Mielipide

Hyvää huomenta kisajärjestäjä, hyvää yötä Slovakia

MAAJOUKKUE / Kolumni
Slovakian ja Italian avauskamppailu oli surkea näytelmä väärästä kansallislaulusta lähtien. Ainut positiivinen asia pelissä oli Italian ansaittu taistelupiste.

You had one job, sinulla oli yksi työ. Terveiset Kölniin kansallislaulut koonneille ihmisille ja hallin tiskijukalle, jolla oli pelin jälkeen yksi ainut tehtävä: soita voittaneen joukkueen — tässä tapauksessa Slovakian — kansallislaulu.

Mutta ei, saksalaisjärjestäjiltä tapahtui perustavanlaatuinen kämmi. Yksi pahimmista ja klassisimmista mokista on soittaa väärä kansallislaulu. Slovakia voitti Italian, ja Lanxess Arenan ämyreistä alkoivat Slovenian hymnin alkusoinnut.

Slovakian patrioottiset fanit olivat syystäkin käärmeissään, kun oma kansallislaulu Nad Tatrou sa blýska oli vaihtunut toki sävellyksenä ihan kauniiseen Slovenian hymniin. Mutta vaikka kisajärjestäjä tunaroi pahemman kerran, olisi vihellyskonsertti ollut pelin jälkeen muutenkin ansaittu: Slovakian esitys oli niin heikko, että buuaukset olisivat täyttäneet paikkansa jo ottelun aikana.

Todellisuudessa vihellykset joutaisivat kisajärjestäjien lisäksi Slovakian kiekkoliiton, ei pelaajien korviin kuultaviksi. Korruptoitunut Slovakian jääkiekkoilua hallinnoiva organisaatio on suurin syy siinä, miksi slovakialainen lätkä on ottanut pohjakosketuksensa. Riitoja pelaajien kanssa, harkittuja boikotointeja ja puheenjohtajavalintoja kabineteissa.

Slovakialla ei ole koskaan historiassaan ollut yhtä huonoa joukkuetta. Jopa ykkösdivaritason Italia näytti ajoittain raikkaammalta ja paremmalta joukkueelta, ja Slovakia menettikin johtoasemansa orastaneeksi tappioksi. Lopulta Slovakia sai tasoituksen heti päävalmentaja Zdeno Cigerin aikalisän perään.

Ciger on liiton päävalmentajan pestiin valitsema entinen NHL-pelaaja, joka on kyvytön valmentamaan päätason maajoukkuetta. Slovakian ja Italian peliä selostanut Julius Sorjonen oli sanoa Cigeriä entiseksi NHL-perunaksi, ja kuvailu olisi ollut yllättävän lähellä: Cigerin ainut valtti on yksinkertaisen trapin peluuttaminen.

Moinen valmennustaito ei ole mikään lahja jumalalta. Ciger varmasti näytti monien mielestä tasoitusmaalin jälkeen taktiselta nerolta, mutta sitä hän ei suinkaan ole. Cigerin puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että myös pelaajamateriaali on äärettömän heikko.

Kisajärjestäjältä väärän kansallislaulun soittaminen oli kardinaalinen virhe, mutta slovakialaiskannattajilla on pian syytä viheltää myös omilleen.

Slovakialle vastaan asettuu enää ennakkoon yhtä tasokkaita tai parempia ryhmiä, joten jos asenne on yhä kuin täytetyllä Slovakian kansalliseläimellä gemssillä, tulee pian aihetta toivottaa Slovakialle hyvää yötä. Dobrú noc, Slovensko.

» Lähetä palautetta toimitukselle