Mielipide

Haukuttu tyranni pakkaa menestyksen matkalaukkuun ja ratsastaa pois

LIIGA, KHL / Kolumni
Tapparan jättävä Jukka Rautakorpi on monelle jääkiekkoihmiselle tyranni, joka imee pelaajistaan luovuuden ja vapaudet. Totuus on kuitenkin täysin toinen.

Jukka Rautakorpi on määrätietoinen ja projektilleen omistautuva valmentaja, mutta toista kesää edes Kauhajoen jäyhä mies ei pystynyt vastustamaan KHL:n puroina virtaavia rahavaroja ja uusia seikkailuja.

Tehkäämme pieni aikamatka, aina hieman alta kahden kuukauden päähän. Tuolloin pelattiin huikeita Liigan pudotuspelejä, joissa Rautakorven luotsaama Tappara taisteli aina lopulta finaaliin asti.

Menestyksestä huolimatta moni kiekkoihminen syyllisti pahimmillaan Rautakorvea tyranniksi, joka imee Tappara-pelaajien vapaudet ja kiekollisen flow'n strukturoidulla järjestelmällään.

Todellisuudessa on muistettava Rautakorven panos Tapparalle seurana. Tämän kevään finaalipaikka oli Tapparan viides 2000-luvulla ja seura nousi toista kertaa tällä vuosituhannella historiansa vaatimaan Liigan kirkkaaseen kärkeen. Yhteinen tekijä kehitykselle: Jukka Rautakorpi.

Kun Rautakorpi palasi Tapparaan kesällä 2012, kauhajokinen muutti kuin salamana koko sinioranssin seuran puuhastelukerhosta ammattilaisorganisaatioksi. Rautakorpi loi koko seuralle pelillisen identiteetin junioreista edustukseen, teki höntsääjistä urheilijoita ja osallistui pelaajahankintoja myöten kaikkeen tärkeään seuran sisällä onnistuen lähes poikkeuksetta.

Vaikka Tappara-kaudet päättyivätkin hopeamitaleihin, täytyy muistaa realiteetit. Kun Kärppien mestarijoukkuetta kannattelivat Juhamatti Aaltosen ja Lasse Kukkosen kaltaiset maailmanmestarit, Rautakorpi loi esimerkiksi tehoketjunsa, luotetun kakkosvitjansa, suoraan Mestiksestä kehittäen.

Jokainen Tapparan päivittäisessä toiminnassa mukana ollut tietää Rautakorven todellisen arvon ja miehen persoonan. Kyseessä ei ole kylmä, manipuloiva ja ihmisten luovuutta aliarvioiva tyranni, vaan jotain aivan muuta.

Suomessa useiden huippujääkiekkoilijoiden kanssa töitä tehnyt mentaalivalmentaja Minna Marsh kuvaili jo pitkään tuntemaansa valmentajaa Jatkoajalle:

- Olemme tälle myöhemmin nauraneet, mutta pidin Jukkaa koppavana ja kylmänä ensi alkuun, kun puhuin Jukan kanssa puhelimessa hänen Jääkiekkoliiton aikanaan. Hän on tämän jälkeen todistanut minulle teoillaan, eikä vain puheillaan, olevansa ammattimainen huippuvalmentaja, eikä konemainen suorittaja.

- Jukka on valmentajana systemaattinen, järkevä ja hän pyrkii kehittämään sekä itseään että pelaajiaan. Miettikää vaikka, miten Nick Bailenin viime kausi kehittyi. Kaikki perustuu Jukan valmentamisessa järkeen, tunnetta unohtamatta.

- Harva huippuvalmentaja on helppo ihminen. Jukka tiedostaa, mitä hänen ja pelaajiensa välinen kommunikaatio merkitsee. Hän ei aliarvioi ihmisläheisyyttä ja sosiaalisuutta valmentamisessaan.

Ei ihan vastaa yleistä kuvaa?

Kyseessä on voittamiseen pyrkivä päävalmentaja, joka tekee töitä oman filosofiansa turvin. Filosofia on myös johtanut menestykseen lähes poikkeuksetta siellä, missä Rautakorpi on urallaan valmentanut. Miehen uraa osataan arvostaa ainakin Tampereen rajojen sisäpuolella - syystäkin.

Rautakorven siirtyminen KHL-kaukaloiden laidoille tarkoittaa sitä, että Tapparan kahden viimeisen vuoden menestysresepti pakataan matkalaukkuun ja kuljetetaan kohti itää.

Päävalmentajaksi siirtyvä Jussi Tapola saa käsiinsä huippuvalmentajan valtavat saappaat. Niihin pitäisi Tapolan mahduttautua jo ensimmäisellä kaudellaan päävalmentajana Liigassa. Menestyksen kulttuuri on nyt istutettu Tapparan organisaatioon. Kulttuuri ei saa kuitenkaan valua hukkaan, kuten Rautakorven viimekertaisen lähdön jälkeen. Tästä Tapola vastaa työpaikallaan.

Kuulostaa lähes mahdottomalta tehtävältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös