Mielipide

Hutihankinnoista piikkipaikalle

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien kausi alkoi yllättävän heikosti. Oli selvää, että joukkue kärsi mestaruuskrapulasta. Syksyn vauhtia hidastivat useat huonot pelaajahankinnat. Ilman seurajohdon nopeita liikkeitä Kärpät ei olisi ehtinyt kiriä sarjakärkeen ennen joulutaukoa.

Tällä hetkellä Oulun Kärpät on kovassa vireessä. Puolustava mestari pääsi joulutauolle sarjataulukon kärkisijoitus hallussaan.

Sinne ei kuitenkaan päästy kiihdytyskaistaa pitkin, vaan pitkän, moottorivikojen sävyttämän maisemareitin kautta.

Nämä tekniset ongelmat olisi kuitenkin voitu välttää, jos olisi jätetty hankkimatta vääriä varaosia. Kiihdyttäminen huippuvauhtiin ei olisi ollut niin verkkaista, jos kone olisi öljytty huolellisemmin ennen matkalle lähtöä.

Kärpät pääsi lähtemään Liiga-kauteen 2014-2015 suurimmaksi osaksi samalla miehistöllä kuin vahvalla mestaruuskaudellaan.

Joukkueen urheilujohto oli myös löytänyt uuden takuuvarman ykkössentterin. Vahvalla AHL-kokemuksella varustettu taitava kanadalainen Nicolas Deschamps, jota kehuttiin pelillisiltä ominaisuuksiltaan samanlaiseksi pelaajaksi kuin oululaisten sydämet voittanutta Ben Maxwellia.

Hankinta vaikutti perustellulta ja harkitulta. Suurin osa Kärppien kannattajista varmasti uskoi, että riskillä tehtyjen arpahankintojen aika oli ohi.

Muistan kuitenkin miettineeni Deschampsin siirtouutisen kuultuani, että lieköhän tästä kaverista on Maxwellin korvaajaksi? Kummatkin herrat olivat tehneet vakuuttavaa jälkeä AHL:ssä, mutta Deschamps oli päässyt kokeilemaan NHL-jäitä reilusti Maxwellia vähemmän.

Siihen oli saattanut toki olla monia syitä, sillä eri joukkueissa on luonnollisesti erilaiset mahdollisuudet NHL-kokoonpanoon murtautumiseen. Nyt voi kuitenkin miettiä, kertoiko vaatimattomampi taalajäiden tausta Deschampsin kyvyistä jotain melko oleellista?

Yllättävät hankinnat saivat jatkoa. Viime kauden kiekkoilmiöltä SaiPalta kähvellettiin pohjoisamerikkalainen kolmikko Patrick Davis, Dan Spang ja Ryan Glenn. Sopimukset herättivät mielessäni jälleen lisää epäluuloa.

Miesten pelillinen taso oli kieltämättä juuri todistettu SaiPan hurmoksellisella viime kaudella. Pohdiskelin kuitenkin, että sopivatko nämä pohjoisamerikkalaiseen jääkiekkoon kasvaneet pelaajat Kärppien kokoonpanoon, tai varsinkaan joukkueen pelitapaan?

Ei ollut minkäänlaisia todisteita, että SaiPa-miehet sopisivat Kärppiin yhtään sen paremmin, kuin useat edellisten kausien surullisen kuuluisat tšekkilähtöiset floppivahvistukset.

Hutihankintoja ja heikkoja otteita

Kun kärppälauman kauden ensimmäinen kiekko tipahti jäähän Raksilassa, tulevista ongelmista ei ollut vielä tietoakaan. Kärpät käynnisti kautensa kotiavauksella viime kevään finaalisarjan vastustajaa Tapparaa vastaan ja nappasi ottelusta kiitettävän 3−1-voiton.

Kiekkojuhla ei jatkunut kuitenkaan pitkään. Kärpät alkoi hävitä otteluita toisensa jälkeen. Kaikille kävi nopeasti selväksi, ettei joukkue pelannut kaasupoljin pohjassa.

Ketjuyhdistelmät eivät toimineet, ja peli näytti sekavalta. Viime kauden vahva viisikkopuolustus oli hukassa, ja omissa soi aivan turhan usein. 

Joukkueesta paljastui nopeasti useita alisuorittajia. Glenn ja Spang sortuivat jatkuvasti puolivillaiseen hiihtelyyn tärkeissä puolustustilanteissa. Varmaksi huippusentteriksi kehuttu Deschamps ei saanut mitään aikaan. Hänen vauhtinsa, peliälynsä ja kovuutensa eivät vaikuttaneet olevan Liigan mestaruutta puolustavan joukkueen tasolla.

Joukkueelle ei ollut vaikea diagnosoida mestaruuskrapulaa. Miten tällaiseen tilanteeseen päädyttiin? 

On ymmärrettävää, että hienon mestaruuskauden jälkeen takki voi olla tyhjä. SM-liiga on niin tasainen sarja, ettei haastajille ole varaa antaa minkäänlaista etumatkaa. 

Ongelmat olisi pitänyt tunnistaa jo aiemmin, ja niihin olisi tullut reagoida nopeammin. Deschampsista sentään hankkiuduttiin eroon ripeästi, mutta mitä hyötyä Spangista, Glennistä ja Davisista on jatkossa?

Miesten syksy meni täysin penkin alle, eikä sen aikana nähty juuri minkäänlaista kehitystä. He sopivat kyllä hyvin SaiPan viimekautiseen joukkueeseen, mutta he eivät tule sopimaan Kärppiin. 

Pelaajatarkkailun virheet

Pelaajatarkkailu petti pahemman kerran uusien hankintojen kanssa. 

Uudet vahvistukset aiheuttivat sekavuutta viisikkopuolustamisessa ja kiekonhallintaan perustavassa hyökkäämisessä, jotka muodostavat yhdessä Kärppien pelitavan selkärangan.

Kaikkea syytä ei voi vierittää Deschampsin, Glennin, Spangin ja Davisin niskaan. Muutkaan aiemmin Kärpissä menestyneet pelaajat eivät saaneet tulosta aikaiseksi tällä kaudella.

Olisi kuitenkin mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tehokkaammin esimerkiksi Mika Pyörälä, Ivan Huml ja Juha-Pekka Haataja olisivat pelanneet, jos heidän ketjuissaan olisi luistellut muita joukkueeseen paremmin sopivia pelaajia?

Ei ole kauan, kun joukkueen urheilujohto hehkutti hutihankintojen ajan olevan ohi. Olisi rakennettu uudenlainen, varmempi ja tarkempi pelaajatarkkailun järjestelmä. Jatkossa ei otettaisi kuin tuttuja miehiä, joiden sopivuuteen joukkueeseen voitaisiin luottaa huoletta.

Moni varmasti mietti, että mitä näille periaatteille tapahtui Deschampsin, Glennin, Spangin ja Davisin hankintojen kanssa. 

Näyttää, että järjestelmässä on vielä paljon kehitettävää. Herääkin kysymys, että kannattaako Kärppien urheilujohdon lennättää Ouluun enää ollenkaan pelaajia, joiden sopivuutta SM-liigaan ei ole nähty. Näin suuria riskejä vahvistusten suhteen ei tulisi enää ottaa. 

Ryhtiliikkeen aika

Syksy ei mennyt putkeen, mutta Oulussa ei luovutettu. Uuvuttava mestaruuskrapula alkoi hälvetä, ja tilalle tuli jälleen voitonnälkä. Joukkueen urheilujohto teki tarvittavia ratkaisuja, kuten Deschampsin sopimuksen purkamisen ja Esa Pirneksen hankkimisen.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki kokeili useita erilaisia ketjukoostumuksia, kehitti joukkueen viisikkopuolustamista kurinalaisemmaksi ja sai kiekolliseen peliin luovuutta ja sopivasti järkeä.

Uutta dynastiaa jahtaavan Kärppien taso laitetaan todelliselle koetukselle jälleen vasta keväällä. Vapaamatkustajia kokoonpanossa on vieläkin mukana. Nähtäväksi jää, koituvatko ne vielä ongelmiksi.

Silloin mitataankin Kärppien urheilujohdon kykyä reagoida pelaajiston tilanteeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös