Mielipide

High School tähtäimessä – Sharksien varaukset.

NHL / Kolumni
Sharks on vahvasti draftin pohjalta rakennettu joukkue. GM Dean Lombardi on yksi NHL:n parhaista toimitusjohtajista mutta onko hän tänä kesänä onnistunut? Varaukset olivat enemmän tai vähemmän kyseenalaisia...

Sharks on yksi joukkue joka luottaa vahvasti draftiin joukkueen rakentamisessa. Joukkueen riveistä löytyy läjäpäin GM Dean Lombardin nuoria tähtivarauksia, Brad Stuart, Scott Hannan, Evgeni Nabokov, Jeff Jillson, Mike Rathje ja Patrick Marleau etunenässä. Viime vuonna Sharks satsasi saksalaisiin pelaajiin, 90-luvun puolella oli Suomi-Draft, tänä vuonna High School draft. Oli teema mikä tahansa tuntuu Sharks aina löytävän hyvät pelaajat joka tapauksessa. “If you stay away from a kid because he’s only playing in high school, you’d pass on Brian Leetch, you’d pass on Mike Richter, Chris Drury, Tony Amonte, and Jeremy Roenick” kertoi Dean Lombardi suhtautumisestaan koululaispelaajiin tämän kesän draftissa.

Sharks on oiva esimerkki siitä mitä saadaan aikaa pitkäjänteisellä rakennustyöllä. Ostamalla läjäpäin vapaita agentteja tai kauppaamalla joukkueeseen kokeneita pelaajia saadaan nopeasti kasaan joukkue joka voi kilpailla mestaruudesta mutta usein pudotus arkeen on sitäkin nopeampi. Sharks on mieluummin rakentanut rauhassa joukkuettaan ja ostanut tai kaupannut itselleen vain tarvittavat pelaajat muualta. Rakennusprosessi on pitkä mutta tällä varmistetaan se että joukkue pysyy korkealla kaudesta toiseen ja joukkueella on varastoissaan lupaavia pelaajia vuosiksi, tällä taataan jatkuvuus. Drafti on usein myös onnenkauppaa. Lombardi & co ovat kuitenkin viime vuosina loistaneet draftivalintojensa kanssa. Millaisia pelaajia tänä vuonna lavalla sai laittaa päälleen Sharks-paidan numerolla ´02 – siitä seuraavassa lisää.

27. Mike Morris, OH

183cm, 84kg, s. 14.7.-83

Maila: Right. Seura: St. Sebastian High School

Sharks varasi hieman yllättäen lisää oikeita laitureita heti ensi kierroksella. Sharksien vahvuus hyökkäyspäässä on nimenomaan oikean laidan pelaajissa joita on farmissa yllin kyllin. Morris oli rankattu alun perin vasta kakkos- tai kolmoskierroksen pelaajaksi, 57 Pohjois-Amerikkalaisten pelaajien ranking-listalla, toisaalta keskikauden tilastoista nousua on huimat 44 pykälää. Onko kyseessä jälleen GM Lombardin loistava löytö? Morris on ei pelaa kovissa Kanadan junnusarjoissa vaan Yhdysvaltojen koulusarjoissa joka tietysti saattaa muutamalla pykälällä rankingia alentaa. Morris voitti koulunsa kaikki tärkeät statistiset meriitit viime kaudella ja ensi kaudeksi Morris siirtyykin pelaamaan Northeasternin yliopistoon. Morris on selkeästi pitkän tähtäimen hanke sillä oletus on että Morris pelaa neljä vuotta yliopistossa ja vasta tämän jälkeen siirtyy NHL:ään. Samanlaisen reitin teki mm. Coloradon Chris Drury.

Morris on erittäin vikkelä luistelija, ei niinkään nopea mutta ketterä ja sähäkkä. Tämä yhdistettynä hyvään karvaustaitoon, kiekonriistokykyyn, tehokkaaseen alivoimapeliin ja hyvään joukkuelähtöiseen pelitapaan, on hyvin todennäköistä että Morris saa itselleen pelipaikan NHL:ssä. Ensin kuitenkin Morris hankkii lisää kokemusta kovista peleistä ja käy koulunsa loppuun.

52. Dan Spang, P

184cm, 92kg, s. 16.8.-83

Maila: Left. Seura: Winchester High School

Sharks käytti toisen kierroksen varauksen puolustajaan. Ja toistamiseen High School pelaajaan. Spang oli viime kaudella rajussa auto-onnettomuudessa saaden vammoja päähänsä. Vammat estivät Spangilta lähes koko kauden ajan pelaamisen mutta mies pelasi kuusi ottelua erittäin mallikkaasti. Pakin paikalta kovat 17 pistettä. Vammat ovat kuitenkin mitä suurimmalla todennäköisyydellä takanapäin sillä Sharks treidasi varausvuorojaan eteenpäin saadakseen sanoa ”Dan Spang” mikrofoniin. Spang siirtyy arvostettuun Bostonin yliopistoon ensi kaudeksi ja lyhyestä pelikaudesta huolimatta, Spang oli halutuin pelaaja yliopistojen keskuudessa.

“This is a special player that you take a chance on, if everything was equal and he played a full season, we probably don’t get the guy.” kertoi Sharksien yksi pääscoutti Tim Burke.

Spang on erittäin aggressiivinen luistelija ja nousee hyökkäyksiin mielellään. Riskirakenteinen pelaaja. Kova ja fyysinen pelityyli ovat Spangin tavaramerkkejä. Kukapa ei haluaisi isoa ja aggressiivista hyökkäävää pakkia itselleen? Spang saattaa tulevaisuudessa löytää itsensä ehkä laiturin tontilta sillä hänen olemus on kuin tehty power-hyökkääjäksi.

86. Jonas Fielder, LH

188cm, 79kg, s. 29.5. 84

Maila: Right. Seura: Plymouth Whalers

Fielder on ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa. Tsekkiläinen peluri siirtyi monien maanmiestensä tapaan hankkimaan kannuksia Kanadan junnusarjoihin. Uusi maa ja pelityyli olivat aluksi Jonaksellekin ongelmallisia mutta kauden kehittyessä kehittyi mies itsekin aimo askelin. Lopulta hän oli ainoa pelaaja joukkueessaan joka pelasi kaikki kauden ottelut. Spangin ja Morrisin ohella myös Fielder nosti osakkeitaan alkukauden rankingista isoin harppauksin.

Vaikka Fielder onkin aika heiveröisen kokoinen osaa hän kuitenkin käyttää kokoaan hyvin hyväkseen kiekon suojauksessa. Mikäli NHL:ään vie Fielderin mieli on hänen kuitenkin saatava lisää massaa pärjätäkseen isompia pelaajia vastaan. Jo nyt kevyt massa on aiheuttanut hänelle paljon kiekonmenetyksiä. Ensi kaudella massaa lisää ja yksi kausi OHL:ssa niin hyvä on. Taitoa pelinrakenteluun löytyy ja Tsekkiläisestä trendistä poiketen hän pelaa hyvin molemmissa päissä.

139. Kris Newbury, KH

178cm, 90kg, s. 19.2. –82

Maila: Left Seura: Sarnia Sting

Newbury on ehkä tämän draftin pelaajista se joka on lähimpänä NHL:n pelipaikkaa. Newbury on vuotta vanhempi kuin muut ja yksikin vuosi kokemusta on enemmän plussaa. Nykyisin hän pelailee OHL:ssä mutta takuuvarmasti Cleveland on miehen osoite ensi kaudella. Ellei Sharks innostu ja tarjoa hänelle heti pelipaikkaa NHL:ssä. Kaikki riippuu harjoitusleiristä. Newbury on erittäin monipuolinen pelaaja. Luistelu on junnutasolle mainiota, pelikäsitys kohdallaan, kiekko löytää maalin tai joukkuekaverin lavan hyvin, pelityyli on aggressiivinen eikä hanskatkaan ole liimattuna käteen jos joukkuekaveria kohdellaan kaltoin. Ongelmana on kuitenkin ollut se pystyykö Newbury siirtämään kykynsä ja taitonsa NHL:ään. Monien mielestä ei ja tämä on ajanut miehen rankingeissa kohtalaisen alas. Jos kaikki osuu kohdalleen niin hän voi olla urallaan hyvä kolmos- tai kakkosketjun mies, jollei hän saattaa olla uusi pressiboksin mies ja matkaa NHL:n ja farmin väliä täysien lentoyhtiöiden kilometribonusten edestä.

“We look at him as a good, two-way center who can score and grind, he will stick up for his teammates. He's an intense player who has improved every year in the OHL” sanoo herra Newburysta Tim Burke.

Mikä tulee sitten olemaan hänen tulevaisuus…? Ensi kausi Clevelandissa kertoo paljon. Kuitenkin oivat ainekset ammattilaispelaajaksi hänellä on.

163. Tom Walsh, P

183cm, 86kg, s. 22.4. -83

Maila: Left Seura: Deerfield Academy

Toinen viidennen kierroksen varaus käytettiin jälleen koulupoikaan. Tom Walsh on hyvä oman pään pakki joka pelaa varsin konservatiivista ja perusvarmaa puolustuspeliä. Hyvää pelissä hänellä on hyvä syöttöpeli ja sitä myöten myös hyökkäyksien avaukset mutta itse hän ei nousuihin herkästi nouse. Sen sijaan omassa päässä maalin edustalla ja laidoissa hänellä on jonkin verran ongelmia pitää vastustajat kurissa. Kuitenkin hänen onnekseen Sharksien puolustus on buukattu täyteen nuoria pelaajia joten hänellä on aikaa kehittää heikkoja ominaisuuksiaan paremmiksi.

217. Tim Conboy, P

186cm, 94kg, s. 22.3-82

Maila: Right Seura: Topeca Scarecrows

Tim Conboy on todella kova kaveri. Jos puhutaan pelaajista joilla ei ole hyökkäysintoa lainkaan niin tässä on sellainen. Conboy pitää huolen että kukaan ei pääse hänen taakseen keskialueella, jos pääsee niin hän taklaa vastustajaa ja kovaa. Keskitason luistelijana ei jää usein ongelmiin ja useat pahat tilanteet hän hoitaa kuntoon hyvällä hyvällä sijoittumisellaan ja pelinluvullaan. Sen jälkeen hän taklaa vastustajaa ja kovaa. Vaikka tähän asti moni asia kuulostaa hyvältä niin Conboy on joskus, itse asiassa aivan liian usein, jäähyllä. Hänen liian innokas taklailu ja rankaisuntahto kostautuu usein maalin merkeissä kun mies istuu jäähyllä. Jos hän onnistuu opettelemaan kurinalaisuutta niin hänestä saattaa kehittyä köyhän miehen Bryan Marchment. Jos mies etenee edes farmiin asti on varmaa että mies on fanien suosikki, koska hän taklaa vastustajia ja kovaa. Kunhan liiat jäähyt eivät kostaudu liian usein…

288. Michael Hutchins, P

184cm, 93kg, s. 27.10. –82

Maila: Left Seura: Des Moines Buccaneers

Hutchinsia epäiltiin välillä jopa neljännen kierroksen varaukseksi. Vaikka Sharks nappasikin hänet vasta näin myöhään ei se tarkoita sitä etteikö hän olisi tulevaisuudessa hyväkin NHL-pelaaja. Myöhäinen varaus kertoo omaa kieltään siitä että Hutchins on vielä kaukana NHL-pelaajasta. Kehitystä on tultava lähes joka osa-alueella. Nykyisin hän on hyvä peliäavaava puolustaja mutta siinäpä se. Potentiaalia hänellä on ja kokoa löytyy ja sehän tunnetusti on ainoa asia mitä pelaajalle ei voi opettaa.

Lähteenä on käytetty pääasiallisesti hockeysfuture.com sivustoa sekä täydennyksenä kahden kalifornialaisen kiekkotoimittajan mielipiteitä

» Lähetä palautetta toimitukselle