TAP - KAL
VGK - MIN 1.00
FLA - SJS 2.00
Mielipide

Hankinnat pelastivat puolustuksen

MESTIS / Kolumni
Hermes lähti kauteen varsin kokemattomalla puolustuskalustolla. Harjoituspeleissä kävi kuitenkin aika nopeasti ilmi, että pakistossa on vähintään yhden kiekollisen puolustajan mentävä aukko.

Pelastajaksi hankittiin lupaavalla nimellä varustettu Robert Pukalovic Junior. Mutta Pukalovickaan ei pystynyt ratkaisemaan ongelmia. Päinvastoin, nuori slovakki ei ollut lähelläkään valmis kotietua tavoittelevan Mestis-joukkueen johtavaksi pakiksi, ja joulukuussa Suomisarjan Jeppis kutsui.

Seuraava hankinta ei saanut epäonnistua, ja tällä kerralla Hermes ei manageri Jouni Vuorisen johdolla lähtenyt ostamaan sikaa säkissä. Ilveksessä kahdella edellisellä kaudella suhteellisen pienessä roolissa ollut Ismo Siren oli kokkolalaiselle ennestään tuttu Pasi Arvosen ensimmäiseltä Hermes-kaudelta.

Eikä Siren pettänyt odotuksia. Hermeksen peli parani kuin taikaiskusta tamperelaiskasvatin liityttyä joukkueeseen. Siren otti heti ison ruudun, ja sai omalla esimerkillään joukkueen takalukon auki. Sirenin vahva panos näkyy myös tilastoissa, 21 pelissä kasassa jo 12 pistettä.

Lokakuussa avautui uusi mahdollisuus vahvistaa takalinjoja, eikä Hermes epäröinyt avata taas kukkaron nyörit. Sportissa Juhani Tammiseen jääkaappiin joutunut Turo Virta haki uutta osoitetta, ja Miikka Jäsken esimerkin innoittamana uusi koti löytyi Kokkolasta.

Vaikka Virta ei heti vakuuttanut, valmentaja Arvonen antoi kuitenkin puolustajalle koko ajan paljon vastuuta, ja ajan myötä syötöt alkoivat löytää kohteensa. Joulutaukoa edeltäneissä peleissä Virta osoitti olevansa taidoiltaan Mestiksen eliittiä, eikä 27 pistettä Ahmoissa kaudella 2002/2003 ollut mikään sattuma.

Hermeksen puolustajien ykkönen syksyllä oli kuitenkin Aapo Aro, vaikka hiipuikin vähän ennen joulutaukoa. Vuosikausia Hermestä uskollisesti palvellut peruspuolustaja kunnostautui oman ruutunsa hoitamisen lisäksi yllättäen myös pistepörssissä. Syyskaudella Aro keräsi 11 pistettä, joka lähentelee miehen henkilökohtaista piste-ennätystä jo kauden tässä vaiheessa.

Edellä mainittujen lisäksi, puolustajista ainoastaan Jan Blanar ja Matti Kesseli ovat kuuluneet koko ajan pelaavaan kokoonpanoon. Slovakki Blanarista kaavailtiin ennen kauden alkua kiekollista liideriä, mutta Floridan NHL-varaus vuodelta 2001 ei ole peliä tekevä pakki, vaan lähinnä virheitä välttävä peruspuolustaja.

Matti Kesseli kuuluu puolestaan Hermeksen suurempiin alisuorittajiin. Harjoituspeleissä loistovedossa ollut isokokoinen pakki hyytyi pahemman kerran tosipelien alkaessa. Kesseli on ajoittain ollut suurissa vaikeuksissa nopeiden Mestis-hyökkääjien kyydissä. Myös kiekollisena Kesseli on ollut epävarma, vaikka potentiaalia pitäisi kaiken järjen mukaan olla. Kesselin "huippuhetki" sattui kotipelissä Haukkoja vastaan, kun TuTo-kasvatti antoi Matti Hanalle kyytiä.

Muut uudet hankinnat, Antti Uitto ja Mikko Huhto, ovat luutineet lähinnä kolmosparissa ilman ylivoima-aikaa. Ahmoissa viime kaudella puolustanut seinäjokelaiskasvatti Uitto on välillä ollut vaikeuksissa mahtua pelaavaan kokoonpanoon, kun Arvonen ja kakkosvalmentaja Lasse Mäntylä ovat pääasiassa peluuttaneet vain kuutta pakkia.

Hermeksen oman kasvatin Kimmo Salmelan syksy on sujunut vaihtelevissa merkeissä. Välillä Salmela joutui jopa hakemaan vauhtia jopa Suomisarjan Jeppiksestä, vaikka kuului ennen loukkaantumistaan joukkueen runkomiehiin. Uuden mahdollisuuden saatuaan Salmela on kuitenkin todistanut jälleen kerran olevansa hyvä peruspuolustaja Mestis-tasolla. Ennen joulutaukoa 26-vuotias Salmela muodosti Turo Virran kanssa Hermeksen kovavireisimmän pakkiparin.

Toinen kokkolalaiskasvatti, Marko Kotajärvi, on puolestaan ollut paitsiossa koko syyskauden. Kotajärvi ei missään vaiheessa nauttinut valmennusjohdon luottamusta, vaikka edellinen kausi oli miehen parhaita. Lopulta kokenut puolustaja passitettiin joukkueiden muiden jämämiehen tavoin Jeppikseen, mikä ei varmasti yli 240 Mestis-ottelua pelannutta puolustajaa paljon naurata.

Hermeksellä on tällä hetkellä sopimus peräti yhdeksän pakin kanssa. Kun ainoastaan kuusi mahtuu kerralla pelaavaan kokoonpanoon, ei ole kovin kaukaa haettua väittää, että joukkueessa on ainakin pari turhautunutta miestä. Odottavissa lienee siis muutoksia, taloudenkaan kannalta nykyinen tilanne tuskin on paras mahdollinen. Jo syksyllä joukkueen ehti jättää Kuusamoon siirtynyt Lari Virtanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle