Mielipide

Hanttikädestä takaisin Helsingin Jokereiksi - turkulainen Helsingissä

LIIGA / Kolumni
- Ihan vilpittömästi: aion tehdä tästä ryhmästä Jokereiden näköisen joukkueen. Ei enää vain jostain tulleita pelaajia, joilla on Jokereiden pelipaita päällään, vaan omia kasvatteja ja junioreita, sanoo kaksi kertaa TPS:n kolmeen peräkkäiseen kultaan SM-liigassa valmentanut Hannu Jortikka.

Hän solmi kahden vuoden valmennuspestin Jokereihin ja tämän nyt alkavan kahden kauden aikana Jokerit-niminen jääkiekon muukalaislegioona on tarkoitus palauttaa takaisin juurilleen Helsingin Jokereiksi.

Edellisen kerran saman ajatuksen esitti Jortikan nykyinen esimies, Hjallis Harkimo, kaudelle 1998-1999, mutta edes aivan sen kauden loppuun asti ei ajatus tuolloin kantanut. Silloin Jokerit hankkivat kesken kauden joukkueeseen mm. Esa Tikkasen ja Dmitri Kvartalnovin, molemmat tunnettuja ja hyviä pelaajia, mutta tuolloin jo uransa ehtoopuolella. Silloin organisaation maltti petti, joten eikö sama vaara uhkaa nytkin?

- Sitoutuminen Jokereiden uudelleen rakentamisessa kulkee omistajatahosta viimeiseen mehupoikaan asti. Kaikkien pitää tuntea tavoite, sitoutua siihen täysin. Ensi kaudella meillä on hirveä määrä nuoria pelaajia, mutta me rakennamme joukkuetta pidemmällä tähtäimellä. Ei joukkuetta voi luoda vain yhtä kautta varten. Tämä on se ajatus, jolla me mennään ja toivottavasti mennään tuleva kausi loppuun, Hannu Jortikka linjaa.

Sanoista käy selville, että se toinenkin vaihtoehto on olemassa. Jos kausi alkaa huonosti eikä voittoja tule millään, omistajatahon, yhteistyökumppaneiden ja fanien maltti voi kadota ja pahimmillaan päätöksiä tehdään puolipaniikissa. Jokerit on myös osittain nykyisen hallinsa vanki: Areenan hulppeat tilat kimaltelevine ravintoloineen, aitioineen ja saunoineen suorastaan huutavat kultaa ja kunniaa joka kausi. Eikä monen valmentajankaan ego kestä sitä, että huippupuitteet valjastetaan myös omien junioreiden kehittymiseen.

- Mä olen sanonut Hjallikselle ja Virmaselle heti alusta lähtien, että ainakaan mulla ei ole enää hirvittäviä paineita oman urani ja kultamitalien suhteen. Kyllä mulla on riittävän monta nimeä siellä Kanada-Maljassa. Totta kai mä haluan edelleen voittaa ja mestaruus on meillä toinen tavoite joukkueen ja sen yksilöiden kehittymisen ohella, mutta ensi kauden ennakkosuosikin viittaa sovitetaan nyt kyllä muiden joukkueiden kuin Jokereiden harteille.

Kurinpitäjä, joka kyllästyi vahingoittamisiin ja filmauksiin

Hannu Jortikka toimi viime kauden Frank Mobergin johtaman SM-liigan kurinpitoryhmän jäsenenä siihen asti, kunnes erosi tehtävästä kesken keskustelua herättäneen Antti Miettisen tuomitsemisen pelikieltoon ja tuomiota sekä sen muutospyrkimyksiä seuranneiden tapahtumien vuoksi.

- Kurinpitoryhmä sai tietyt eväät ja ennen kauden alkua pidimme palaverin, jossa linjasimme asiat. Tiesimme sen, että kiitoksia emme saa, mutta haukkuja senkin edestä. Näin myös kävi. Vaikka kuinka yritti olla johdonmukainen, sekään ei tyydyttänyt, Jortikka kertaa viime kauden vaiheita kurinpitäjänä.

Jääkiekosta ja väkivallasta sekä toisaalta filmauksista Jortikalla on selvä näkemys:

- Mun jääkiekkooni eivät kuulu polvitaklaukset ja päähän kohdistuvat iskut. Niiden ei pitäisi kuulua jääkiekkoon lainkaan. Kun katsoin kurinpitäjänä päähän kohdistunutta taklausta videoilta kolmesta eri kuvakulmasta, kyllä oikein ihmetytti, että joku kehtasi väittää ettei tilanteessa tapahtunut mitään väärää. Pelaajilla on kaikkein suurin vastuu kunnioittaa toisen pelaajan ammattia.

- Mulle ei myöskään ollut mikään yllätys viime kaudella, että leegio suomalaispelaajia näytteli loukkaantunutta. Tällaisia pelaajia on ollut aina ja kyllähän koko kiekko-Suomi tuntee nämä näyttelijät. Samaan listaan kuuluu vielä yksi ulkomaalaisryhmä, joka ensin kuolee ja nousee sitten heti perään. Tällainen filmaaminen on erittäin raukkamaista toimintaa, joka vie jääkiekon uskottavuutta ja vaikuttaa kielteisesti myös yleisömääriin.

Jortikan Jokerit pelaavat aggressiivisesti

Hannu Jortikka tekee tiukan eron tietoisen vahingoittamisen ja taklauspelin välille. Kuten pitääkin, onhan vastapelaajan tahallinen ajelu tai vahingoittaminen aina ollut vierasta eurooppalaiselle jääkiekolle. Tällä kaudella myös NHL on entisestään pyrkinyt siihen, että vastustajan tahallinen vahingoittaminen johtaisi aina myös rangaistuksiin.

- Mun näkemys jääkiekosta on se, että mä en hyväksy pelaajien vahingoittavan toisiaan. Mutta pitää osata erottaa taklaukset ja kovaa pelaaminen tahallisesta vahingoittamisesta. Taklaukset ovat aina osa jääkiekkoa, sillä jääkiekko on aggressiivinen kontaktipeli myös jatkossakin.

- Ensi kaudella Jokerit tulevat taklaamaan ja pelaamaan muutenkin aggressiivisesti. Osin jo siksikin, että meillä on nuori joukkue, jonka itseluottamusta ja tunnetilaa voidaan nostaa pelaamalla aggressiivisesti. Haluamme Sami Heleniuksen Jokereihin jo ensi kaudeksi. Jos Helenius pelaa Euroopassa, hänen seuransa on Jokerit, Jortikka sanoo ja vahvistaa samalla sen, että Jokerit ovat tehneet sopimuksen Sami Heleniuksen kanssa. Jälleen kerran voi NHL vetää Heleniuksen suhteen pitemmän korren, mutta tämä asia ratkeaa vasta myöhemmin.

Jotikan mukaan SM-liigan peliin on tullut paljon uusia elementtejä viime kausien aikana. Kaukaloita on kavennettu, pelaajien keskimitat ovat aiempaa suuremmat ja keskialueen paitsio on poistettu. Myös siirtyminen yhteen päätuomariin on jotain merkinnyt sekin.

- SM-liigassa ei ollut viime kaudella montaakaan aktiivista jääkiekkoa pelannutta joukkuetta. Voisi jopa sanoa, että joukkueet ovat pakotettuja pelaamaan puolustusvoittoista peliä. Kannattaisi miettiä, mikä on keskialueen paitsion poistamisen todellinen merkitys.

Onko SM-liiga maailman toiseksi paras liiga?

Parin viime kauden aikana SM-liigasta on poistunut vähintäänkin joukkueellinen maajoukkuetason pelaajia Ruotsiin, Sveitsiin ja Pohjois-Amerikkaan. Vaikka parhaiden pelaajien muuttoliike on jatkunut aktiivisena edelleenkin, silti SM-liigaa pidetään ainakin Suomessa Euroopan tasokkaimpana liigana. Voiko SM-liiga olla sitä kaikkien pelaajamenetysten jälkeenkin?

- Tämä on niin vaarallinen asia, että kukaan ei oikein uskalla puhua siitä. Päättynyt kausi oli taas kaikkein tasokkain ja tasaisin... Mutta kyllä mä ihmettelen sitä, että miten SM-liiga voisi olla Euroopan tasokkain sarja jatkuvasti kun joka vuosi viedään joukkueellinen kermaa pois päältä.

- Totuus taitaa olla se, että SM-liigaan ei saada enää todella tasokkaita pelaajia. Parhaat pelaajat menevät tällä hetkellä Venäjälle. Toiseksi parhaimmat menevät Sveitsiin. Kolmanneksi parhaimmat menevät Ruotsiin. Vasta sitten tulee SM-liiga. Totta kai tänne saatetaan saada jokunen hyväkin pelaaja takaisin, mutta heillä on sitten joitain sosiaalisia syitä paluulleen.

Jokerit julkisti tiistaina tiedotustilaisuudessaan ensi kauden joukkueensa, Jatkoajan uutinen on luettavissa täällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös