolpakov ja Kevin Hoogsteen väänsivät tilanteen keskiössä ratkaisemattoman nyrkkitappelun. Kolpakovin ja Hoogsteenin lisäksi suihkukomennuksen sai Hollannin Casey van Schagen.

Hollantilaisten otettua vielä yhden kaksiminuuttisen iski Maksim Ivanov 5-3-ylivoimalla ottelun toisen maalinsa ja loppunumerot 7-2 ajassa 58.48 komean kuvion päätteeksi. Kotiyleisö sai näin iloita Viron suurinumeroisesta voitosta ja kotiturnauksen neljännestä sijasta.

Viron päävalmentaja tyytyväinen – Hollannin kollega manaili resurssipulaa

Viron päävalmentaja Juri Tsepilov summasi turnausta yhteen tyytyväisenä päätöskamppailun voittoon.

- Olen tyytyväinen, että joukkue päätti turnauksensa positiivisella tavalla. Tiesimme, että Hollanti on vahva joukkue, pelasimme viime vuonna MM-turnauksen viimeisen pelimme heitä vastaan tasan. Näytimme kannattajillemme mihin joukkueemme pystyy.

- Turnaus oli joukkueeltamme viime vuotisen kaltainen. Jotkut joukkueet aloittivat turnauksen hyvin, jotkut pelasivat paremmin loppupäässä turnausta. Viime vuonna pidimme Italiaa ja Ranskaa tiukilla, tänä vuonna pelasimme hyvin Puolaa ja Itävaltaa vastaan. Olen toiveikas tulevaisuuden suhteen, sillä meillä on hyviä nuoria pelaajia ja uskon, että niin valtio kuin liike-elämäkin tukee jääkiekkoa entistä enemmän.

Hollannin valmennuksen vastuumies Doug Mason oli kollegaansa pettyneempi. Mason myös korosti realiteetteja, miksi Hollanti ei menestynyt turnauksessa viidettä sijaa paremmin.

- Tämä oli yksi Hollannin huonoimmista otteluista päävalmentajaurallani. En tiedä, miksi tämä tapahtui juuri tänään. Emme olleet fyysisesti emmekä henkisesti riittävän vahvoja ja paras pelaajamme Tommy Hartoogs oli sivussa päivän ottelusta. Emme vain pelanneet hyvin.

- Taitotasomme ja kokemuksemme ei ole useimpien muiden täällä pelanneiden maiden tasolla. Tiedämme sen, mutta välillä emme muista sitä. Viimevuotinen kolmossija nosti odotukset korkealle, ja luulemme itseämme paremmiksi kuin olemme. Vuonna 1999 asetimme tavoitteeksemme pääsyn vuoden 2006 talviolympialaisiin – nyt on syytä miettiä noin vuotta 2020. Olen kuullut huhuja, että liitto on asettamassa tavoitteeksi 2010 Vancouverin. Kunnes tajuamme, että meillä ei ole riittävästi jääaikaa, riittävästi hyviä valmentajia, riittävästi rahaa ja että nämä kaikki asiat on korjattava voidaksemme menestyä, emme pärjää yhtään nykyistä paremmin.

- Nuoret pelaajamme haluavat menestyä, pelata jääkiekkoa korkealla tasolla, mutta resursseja tähän ei ole. Ennen kuin Hollannissa tajutaan, että meillä on paljon korjattavia ongelmia, pysymme tällä tasolla, missä olemme nyt.

Saksa edelleen voittamaton

Saksa ja Unkari kohtasivat ennen MM-turnausta kahteen otteeseen, molemmista tuloksena Saksan yhden maalin voitto. Varsinainen turnausottelu oli kaksi erää tiukka, ja Unkari johtikin ottelua kahteen otteeseen, mutta Saksa marssi kolmannessa erässä Unkarin yli voittaen lopulta ottelun numeroin 6-2 (0-1, 2-1, 4-0).

Saksan tehomiehenä hääri kaksi maalia viimeistellyt Yannic Seidenberg. Päätöserän ylivoimaa kuvaavat laukausluvut – Saksa laukoi viisitoista kertaa, kun Unkari sai aikaan vain kaksi laukausta.

Ranska nollasi Israelin

Amiens’n lohkon toisessa ottelussa ei Ranska antanut kisaturisti Israelille mitään mahdollisuuksia, vaan vei otteluvoiton tylyin 9-0-numeroin. Ranska voitti ottelun laukaustilaston peräti 55-9, ja niin Olivier Coqeux, Kevin Hecquefeuille kuin Laurent Meunierkin tekivät ottelussa kaksi maalia.

Ranskan pistetiliä turnauksessa rasittaa edelleen vain tasapeli Unkaria vastaan. A-lohkon sarjanousija ja- putoaja ratkeavat vasta sunnuntain pelien myötä; ottelun Saksa-Ranska voittaja nousee ylemmälle tasolle, ja mikäli ottelu päättyy tasan, on sarjanousija Saksa. Niinikään II divisioonaan putoava joukkue ratkaistaan sunnuntaina, kun nollakerholaiset Israel ja Iso-Britannia kohtaavat. Isolle-Britannialle riittää ottelusta tasapeli sarjapaikan uusimiseen; Israelin on voitettava, mikäli se mielii jatkaa esiintymistään toiseksi ylimmällä tasolla.

Japani uusi sarjapaikkansa

Japani varmisti lauantain päiväottelussa paikkansa ensi vuoden I divisioonassa voittamalla Ison-Britannian 4-2 (1-2, 1-0, 2-0). A-lohkon putoaja ratkaistaan näin lohkon päätöspäivän sunnuntain ottelussa Israel-Iso-Britannia. Huolimatta laukausylivoimastaan (42-19) johti Japani ottelua ensimmäistä kertaa vasta kolmannen erän loppupuolella.

Iso-Britannia oli avauserässä etevämpi Greg Owenin ja Michael Ellisin maaleilla johtaen ottelua 20 minuutin jälkeen 1-2. Japanin Masashi Saton tasoitettua ottelu ylivoimamaalilla toisessa erässä alkoi varsinainen japanilaismyllytys, mutta ylivoimapelit eivät tuottaneet lisäosumia. Selvästi Isoa-Britanniaa paremmin liikkunut Japani siirtyi ottelussa johtoon vasta ajassa 53.59 Tomohiko Uchiyaman 2-1-hyökkäyksestä tekemällä maalilla. Ottelun päätösnumerot 4-2 viimeisteli ylivoimalla Yosuki Kon, kun ottelua oli jäljellä enää kaksi sekuntia.

Voiton myötä Japani varmisti paikkansa sarjatasolla.