Mielipide

HPK lähdössä kauteen harvinaisen kotimaisena

LIIGA / Kolumni
Igor Kuznetsov, Tomas Kapusta, Aleksandr Andrievski, Andrew Verner, Brian Rafalski, Roman Simicek, Vladimir Vujtek... Hämeenlinnassa on totuttu näkemään ratkaisijoiden paikalla kovan luokan ulkomaalaisvahvistuksia. Vierastyöläisten kiintiön pienentymisen uskottiin iskevän pahasti HPK:n joukkueeseen. Alkavan kauden kynnyksellä Kerhon pelaajista vain kahdelta puuttuu Suomen passi.

Kauden alkuun on vielä aikaa, eikä joukkue välttämättä ole vielä täysin valmiiksi kasattu. Selvältä kuitenkin näyttää, että HPK lähtee liigaan pitkästä aikaa kotimaisimmalla ryhmällään. Neljän ulkomaalaisen kiintiön täyttävät puoleen väliin asti itävaltalainen Oliver Setzinger sekä tsekki Vladimir Sicak.

Setzingeriä ei välttämättä tule pidettyä varsinaisena ulkomaalaisena, vaikka mies kiintiöpaikan viekin. Itävallan maajoukkuepelaaja on helppo mieltää Tampereen Ilveksen kasvattamaksi pelaajaksi - sen verran nuorena miehen tie kotimaasta Pirkanmaalle johti. Myös Sicak hankittiin Suomeen ja Hämeenlinnaan kohtalaisen nuorena, 20-vuotiaana.

Molemmat herrat ovat toki joukkueelle selkeitä vahvistuksia. Lisäksi Sicak on yksi tämän hetken joukkueesta pisimpään yhtäjaksoisesti HPK:n puolesta taistellut pelaaja.

Katsojille namia?

HPK:n kannattajat ovat tottuneet huippuluokan ulkomaalaisiin, joten näyttää olevan vaikeaa tottua tämänkaltaiseen tilanteeseen. Aiemmin Kerho ei ole pystynyt taistelemaan huippuluokan kotimaisista pelaajista, sillä suuremmat ja rahakkaammat seurat ovat tunteneet suomalaistähdet ja tarjonneet sopimuksia. Nyt HPK on pyrkinyt löytämään tulevat huippusuomalaiset ja kasvattanut heistä itselleen rungon.

Yleisön kannalta nimekäs ja ja taitava uusi ulkomaalaispelaaja olisi luonnollisesti mielenkiintoa herättävä asia. HPK:n kokoisella seuralla ei missään tapauksessa ole kuitenkaan mahdollisuuksia tehdä tällaisia heräteostoksia. Vielä tuoreessa muistissa on slovakialaishyökkääjä Jan Pardavy, joka hankittiin lievänä paniikkihankintana. Pardavy pelasi odotuksiinkin nähden keskinkertaisen kauden, vaikka kaikki varmasti muistavatkin herran surkean alkukauden. On siis parempi jättää paniikkihankinnat tekemättä kuin tökätä tassujaan siihen itseensä.

Vapaina olevista ulkomaalaispaikoista saattaa olla HPK:lle hyötyä kauden edetessä. Mikäli kesken kauden ilmenee tarvetta vahvistaa joukkuetta, on helpompi luoda katse markkinoille kun pelaajan ei välttämättä tarvitse olla suomalainen. Kotimaisia ratkaisupelaajia kun saattaa olla tammikuussa vapaana harmittavan niukasti. Täyttämätön ulkomaalaispaikka on ehdoton edellytys Martin Strbakin tai Jaroslav Balastikin kaltaiselle playoff-vahvistukselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös