Mielipide

HIFK:n uusi kultakimpale sähköistää koko Liigaa

NHL / Kolumni
HIFK:hon NHL:stä lainattu Nikolai Goldobin hyppää heittämällä Liigan mielenkiintoisimpien pelaajien joukkoon.

Urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas, loistava veto. HIFK pullautti tiistaiaamun kunniaksi ilmoille mykistävän hankinnan ja ansaitsee siitä täydet kehut.

HIFK lainaa loppukaudeksi San Jose Sharksin NHL:n varaaman Nikolai Goldobinin. 19-vuotias venäläinen superlupaus kaipaa Sharksin mukaan miesten pelejä kehittyäkseen, ja niitähän HIFK:ssa on tarjolla.

Goldobin pyssytti viime kaudella juniorisarja OHL:ssä 94 tehopistettä 67 ottelussa. Laituri oli Sarnia Stingsin ylivoimainen pisteykkönen ja koko sarjan pistepörssin seitsemäs. Kausi poiki ykköskierroksen 27. varauksen.

Nikolai Goldobin(vas.) juhli OHL:ssä maaleja kerran jos toisenkin.
Nikolai Goldobin(vas.) juhli OHL:ssä maaleja kerran jos toisenkin.
Kuva © Getty Images

Samoihin tehopisteisiin, samankokoisena, samassa iässä ylsi muutama vuosi sitten muuan Jeff Skinner. Skinner paukutti OHL:ssä kaudella 2009-10 90 pistettä ja on nykyisellään ylittänyt 50 tehopisteen rajan NHL:ssä jo kahdesti Carolina Hurricanesissa.

Goldobinin potentiaali on siis tasoa "vain taivas on rajana". Jopa NHL:n huipulle asti. Ja tämä nuorukainen tulee loppukaudeksi sähköistämään Suomen kiekkokaukaloita.

HIFK:lle hankinta sisältää todella vähän riskiä. Sharks tuskin lähetti Goldobinin tänne rahan vuoksi. HIFK maksaa osan kuluista, Sharks yhä suurimman siivun. Lisäksi miehen siirtoa on valmisteltu lähes kolmen viikon ajan Nybondaksen mukaan. HIFK tuntee hankkimansa pelaajan.

Helsinkiläisten ykköspyssyt Juuso Puustinen ja Tomas Zaborsky eivät ole vielä loistaneet aivan täydellä teholla, mutta muuten HIFK:n laituriosasto on tuottanut onnistumisia. Goldobin täydentää kokonaisuuden omalla erikoisosaamisellaan.

Goldobin on todennäköisesti yksi Liigan kovimpia luistelijoita ja melkoinen taituri kiekon kanssa. Luvassa on valonnopeaa kiitämistä jäällä ja näyttäviä suorituksia.

Isot eurooppalaiskaukalot tulevat olemaan Goldobinille iso etu hänen pelityylinsä vuoksi, mutta Liigan fyysinen kamppailupelaaminen tarjoaa haasteensa. Muut liigajoukkueet yrittänevät tiristää mehuja Goldobinista kovilla taklauksilla.

Liiga ei ole sitten vanhemman Aleksander Barkovin nähnyt venäläistä tähtipelaajaa, joka dominoi liigakaukaloita taidoillaan. Goldobinissa on potentiaalia tähän. Potentiaalin realisoituminen olisi Liigan kiinnostukselle hyväksi. Näyttävä ulkomaalaisvahvistus tuo tehojen lisäksi omalla persoonallaan lisäsähköä koko sarjaan.

Päävalmentaja Antti Törmäsellä on nyt käsissään kultakimpale, jonka kehittymiseksi on tehtävä kaikki voitava. Parhaimmillaan HIFK nappasi laiturin, joka tekee HIFK:sta kertaheitolla paremman joukkueen ja Liigasta mielenkiintoisemman sarjan.

Heikoimmillaan Goldobin osoittautuu tyhjäksi arvaksi miesten peleissä, mutta tämä riski kannatti ehdottomasti ottaa.

Goldobin on taustansa, taitojensa ja potentiaalinsa ansiosta yksi Liigan mielenkiintoisimmista pelaajista. Kun mies hyppää lopulta kaukaloon, HIFK kerää tämän kaiken huomion itseensä.

HIFK:lle jää tässä hankinnassa vain voitettavaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle